Stor supermarkeds-koncern kritiseres for dårligt arbejdsmiljø

Dansk Supermarked bruger deres egne trivselsunderøgelser til at forbedre arbejdsmiljøet på sine arbejdspladser. (Foto: Foto: Søren Lauridsen/Ritzau Scanpix (arkiv))

Den store supermarkedskoncern Dansk Supermarked har et dårligt arbejdsmiljø. Det fortæller nuværende og tidligere ansatte i ny evaluering.

Jobportalen Jobindex.dk har indført et nyt område på sin hjemmeside, hvor nuværende og tidligere medarbejdere kan evaluere virksomheder som arbejdspladser. Her ligger koncernen Dansk Supermarked klart dårligst blandt supermarkeds-kæder med samlet set kun to stjerner ud af fem mulige.

Specifikt er det under parametrene Karrieremuligheder og Arbejdsmiljø og Balance, at Dansk Supermarked scorer lavt. Scoren er henholdsvis en stjerne og to stjerner. Selvom andre supermarkedskæder også scorer lavt overordnet set, har de alle fået fire stjerner under Arbejdsmiljø og Balance.

Supermarkedsgiganten får som nævnt noget nær dumpekarakter af de ansatte, når det drejer sig om virksomhedens arbejdsmiljø. Men det er ikke det, som kommunikationskonsulent Kasper Reggelsen hos Dansk Supermarked Group A/S hæfter sig ved. 

- Det er selvfølgelig altid spændende, hvordan nuværende og tidligere medarbejdere vurderer virksomheden som arbejdsplads, og vi er selvsagt glade for, at vi får fem ud af fem stjerner i både ”kultur og mening” og ”samarbejde og relationer”. Og samtidig fire ud af fem i ”belønning”, skriver Kasper Reggelsen, til Avisen.dk.

Dansk Supermarked dårligst i detailhandlen

Målt på området Karrieremuligheder giver de nuværende og tidligere ansatte kun en enkelt stjerne ud af fem mulige.

Læs også: Bedøm din arbejdsplads

- Vi kan se, at vi kan blive bedre til at synliggøre de store karrieremuligheder, der er i virksomheden. Efter vores bedste overbevisning er der få virksomheder, hvor man kan begynde som deltidsansat butiksmedarbejder og senere blive eksempelvis marketingsdirektør, landedirektør eller leder med ledelsesansvar for mere end 10.000 medarbejdere, skriver Kasper Reggelsen yderligere.

(Artiklen fortsætter under grafikken)

Selvom Arbejdsmiljø og Balance kun har fået to stjerner, er det ikke noget, som Kasper Reggelsen hæfter sig yderligere ved. Han erkender, at medarbejderne hos Dansk Supermarked ofte har travlt, fordi man bestræber sig på at yde den bedste service for kunderne, men det er først og fremmest Dansk Supermarkeds egne undersøgelser, der skaber grundlag for forbedring i virksomheden.

- Vi laver hvert år en medarbejder-trivselsundersøgelse, som alle vores medarbejdere deltager i, og den bruger vi altid til at forbedre os, skriver Kasper Reggelsen.

Hos Jobindex er alle de store virksomheder inden for detailhandlen i Danmark evalueret, og Dansk Supermarked Group A/S ligger dårligst.

Lige i hælene kommer LIDL, der trods alt har fået 4 stjerner under Arbejdsmiljø og balance, mens LIDL halter bagud på Ledelse og Karrieremuligheder.

I den anden ende af skalaen ligger Coop A/S, der overordnet har fået hele 4 stjerner. Fælles for evalueringerne for alle virksomhederne inden for detailhandlen er, at Karrieremuligheder scorer lavt.

Work-life balance

Formålet med det nye område på Jobindex.dk er at give de jobsøgende endnu bedre forudsætning og mulighed for at finde det helt rigtige sted at arbejde. Ifølge direktør hos Jobindex Kaare Danielsen, ligger antallet af evalueringer for nogle arbejdspladser stadig på et forholdsvist lavt niveau, og det giver derfor ikke nødvendigvis et retvisende billede af arbejdspladsen.

Selvom evalueringen giver et overordnet billede, dykker den ikke yderligere ned i selve de problemer, der kan være. Enkelte kommentarer på Jobindex indikerer dog, at det er lønniveauet og balancen mellem familieliv og arbejde, der er problemer med hos Dansk Supermarked.

