Hvis du har været udsat for mobning på arbejdet, er der en større risiko for, at du får en psykisk sygdom. Det slår fire norske forskere fast efter et omfattende studie af 750 forskningsprojekter om emnet.
En af de danske forskere, der har undersøgt konsekvenserne af mobning på arbejdet, er psykologiprofessor Annie Høgh fra København Universitet.
Hun kalder det norske forskningsprojekt for et skridt på vejen til at få mobning anerkendt som årsag til en arbejdsskade.
"Det kan bidrage til at vise, at mobning kan være en årsag til helbredsproblemer," siger hun.
Som reglerne er i dag får stort set ingen erstatning, hvis de er blevet psykisk syge af mobning på jobbet.
"Mobningen fortsætter"
Arbejdsskadestyrelsen mener fortsat ikke, at der er tilstrækkelig dokumentation for, at mobning kan give psykiske arbejdsskader, oplyser de til Avisen.dk.
Men det er ikke rimeligt, at Arbejdsskadestyrelsen bliver ved med at kræve mere dokumentation og dermed udskyder at anerkende arbejdsskaderne.
Det mener Gitte Strandgaard, der er formand for 'Landsforeningen Voksenmobning - Nej tak'.
"Der er masser af forskere, der har dokumenteret det her. Og så længe, Arbejdsskadestyrelsen ikke anerkender problemet, fortsætter mobningen," siger hun.
Et skridt på vejen til erstatning
'Landsforeningen Voksenmobning - Nej tak' håber, at den nye undersøgelse nu får konsekvenser.
"Jeg håber, det her kan være et wake up call så folk, der bliver syge på grund af et dårligt psykisk arbejdsmiljø, kan få den retssikkerhed, de har krav på," siger Gitte Strandgaard.
Hun oplever ofte, at Arbejdsskadestyrelsen underkender erklæringer fra læger og psykiatere, der mener, at psykiske sygdomme skyldes mobning på arbejdet.
Nina Johansen er en af dem, der har oplevet det. Hun blev mobbet igennem seks år, da hun var cafeteriabestyrer på Aalborg Kaserne.
Læs også: Nina groft mobbet: "Møgkællinger hører ikke hjemme her"
Efterfølgende har tre psykiatere givet hende diagnosen Post Traumatisk Stress Syndrom som følge af mobningen. Alligevel har Arbejdsskadestyrelsen afvist hendes ansøgning om arbejdsskadeerstatning.
"De afviser blankt min diagnose, men de forholder sig ikke til, hvad det så er, jeg fejler," siger Nina Johansen, der i dag er på førtidspension.
5 år efter - venter stadig på dokumentation
Når Arbejdsskadestyrelsen skal give erstatning, tager de udgangspunkt i en liste over erhvervssygdomme og påvirkninger på arbejdet, der kan udløse sygdommene.
Mobning figurerer ikke på den liste.
Læs også: Depressiv? Glem alt om erstatning
Arbejdsskadestyrelsen har nu i fem år ventet på et forskningsprojekt om mobning og psykiske sygdomme.
Det forventes klar inden for de næste to måneder, og så vil Arbejdsskadestyrelsen overveje, om mobning skal på listen, oplyser de til Avisen.dk.
På Arbejdsskadestyrelsens liste over erhvervssygdomme er der kun én psykisk sygdom:
- Posttraumatisk belastningsreaktion
Det eneste, der ifølge Arbejdsskadestyrelsen kan udløse sygdommen, er:
- Traumatiske begivenheder eller situationer af en exceptionelt truende eller katastrofeagtig natur
Hvis en arbejdsskade ikke falder ind under de sygdomme, der står på listen, kan Erhvervssygdomsudvalget vurdere sagen individuelt, men det sker meget sjældent
- I 2013 fik Arbejdsskadestyrelsen 5.099 anmeldelser af psykiske arbejdsskader
- Af dem blev 210 anerkendt som en erhvervssygdom
- Det svarer til, at fire procent af de psykiske skader bliver anerkendt