Minister sætter ishockeyklubber på plads: "I skal også overholde loven"

Ishockeyklubberne begrænser arbejdskraftens frie bevægelighed, og det er i strid med EU-reglerne. Derfor beder kulturminister Bertel Haarder nu om en redegørelse.
Kulturminister Bertel Haarder har bedt Danmarks Idrætsforbund om en redegørelse for dansk ishockeys begrænsning af udenlandske spillere.
Kulturminister Bertel Haarder har bedt Danmarks Idrætsforbund om en redegørelse for dansk ishockeys begrænsning af udenlandske spillere. Foto: Simon Skipper / Scanpix

Det er lodret ulovligt, når ishockeyklubberne i den professionelle ishockeyliga, Metal Ligaen, sætter en begrænsning på, hvor mange udlændinge de må ansætte. Nu går kulturminister Bertel Haarder, ind i sagen.

- Regler er til for at blive overholdt – uanset om de er formuleret i Folketinget eller i EU – og jeg har naturligvis en forventning om, at idrættens specialforbund lever op til de gældende regler, skriver han i en kommentar til Avisen.dk.

Dansk Ishockey Union (DIU) er et specialforbund under Danmarks Idrætsforbund (DIF), og de skriver sort på hvidt i deres turneringsreglement, at hver ishockeyklub kun må ansætte otte spillere, der ikke har dansk indfødsret.

Det er i strid med ishockeyspillernes grundlæggende rettigheder, vurderer EU-forsker Marlene Wind, der er leder af Center for Europæisk Politik ved Københavns Universitet.

Læs mere på Ugebrevet A4

- Det er et forsøg på at begrænse den frie bevægelighed. Det er simpelthen ulovligt, og det kan prøves ved EU-domstolen, siger hun.

På den baggrund beder kulturminister Bertel Haarder (V) nu DIF om at redegøre for sagen, oplyser han til Avisen.dk.

Ikke vores ansvar 

I DIF bekræfter Poul Broberg, der er chef for public affairs, at de har fået en henvendelse fra Kulturministeret, og de kommer med en redegørelse inden for de næste to uger.

- Det er Dansk Ishockey Union, der står til ansvar for deres regler. Det kan DIF aldrig komme til at stå til ansvar for, siger han.

Han henviser til, at DIF har en vejledning til deres medlemsforbund, der oplyser dem om, at det er ulovligt at sætte kvoter på antallet af udlændinge i klubberne.

- Den er alle vores medlemsforbund bekendt med. Men det er autonome enheder, så vi kan ikke gøre andet end at opfordre dem til at følge vejledningen, siger han.

I en artikel bragt i Ugebrevet A4 siger Poul Broberg, at han synes, det er helt i orden, at klubberne aftaler et såkaldt 'udlændingeloft', selvom det er i strid med arbejdskraftens frie bevægelighed, så længe det ikke er juridisk bindende.

Men nu bliver DIF snart tvunget til at tage stilling til udlændingeloftets gyldighed. Der kører nemlig en sag mellem to ishockeyklubber, hvor Herlev Eagles anklager Gentofte Stars for at have brugt flere end otte udenlandske spillere. Og den er blevet indbragt for DIF's appelinstans.

- Jeg blander mig ikke i, hvordan appelinstansen afgør den sag, men nu må vi se, hvordan de behandler den del af dansk ishockeys turneringsreglement, siger han.

Dansk Ishockey Union har ikke ønsket at udtale sig om udlændingeloftet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.