- En mellemleder og leder i Dansk Supermarked er garanteret ret mange arbejdstimer til en forholdsvis lav løn. Alle de timer kan jo ikke undgå at have en negativ effekt på work-life balancen, siger formand for Landsklubben Dansk Supermarked Lasse Lippert Laursen til Avisen.dk. Han repræsenterer medlemmer af fagforbundet HK Handel i koncernen.

Lasse Lippert Laursen kan således nikke genkendende til de kommentarer, der er kommet under evalueringen af Dansk Supermarked på Jobindex. Han lægger vægt på, at interessetimer er et begreb, der florerer i Dansk Supermarked, selvom det ikke er formelt forlangt af nogen.

- Grunden til, at det (interessetimer red.) eksisterer, er, at Dansk Supermarked er en virksomhed, hvor man kan komme fra bund til top. Det ligger lidt i det, hvis man har muligheden for at komme frem, så er det sådan, det er. Jeg synes ikke, det er i orden, men det er virkeligheden, siger han.

Lønniveauet bliver ikke bedre

Ifølge Lasse Lippert Laursen er der desværre ikke noget, der tyder på, at lønnen kommer til at stige. Han understreger, at Landsklubben Dansk Supermarked kæmper for, at det kommer til at ske.

En af forudsætningerne for at kunne kæmpe for bedre lønvilkår er at få medarbejderne meldt ind i HK Handel. Lasse Lippert Laursen understreger, at fagforbundet i Dansk Supermarked modsat i andre virksomheder inden for detailhandlen har formået at holde medlemstallet på et stabilt niveau og nu er oppe på 4.000 medlemmer.

- Vores antal af tillidsrepræsentanter er (også) stærkt stigende, så vi arbejder stenhårdt (på at få flere medlemmer til HK) på det, siger han.

Ifølge Lasse Lippert Laursen ligger udfordringen i, at branchen er kendetegnet ved mange lavtlønnede og få fuldtidsstillinger. Desuden er de gule fagforeninger svære at konkurrere imod.

- De (de gule fagforeninger red.) kører en stenhård kampagnepolitik, hvor de fylder folk med løgn om, at de kan give folk det samme for en billigere pris. Det er sværere at opponere imod, når man har en indtægt på 16.000 kroner om måneden modsat måske 35.000 kroner, siger han.

Central arbejdsmiljøgruppe

I Dansk Supermarked foretages der trivselsundersøgelser på landsplan, men der findes ikke noget formelt arbejdsmiljøarbejde på landsplan. Det sker lokalt. Lasse Lippert Laursen så gerne, at der også blev etableret et centraliseret hoved-arbejdsmiljøudvalg.

- I Coop ved jeg, at der en stor opsætning på det område, og jeg så gerne i det hele taget en hovedsatsning på det område, siger han.

Hovedsatsningen skal ikke erstatte det lokale arbejde med arbejdsmiljø, men gå hånd i hånd med det, så indsatsen bliver hævet og effektiviseret, mener Lasse Lippert Laursen.

Kongelige

Epsteins veninde

vil ikke afsløre

skandaleprinsen

Nyheder

Thulesen Dahl åbner

debat om sin arvtager

Nyheder

Tiger fra dansk zoo

dræber dyrepasser

Nyheder

Flere er blevet

dårlige efter

besøg på rasteplads

Dyreliv

Masser af døde

marsvin skyllet op

på dansk strand

Corona

Danske minkavlere

ånder lettet op

Krimi

Voldsomme billeder:

Bil mejer demonstranter

ned på motorvej

Corona

Hvorfor har Japan

så få tilfælde af

CORONA?

Krimi

Blodbad da tog

kolliderede med kreaturvogn

Helt vildt

De vandt 870 mio.

Har ikke brugt en krone endnu

Krimi

Helikopter måtte redde

tysk turist på Rømø

Corona

Louvre har tabt

300 millioner kroner

Helt vildt

Oprettede firmaet i marts

Nu er de mangemillionærer

Kendte

Troels Lyby om tv-værtsjobbet:

Det rene luksus

Rejser

Tag på ferie

i det ukendte

Danmark

Sex og samliv

Ny app hjælper

mænd med at holde

længere

Corona

Trumps svigerdatter

testet positiv for corona

Nyheder

Indfødte er vrede

over Trumps fejring

af uafhængighedsdagen

Helt vildt

Sådan ser indre

København ud

om tre år

Krimi

To babyer

kvæstet i trafikulykke

Dyreliv

Verdens ældste

kat er død

Nyheder

Thulesen-Dahl til Vermund:

