Konfirmandernes gaver sprænger budgettet: Apples salg boomer

Arbejdsliv
I dag er det en falliterklæring, hvis en konfirmand får 2.000 kroner i gave, oplever Humacs danske direktør Michael Bech. (Foto: Humac Danmark/Foto: Ernst Tobisch)
Konfirmationstiden er Humac-kædens juleaften, for salget af Apples dyre produkter stiger voldsomt. Det tvinger mange til at betale på afbetaling, oplever virksomhendens direktør Michael Bech.

Mens tusindvis af familier har søgt om støtte til at holde konfirmation, ligger der på mange af de nyudklækkede konfirmanders gaveborde smartphones og andet dyrt elektronik med det populære æblelogo.

Apple-forhandleren Humac melder om rekordsalg i konfirmationsperioden, hvor salget af iPhones stiger markant.

- Den bedste tid på året er, når Apple introducerer en ny telefon, men den næstbedste tid på året, det er her under konfirmation, hvor iPhones altid er noget, der står højt på ønskelisten, siger Humacs danske direktør Michael Bech til Avisen.dk.

I år steg salget på iPhones med 48 procent allerede de første par uger af konfirmationsperioden. Derfor forventer virksomheden, at salget ender med at stige med mindst 50 procent sammenlignet med en normal periode, fortæller Michael Bech.

Sidste år steg salget af iPhones i Humac-kæden med 52 procent i løbet af konfirmationsmånederne.

Gaver til 7.500 kroner er normalt

Det er ikke kun iPhones, der hitter blandt de unge. Andre Apple-produkter begynder også at fange konfirmandernes opmærksomhed.

Det er ikke usædvanligt, at der bliver købt MacBook computere, Apple Watch og iPad produkter i konfirmationsgaver, forklarer Michael Bech.

- Der er rigtig mange, der begynder at ønske sig computere. Det betyder, at det er dyrere ting, der bliver ønsket. Hvor en iPhone for tre år siden kostede 5.000 kroner, ønsker man sig nu en MacBook. Den starter altså ved 7.500 kroner, så det kravler stille og roligt opad i prisniveau, siger han.

Men det er langt fra alle forældre, der har mulighed for at være med på vognen. Som Avisen.dk skriver i dag, er der mange, der har så svært ved at få pengene til at slå til, at de søger konfirmationsbidrag hos foreninger og organisationer.

Humac-direktøren er helt klar over, at det ikke er alle familier, der har råd til at købe en MacBook computer til en konfirmand.

- Der er meget forskel på, hvor meget der bliver solgt rundt omkring i Danmark. I storbyerne, hvor indkomsterne er højere, er salget af Apples produkter også væsentligt højere, fordi Apple produkter traditionelt er ret dyre, forklarer han.

Mange køber på afbetaling

I takt med konfirmandernes større ønsker køber flere forældre produkterne gennem forbrugslån eller afbetaler over flere måneder, oplever Michael Bech.

- Vores andel af finansiering på produkter som iPhones og MacBook computere er meget stigende nu i konfirmationsperioden. Det aflæser vi simpelthen som om, at der selvfølgelig er et pres på de her forældre og bedsteforældre, der skal give de gaver, konfirmanderne ønsker sig. Det har helt sikkert ændret sig over tid. Gaverne er blevet dyrere og dyrere, siger han.

Det har I vel ikke noget imod?

- Nej, det er en samfundsmæssig udvikling. Det er ikke bare os, det kommer til gode. Jeg er midt fyrrene, og da jeg blev konfirmeret, var det mange penge at få 2.000 kroner. Det er jo en falliterklæring i dag, hvis man ikke får mere, for det er måske 10.000 eller 15.000 kroner, de får i konfirmationsgave i dag. Det gør jo også, at de gaver, der bliver givet, bliver tilsvarende dyre, pointerer Michael Bech.

Julen og tiden omkring studiestart er også tidspunkter på året, der får elektroniksalget til at boome, fortæller Michael Bech.

Hitlisten over konfirmandens ønsker i 2017:

Humac lavede op til årets konfirmationer et panel med 80 konfirmander fra hele landet. De blev spurgt, hvad de ønskede sig mest. 

Blandt Apples egne produkter så top fem sådan her ud: 

  1. iPhone 7 eller 7 Plus (Farver: Jet Black, Black og Rose Gold)
  2. MacBook computer (MacBook Air eller den nye MacBook Pro)
  3. Apple Watch (Nike modeller)
  4. iPad
  5. Apple TV
Krimi

To fly stødt sammen

i luften