Helle Thorning holder fast i de 12 minutter
Sejrssmilet er aldeles indøvet. Helle Thorning-Schmidt har mobiliseret et aldeles stort overskud på valgkampens første dag. Foto: Jens Dresling/Polfoto / Scanpix
Socialdemokraterne afstår fra at justere deres økonomiske politik på trods af den forøgede krise.

Ja. Vi skal alle sammen fortsat arbejde 12 minutter mere om dagen, hvis Helle Thorning-Schmidt bliver statsminister. Men heller ikke mere end det.

De 12 minutters ekstra arbejdstid blev ellers lanceret på et tidspunkt, hvor dansk økonomi kun så mørkegrå ud og ikke kulsurt, som den gør her i dag ved valgets udskrivelse, hvor nationen kan se frem til et underskud på 85 milliarder kroner i det kommende år. Men det ændrer ikke ved de 12 minutter om dagen; det er fortsat rigeligt, siger Socialdemokraternes leder.

"Lønmodtagerne skal kun bidrage med en time mere om ugen. Og hvis man gør det, har vi løst nogle af de strukturelle udfordringer, vi har på vores budget," lyder hendes forklaring.

Fortsætter Løkke i Statsministeriet, er efterlønnen død. Det er den nok også, hvis V, K, DF og R har fælles flertal efter valget, selvom Lars Løkke Rasmussen ikke kommer til at fortsætte som statsminister. For den aftale er allerede indgået. Så efterlønnen kan kun overleve, hvis S, SF og Ø har flertal sammen, men ikke en gang med det scenarium, kan den stærkt debatterede ordning vide sig sikker.

"Jeg kan ikke give garantier på efterlønnen. Det her er op til vælgerne at bestemme, og vi kan kun sige, hvad Socialdemokraternes holdning er på det her område," siger partiets statsministerkandidat.

Helle Thorning-Schmidt forventer ikke, at hun kan gå gennem en valgkamp uden at beskyldningerne om skattefusk og historien om leasingbilen bliver genoplivet.

"Jeg tror ikke, der er noget, der er glemt; det er der aldrig i politik. Men jeg skal ikke kunne sige, om det kommer til at betyde noget for mig i den kommende valgkamp," slår hun fast.