Der er plads til os begge

Kongelige

FBI strammer grebet om

skandaleprinsen:

Veninde ANHOLDT

Dyreliv

Ørn fanger

kæmpefisk

Krimi

Politiet lukker

festcampingplads

Nyheder

LEGO

for voksne

Kongelige

Mary: Det har

tvillingerne arvet

fra Frederik

Dyreliv

Sensation:
Danmark har fået 
en ny dyreart

Krimi

Forsvarer: Britta

udnyttede søn

til at gemme penge

Krimi

24-årig kvinde død

efter rengøringsulykke

Helt vildt

Pernille fandt

30 katte

i sit haveskur

Krimi

Den Lille Havfrue

udsat for hærværk

Nyheder

Danskerne går

amok i trafikken

Sundhed

Råd til overvægtige:

Smid badevægten væk 

Nyheder

Afviser tidlig pension:

Vanvittig dårlig idé 

Nyheder

Gratis færger

skaber kaos

Nyheder

Weekendvejret:

Husk paraplyen 

Nyheder

Butiksdøden massiv

i København

Film og TV

Stopper som

dommer i X Factor

Helt vildt

Efter 16 års kamp:

Laver morgenmad

der smager af løg 

Helt vildt

Verdens rigeste

person er nu rigere

end nogensinde

Krimi

Kvinde i livsfare

efter eksplosionsbrand

på badeværelse

Kongelige

Afsløring:

Meghan var ikke beskyttet

af kongehuset

Krimi

Tre helt unge drenge

mistænkt for 12

gaderøverier  

Krimi

Sexforbryderen Jeffrey

Epsteins ekskæreste

er anholdt

Nyheder

NemID ramt af

nedbrud og fejl

Dyreliv

Dyrlæge advarer:

Giv ikke din hund

rester fra grillen

Krimi

Her anholdes bådtyv

Bøger

Ekskonen til

DaVinci-mysteriet-stjerne:

Du var utro

Biler

Test:

T-Roc Convertible

Moderne Beach Buggy

Sundhed

Nye tider:

Knap hver anden

bruger cykelhjelm

Kendte

F1-boss far igen

som 89-årig

Krimi

En kvinde er død

i frontalsammenstød

på landevej

Nyheder

Ny trend hitter blandt unge

GENBRUG

Krimi

Anklager til Brittas børn:

Man kan ikke bare lukke øjnene

Film og TV

Kæmpeskærm og

masser af film i

Tivoli

Nyheder

Glohedt ejendomsmarked:

Udbuddet er i bund

Krimi

24 dræbt på

rehabiliteringscenter i Mexico

Corona

Californien lukker

barer og restauranter

Kongelige

Svensk kronprinsesse

kvæstet i ulykke

Kendte

Beha-sønner sætter

vild rekord

Dyreliv

Plejemor for 47!

Nyheder

Alvorlig ulykke

på motorvej: 

Fem ambulancer

på stedet

Nyheder

Trump sætter

specialstyrke ind:

Skal beskytte statuer

Nyheder

Ny plejehjemssag:

Fandt pårørende i

afføring og urin

Corona

Finder corona på 

endnu en minkfarm

Nyheder

Flere unge på sygehuset

med alkoholforgiftning

Nyheder

Løkke indkaldt

til afhøring

Film og TV

Keld og Hilda

tester fremtiden

Sport

København afviser

Tour de France

Rejser

Sommerferie

under corona:

Sådan undgår du at

komme i klemme

Krimi

Glemte at trække

håndbremsen: Mand

ramt af trillende bil 

Nyheder

Sådan bliver

vejret i juli

Nyheder

Tilbagekalder 14.000

biler i Danmark

Kongelige

Playboy-prinsen fandt

kærligheden med 20 år

yngre svømmestjerne

Nyheder

Ansat om lager:

- Jeg har aldrig oplevet

chikane som her

Kongelige

Kongehuset udskyder:

Prins Christian må

vente til næste år

Nyheder

Forbudt fra i dag:

Slut med dyre

kviklån 

Corona

USA i krise: Corona

har nu kostet flere liv

end fire krige

Nyheder

Tilbagekaldes øjeblikkeligt: "Apple"-oplader kan bryde i brand