Mobning: Dårlige kolleger risikerer at gøre dig syg
Hvis du føler dig mobbet på din arbejdsplads, har du langt større risiko for at få en depression, viser ny forskning. Colourbox
Din risiko for at udvikle depression er ni gange større, hvis du føler dig mobbet af dine kolleger, viser ny dansk forskning.

Hvis du føler dig mobbet på din arbejdsplads, er der god grund til at tage det meget alvorligt.

Ny dansk forskning viser nemlig, at risikoen for at udvikle depression er ni gange større, hvis du føler dig mobbet ugentligt eller dagligt på dit arbejde, skriver Videnskab.dk.

Resultaterne er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Journal of Occupational and Environmental Medicine.

»Vi skal tage det her alvorligt. Vores studie viser, at en konsekvens af mobning kan være depression,« siger ph.d. i Public Health and Epidemiology fra Københavns Universitet Maria Gullander, som er hovedforfatter på artiklen.

Læs også hos Videnskab.dk: Fascinerende billeder: Jorden set fra rummet

Professor i psykiatri ved Aarhus Universitet Poul Videbech er enig:

»Det er et interessant og vigtigt resultat. Jeg kan godt genkende det fra den kliniske praksis. Man ved, at mobning påvirker ens selvtillid og selvfølelse. Så det kan sagtens tænkes, at mobning skubber til en depression, og måske udløser den eller gør den værre, end den ellers var blevet,« siger han.

Han har forsket i årsager til depression i mange år, men er ikke med i det nye studie.

Forskningsprojektet er det største og mest grundige af sin art. Projektet omfatter 5.485 lønmodtagere, som har svaret på spøgeskemaer 3 gange med 2½ års mellemrum.

Læs også hos Videnskab.dk: Depression skal kureres med psykedeliske stoffer

Alle gange blev de spurgt, om de blev mobbet og fik stillet spørgsmål, som afslørede, om de havde depression.

Derudover har forskerne lavet yderligere diagnostiske interviews med 1.481 af deltagerne for endeligt at afgøre, om de havde depression.

Interviewene er lavet med såkaldte SCAN-interviews, en metode som er udviklet af WHO til at undersøge psykiske lidelser.

Cirka halvdelen af de 1.481 var udvalgt, fordi de både var blevet mobbet og rapporterede symptomer på depression og/eller angst. Den anden halvdel var tilfældigt udvalgt.

Læs også hos Videnskab.dk: Mobning påvirker helbredet

Resultatet viser, at personer, som ikke tidligere har oplevet depression, har ni gange større risiko for at blive deprimeret, hvis de bliver mobbet.

Psykolog og chefkonsulent i Arbejdstilsynet Tom Hansen, er ikke overrasket over resultatet.

»Vi har længe vidst, at der var risiko for at blive syg efter mobning, men vi har ikke vidst det så konkret før. Det bekræfter behovet for, at vi fører tilsyn med området, og vigtigheden af at vi har oprettet hotline for folk, som bliver udsat for mobning,« fortæller han.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Ny metode afslører mobning på arbejdspladser

Quiz om sex, druk og underlige dyr