Jobportalen Jobindex.dk har indført et nyt område på sin hjemmeside, hvor nuværende og tidligere medarbejdere kan evaluere virksomheder som arbejdspladser. Her ligger koncernen Dansk Supermarked klart dårligst blandt supermarkeds-kæder med samlet set kun to stjerner ud af fem mulige.
Specifikt er det under parametrene Karrieremuligheder og Arbejdsmiljø og Balance, at Dansk Supermarked scorer lavt. Scoren er henholdsvis en stjerne og to stjerner. Selvom andre supermarkedskæder også scorer lavt overordnet set, har de alle fået fire stjerner under Arbejdsmiljø og Balance.
Supermarkedsgiganten får som nævnt noget nær dumpekarakter af de ansatte, når det drejer sig om virksomhedens arbejdsmiljø. Men det er ikke det, som kommunikationskonsulent Kasper Reggelsen hos Dansk Supermarked Group A/S hæfter sig ved.
- Det er selvfølgelig altid spændende, hvordan nuværende og tidligere medarbejdere vurderer virksomheden som arbejdsplads, og vi er selvsagt glade for, at vi får fem ud af fem stjerner i både ”kultur og mening” og ”samarbejde og relationer”. Og samtidig fire ud af fem i ”belønning”, skriver Kasper Reggelsen, til Avisen.dk.
Dansk Supermarked dårligst i detailhandlen
Målt på området Karrieremuligheder giver de nuværende og tidligere ansatte kun en enkelt stjerne ud af fem mulige.
Læs også: Bedøm din arbejdsplads
- Vi kan se, at vi kan blive bedre til at synliggøre de store karrieremuligheder, der er i virksomheden. Efter vores bedste overbevisning er der få virksomheder, hvor man kan begynde som deltidsansat butiksmedarbejder og senere blive eksempelvis marketingsdirektør, landedirektør eller leder med ledelsesansvar for mere end 10.000 medarbejdere, skriver Kasper Reggelsen yderligere.
(Artiklen fortsætter under grafikken)
Selvom Arbejdsmiljø og Balance kun har fået to stjerner, er det ikke noget, som Kasper Reggelsen hæfter sig yderligere ved. Han erkender, at medarbejderne hos Dansk Supermarked ofte har travlt, fordi man bestræber sig på at yde den bedste service for kunderne, men det er først og fremmest Dansk Supermarkeds egne undersøgelser, der skaber grundlag for forbedring i virksomheden.
- Vi laver hvert år en medarbejder-trivselsundersøgelse, som alle vores medarbejdere deltager i, og den bruger vi altid til at forbedre os, skriver Kasper Reggelsen.
Hos Jobindex er alle de store virksomheder inden for detailhandlen i Danmark evalueret, og Dansk Supermarked Group A/S ligger dårligst.
Lige i hælene kommer LIDL, der trods alt har fået 4 stjerner under Arbejdsmiljø og balance, mens LIDL halter bagud på Ledelse og Karrieremuligheder.
I den anden ende af skalaen ligger Coop A/S, der overordnet har fået hele 4 stjerner. Fælles for evalueringerne for alle virksomhederne inden for detailhandlen er, at Karrieremuligheder scorer lavt.
Work-life balance
Formålet med det nye område på Jobindex.dk er at give de jobsøgende endnu bedre forudsætning og mulighed for at finde det helt rigtige sted at arbejde. Ifølge direktør hos Jobindex Kaare Danielsen, ligger antallet af evalueringer for nogle arbejdspladser stadig på et forholdsvist lavt niveau, og det giver derfor ikke nødvendigvis et retvisende billede af arbejdspladsen.
Selvom evalueringen giver et overordnet billede, dykker den ikke yderligere ned i selve de problemer, der kan være. Enkelte kommentarer på Jobindex indikerer dog, at det er lønniveauet og balancen mellem familieliv og arbejde, der er problemer med hos Dansk Supermarked.
- En mellemleder og leder i Dansk Supermarked er garanteret ret mange arbejdstimer til en forholdsvis lav løn. Alle de timer kan jo ikke undgå at have en negativ effekt på work-life balancen, siger formand for Landsklubben Dansk Supermarked Lasse Lippert Laursen til Avisen.dk. Han repræsenterer medlemmer af fagforbundet HK Handel i koncernen.
Lasse Lippert Laursen kan således nikke genkendende til de kommentarer, der er kommet under evalueringen af Dansk Supermarked på Jobindex. Han lægger vægt på, at interessetimer er et begreb, der florerer i Dansk Supermarked, selvom det ikke er formelt forlangt af nogen.
- Grunden til, at det (interessetimer red.) eksisterer, er, at Dansk Supermarked er en virksomhed, hvor man kan komme fra bund til top. Det ligger lidt i det, hvis man har muligheden for at komme frem, så er det sådan, det er. Jeg synes ikke, det er i orden, men det er virkeligheden, siger han.
Lønniveauet bliver ikke bedre
Ifølge Lasse Lippert Laursen er der desværre ikke noget, der tyder på, at lønnen kommer til at stige. Han understreger, at Landsklubben Dansk Supermarked kæmper for, at det kommer til at ske.
En af forudsætningerne for at kunne kæmpe for bedre lønvilkår er at få medarbejderne meldt ind i HK Handel. Lasse Lippert Laursen understreger, at fagforbundet i Dansk Supermarked modsat i andre virksomheder inden for detailhandlen har formået at holde medlemstallet på et stabilt niveau og nu er oppe på 4.000 medlemmer.
- Vores antal af tillidsrepræsentanter er (også) stærkt stigende, så vi arbejder stenhårdt (på at få flere medlemmer til HK) på det, siger han.
Ifølge Lasse Lippert Laursen ligger udfordringen i, at branchen er kendetegnet ved mange lavtlønnede og få fuldtidsstillinger. Desuden er de gule fagforeninger svære at konkurrere imod.
- De (de gule fagforeninger red.) kører en stenhård kampagnepolitik, hvor de fylder folk med løgn om, at de kan give folk det samme for en billigere pris. Det er sværere at opponere imod, når man har en indtægt på 16.000 kroner om måneden modsat måske 35.000 kroner, siger han.
Central arbejdsmiljøgruppe
I Dansk Supermarked foretages der trivselsundersøgelser på landsplan, men der findes ikke noget formelt arbejdsmiljøarbejde på landsplan. Det sker lokalt. Lasse Lippert Laursen så gerne, at der også blev etableret et centraliseret hoved-arbejdsmiljøudvalg.
- I Coop ved jeg, at der en stor opsætning på det område, og jeg så gerne i det hele taget en hovedsatsning på det område, siger han.
Hovedsatsningen skal ikke erstatte det lokale arbejde med arbejdsmiljø, men gå hånd i hånd med det, så indsatsen bliver hævet og effektiviseret, mener Lasse Lippert Laursen.