Arbejdsskadestyrelsen tilsidesætter konsekvent diagnoser stillet af psykiatere, derfor får så få anerkendt deres psykiske arbejdsskader. Sådan lyder kritikken fra advokat Mads Krøger Pramming.
"De efterprøver hvert ord, psykiateren siger. Det kan være den førende forsker på området, der stiller diagnosen, og alligevel kommer sagsbehandleren til et andet resultat," siger han.
Avisen.dk skriver i dag om Nina Johansen, der har fået stillet diagnosen Post Traumatisk Stress Syndrom (PTSD) af tre forskellige psykiatere.
Alligevel bliver hendes sag gang på gang afvist, fordi Arbejdsskadestyrelsen ikke anerkender diagnosen.
Læs også: Nina groft mobbet: "Møgkællinger hører ikke hjemme her"
Kreative afslag
Nina Johansens sag er langt fra det eneste eksempel, Mads Krøger Pramming har set. Og Avisen.dk har læst flere afgørelser fra Arbejdsskadestyrelsen, hvor de ikke anerkender de diagnoser, de selv har bedt en psykiater stille.
Men Arbejdsskadestyrelsen afviser, at de behandler diagnoser stillet af psykiatere anderledes end andre diagnoser.
"Anmeldelser af psykiske arbejdsskader behandles på samme måde som anmeldelser af fysiske arbejdsskader," skriver de til Avisen.dk.
Alligevel blev kun 210 ud af de 5.099 anmeldte psykiske arbejdsskader anerkendt sidste år. Det svarer til fire procent. Og der ligger mange krumspring bag afslagene, fortæller Mads Krøger Pramming.
"De bliver afvist på alle mulige kreative måder. Der er altid noget andet end arbejdet, man kan hænge det op på," siger han.
Det kan være problemer i barndommen eller en skilsmisse, der får skylden for de psykiske sygdomme. I et af de afslag, Avisen.dk har læst, bliver der lagt vægt på moderens død frem for tre års mobning og sexchikane på jobbet.
"Det er næsten kun, hvis der ikke er nogen mulighed for at skyde skylden på noget andet, at sagerne går igennem" siger Mads Krøger Pramming.
Ikke et tag-selv-bord
At kun fire procent af de psykiske arbejdsskader bliver anerkendt, forklarer Arbejdsskadestyrelsen med, at der kun er én psykisk sygdom, PTSD, på listen over sygdomme, der kan anerkendes som en arbejdsskade.
"Der er i øjeblikket ikke tilstrækkelig dokumentation af årsagssammenhænge til at optage andre psykiske sygdomme på erhvervssygdomsfortegnelsen og anerkende dem," skriver Arbejdsskadestyrelsen til Avisen.dk.
Læs også: Mobning kan gøre dig psykisk syg: Bare ærgerligt!
Når Arbejdsskadestyrelsen er så skeptiske over for at anerkende psykiske sygdomme, skyldes det ifølge Mads Krøger Pramming, at de er bange for, at det bliver et tag-selv-bord, hvor alle kan påstå, at de er psykisk syge.
"Men hvis man på vej op til tag-selv-bordet skal fyres, miste sin kone, komme på førtidspension og være så heldig at få en psykisk diagnose af en psykiater, så tror jeg ikke, der er særligt mange, der gider gå derop," siger han.