Net-opererede får ekstra undersøgelse
De udskældte net kan kan skære sig igennem skeden og i sjældne tilfælde føre til dødsfald. Foto: Polfoto / POLFOTO
Aarhus Universitetshospital lover alle kvinder en helbredsundersøgelse efter voldsom kritik af underlivsnettet.

Alle kvinder, der har fået indopereret det syntetiske net på Aarhus Universitetshospital, bliver nu indkaldt til helbredsundersøgelse, skriver DR Nyheder.

Det sker efter kritik af nettet, der kan skære sig igennem skeden og i sjældne tilfælde føre til dødsfald.

Det syntetiske underlivsnet fra firmaet Johnson and Johnson er så farligt, at det en skandale, at det er blevet godkendt og brugt, skriver professor og gynækolog Gunnar Lose i Ugeskrift for læger.

Mellem 200 og 300 kvinder i Danmark har fået opereret nettet ind i i underlivet for at forhindre livmoderen i at synke ned i skeden. Men hos 10 procent af kvinderne skærer nettet sig igennem til skeden. I sjældne tilfælde opstår der hul til tarmen eller urinvejen. Det har ført til dødsfald i USA.

Aarhus Universitetshospital har opereret nettet ind i 66 kvinder, fortæller ledende overlæge på Gynækologisk afdeling, Susanne Axelsen til DR Nyheder.

- Det har vi gjort, fordi der ikke var andre muligheder, siger Susanne Axelsen.

Kvinderne led af nedsunket livmoder. Alle havde gennemgået mellem tre og syv almindelige operationer uden resultat. Så sidste fik de tilbudt at få opereret det syntetiske net ind for at holde livmoderen på plads.

Hospitalet kendte risikoen og kvinderne var blevet informeret om, at der er en risiko for at dette fremmedlegeme kan bevæge sig ud igen, ud gennem skedevæggen. Det har de været fuldt informeret om, siger Susanne Axelsen.

Tre af de 66 kvinder har efterfølgende haft problemer med, at nettet har skåret sig ind i skedevæggen.

Nu får den nye kritik Aarhus Universitetshospital til at undersøge alle 66 på ny.

- Vi tager kontakt til patienterne, og kalder dem alle ind til en undersøgelse og en samtale om, hvordan de har det, også på baggrund af den omtale sagen har fået, siger Susanne Axelsen til DR Nyheder.

Ud over Aarhus Universitetshospital er operationer ned nettet ifølge DR's oplysninger også foretaget på hospitalerne i Roskilde, Nykøbing og Kolding. Her har man dog endnu ikke taget stilling til, om kvinderne skal indkaldes til undersøgelse.