Skattesag Læk og muligt magtmisbrug skal kulegraves
Hvilken rolle spillede Troels Lund Poulsen i den såkaldte skattesag. Det skal nu opklares. Foto: Scanpix/Casper Christoffersen
Justitsministeren har netop præsenteret grundlaget for den undersøgelseskommission, der skal kulegrave behandlingen af skattesagen.

Undersøgelseskommissionen skal både undersøge lækage af Helle Thornings (S) personlige skattepapirer og muligt magtmisbrug i Skatteministeriet.

Samtidig dropper Københavns Politi afhøring af vidner på Ekstra Bladet vedrørende forsøg på lækage af Helle Thornings personlige oplysninger. Det har justitsminister Morten Bødskov (S) netop oplyst på et pressemøde i Justitsministeriet.

"Intet er bevist, ingen er dømt. Men de spørgsmål, der er rejst, skal undersøges til bunds," siger Morten Bødskov.

Dermed åbner ministeren området for undersøgelsen, samtidig med, at Københavns Politi lukker efterforskningen. Ifølge ministeren, mener politiet, at der er en tæt sammenhæng mellem de personer, som angiveligt har forsøgt at påvirke sagen, og de personer, som har forsøgt at lække oplysninger.

"Der er tale om en meget alvorlig sag om mulig politisk indblanding i en privat skattesag," fortæller ministeren.

Undersøgelseskommissionen skal granskes, om tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen (V), hans spindoktor Peter Arnfeldt eller departementschef i Skatteministeriet, Peter Loft, forsøgte at påvirke Skat Københavns afgørelse i en skattesag mod Helle Thorning-Schmidts mand, Stephen Kinnock.

Anklagerne om utidig indblanding fra Skatteministeriets side blev fremsat i en redegørelse fra direktøren i Skat København, Erling Andersen, i begyndelsen af december.

Derefter valgte Thor Möger Petersen (SF), den nuværende skatteminister, at nedsætte en kommission, der skal afdække forløbet af den såkaldte skattesag, og om en eller flere af de ovennævnte personer har begået magtmisbrug.

Det er senere kommet frem, at Troels Lunds spindoktor forsøgte at lække Helle Thornings skattepapirer til Ekstra Bladet. Det skal også undersøges.

Ministeren regner med, at kommissionens arbejde med sagen vil vare to år.