Tonen er blevet grimmere på de danske arbejdspladser, danskerne er blevet mere følsomme, eller de er blevet mere tilbøjelige til at anmelde deres arbejdsgiver.
I hvert fald viser nye tal fra Arbejdsskadestyrelsen, at hele 5.488 danskere i 2014 anmeldte en psykisk erhvervssygdom. For ti år siden var det lidt over 2000.
LÆS OGSÅ: Fagforbund om chefer: Der er kommet flere dumme svin
Kun fire procent får dog medhold i, at de er blevet syge af deres job på grund af stress, mobning eller chikane. Det er nemlig svært, at sandsynliggøre, at det udelukkende er jobbet, der har fremkaldt skaden, siger kontorchef i Center for Erhvervssygdomme Hanne Rathsach til Fagbladet 3F.
-Når man har med psykiske sygomme at gøre kan der være flere årsager. Arbejdet kan være en af dem uden at være hovedårsagen. Det er grunden til, at mange psykiske sygdomme ikke bliver anerkendt. Man skal være sikker på, det er arbejdet, der er skyld i sygdommen.
LÆS OGSÅ: Chef på metroen: "Jeg får ham der til at knappe dig i røven"
Det er dog dokumenteret, at mobning kan fremkalde psykiske sygdomme. Det skrev Avisen.dk tilbage i oktober måned. Et hold norske forskere har efter et omfattende studie af 750 forskningsprojekter om emnet slået fast, at der er en større risiko for at udvikle en plsykisk sygdom, hvis man har været udsat for mobning på arbejdet.
Fagforeningen 3F oplever, at et stigende antal medlemmer henvender sig med psykise skader, siger Ulla Sørensen, ansvarlig for det arbejdsmiljøpolitiske arbejde, til Fagbladet:
-Det kan skyldes tempoet, tonen og uklare kommandoveje på arbejdspladserne. Det kan også være mobning og chikane.
2004:
Anmeldte: 2020
Anerkendte: 80
2014:
Anmeldte: 5.488
Anerkendte: 299