Cheferne er blevet mere rå og kyniske og behandler i stigende grad deres ansatte respektløst. Det fortæller en række arbejdsmiljøkonsulenter fra tre af landets største fagforbund, 3F, Fødevareforbundet NNF og Dansk Metal.
Når krisen kradser, bliver lunten kort. For når chefen udelukkende fokuserer på bundlinjen, ryger dialogen og respekten for det faglige håndværk, lyder forklaringen.
Det er chefer i alle typer brancher, lyder det. Men en ny ledertype i virksomhederne skulle være værre end de andre.
- Der er kommet en ny type leder, der er ekstraordinært kold i røven, lyder det fra arbejdsmiljøkonsulent Jan Toft Rasmussen fra Dansk Metal.
LÆS OGSÅ: Tillidsmand raser: Danish Crown-chef truede os
De forstår sig kun på økonomi
Han fortæller, at der i de senere år er ansat et stigende antal “professionelle ledere”, som han kalder dem. Typisk i større virksomheder, ofte i bygge og anlægsbranchen, i industrien og ikke mindst i det stigende antal vikarbureauer, der dominerer markedet. Her er lederne kun hyret ind til at styre virksomheder gennem en økonomisk krise.
Problemet er, at de nye ledertyper ikke har den samme forståelse eller respekt for den kultur, der er på arbejdspladsen, fortæller Jan Toft Rasmussen.
- De forstår sig kun på økonomi og fokuserer udelukkende på at få så meget ud af arbejderne som muligt. Og det bliver faktisk kun værre og værre, siger Jan Toft Rasmussen.
I 3F fortæller arbejdsmiljøkonsulent Freddy Ridderhaugen, at man i vikarbureauerne har det 'perfekte upersonlige forhold'. Problemet er, at det sætter sit præg på hele branchen.
- Der er ingen respekt omkring det faglige arbejde længere. De er bare kulier, intet andet. Det er de ret groggy over, forklarer arbejdsmiljøkonsulent i 3F, Freddy Ridderhaugen.
Ofte er tonen helt anderledes i mindre, ejerledede virksomheder. For her har mester og svende en historie sammen, ligesom de deler en fælles kultur.
- Her har de ansatte typisk været med til at starte virksomheden op og har været sammen i både op- og nedture. Her kan man sagtens tale hårdt til hinanden, men altid med respekt for hinandens fagligheder, forklarer Jan Toft Rasmussen.
Bange for chefen
Problemet er, at den nye type leder slipper af sted med at være en kold fisk. I virksomheder, hvor sammenholdet mellem de ansatte er stærkt, resulterer det i flere og flere krigserklæringer. Arbejdsmiljøkonsulenter fra 3F, Dansk Metal og Fødevareforbundet NNF melder alle om et stigende antal konflikter på arbejdspladserne, hvor de må rykke ud og forsøge at mægle mellem parterne.
Men et mindst ligeså stort problem opstår på de arbejdspladser, hvor sammenholdet i personalegruppen er svagt. Arbejdsmiljørepræsentanterne fortæller om de mange henvendelser de får fra frustrerede medarbejdere, der er bange for at miste deres job og derfor ikke tør sige chefen imod.
- Der er rigtig mange af vores medlemmer, der er bange. Vi har flere og flere, der kontakter os fordi, de ikke tør tage slagsmålet selv, fortæller arbejdsmiljøkonsulent i Dansk Metal, Jan Toft Rasmussen.
I 3F melder man om flere medlemmer, der ikke tør anmelde for eksempel arbejdsskader af frygt for at blive fyret.
- Det er jo grotesk, og det siger noget om, hvor alvorlig situationen er, understreger Freddy Ridderhaugen.