Pia får økonomisk hjælp til sin søns konfirmation: "Føler mig stemplet som fattig"

Arbejdsliv
Pia Toft fra Sønderborg har fået et konfirmationsbidrag som en støtte til sønnens konfirmation. (Foto: Privatfoto.)
Den enlige mor Pia Toft har været nødt til at tænke kreativt for at få råd til sin søns konfirmation. Hun har været på tilbudsjagt og søgt et legat.

Fredag bliver 44-årige Pia Tofts 14-årige søn konfirmeret. Selvom både mor og søn har været spændte på dagen, har de mange forberedelser voldt Pia Toft fra Sønderborg mange bekymringer.

Hun vender nemlig hver en krone som enlig forsørger til to hjemmeboende børn og en søn på 19 år.

- Et eller andet sted føler man sig rigtig rigtig presset, når du hører dit barn komme hjem og fortælle, hvad de andre får af gaver og tøj, og hvor mange gæster de skal have med. Man sidder tilbage med en kronisk dårlig samvittighed, siger hun.

Til trods for, at Pia Toft har sparet, hvor hun kunne, løber konfirmationsudgifterne op i næsten 25.000 kroner. Derfor blev hun lettet, da hun tidligere på foråret blev godkendt til at modtage et konfirmationslegat på 2.500 kroner fra Foreningen til Støtte for Mødre og Børn.

Det er ikke kun Pia Toft, der har været fortvivlet over at finde penge til at holde konfirmation. Som Avisen.dk skriver i dag, er der omkring 2.118 familier, der har søgt et konfirmationslegat, ifølge en rundringning til de fire største organisationer og foreninger, der uddeler hjælp.

"Gør mig gal"

Pia Tofts indkomst kommer fra et 14-timers fleksjob som ufaglært sosu og statens børnebidrag.

Når hun ikke kan arbejde flere timer om ugen, skyldes det en tidligere arbejdsulykke, to hofteoperationer og slidgigt, påpeger hun. Men de få timers arbejde medfører en del begrænsninger for, hvad hun kan købe til sine børn.

- Som en del af den der dårlige samvittighed tænker jeg tit, hvorfor kan du ikke spare mere op, end du gør. Det giver en frustration og gør mig gal, at jeg ikke kan give ham en stor og god dag, siger hun.

Hun har ingen kontakt til børnenes far, som er frataget at betale børnebidrag, fordi han er på den gamle førtidspensionistordning, forklarer hun. Men hun har søgt et konfirmationsbidrag fra ham gennem Statsforvaltningen, som hun også er blevet godkendt til.

Men hun forventer ikke, at hendes eksmand vil betale, og derfor skal hun nu vente op til otte uger på at få pengene via Udbetaling Danmark, fortæller hun.  

Madpakke med til blå mandag

Det er ikke kun selve konfirmationsdagen, der koster penge. Der skal også lægges noget til side til blå mandag, hvor de fleste kommer i nyt tøj fra top til tå. Men Pia Tofts søn tager det sæt på, som han også har på i kirken.

En af de situationer, der gjorde ondt, var da hendes søn kom hjem og fortalte om hans klasses planer for blå mandag. De skal på en bustur til Tyskland og har blandt andet planlagt nogle restaurantbesøg, hvor menuerne koster omkring 12 euro, der svarer til 90 kroner.

- Der sagde han med det samme, at det skulle jeg ikke tænke på, for det var måske for dyrt, så han ville bare have en madpakke med til hele dagen, fortæller hun.

Men selvom pengene er små, skal hendes søn ikke af sted på blå mandag med leverpostejs- og spegepølsemadder, fastslår Pia Toft.

I hverdagen føler hun sig ikke fattig, men konfirmationsræset har gjort det tydeligt, at hun ikke har råd til det samme, som mange andre forældre. 

- Når min søn fortæller, at hans kammerater har fået 30.000 kroner i pengegave, så føler jeg mig stemplet som fattig, selvom jeg godt ved, at vi er rige på mange andre ting end penge.  

Kombineret ferie og gave

Udover Pia Toft har Foreningen til Støtte for Mødre og Børn støttet 145 familier med konfirmationslegater. De er blevet udvalgt på baggrund af 202 ansøgninger.

Foreningen har i år besluttet at støtte flere, end de plejer, fordi ansøgerne er blevet mere udsatte, forklarer foreningens projektansvarlige Jesper Pilegaard.

Det bidrag, som Pia Toft har fået, er blevet brugt til at købe sønnens konfirmationstøj og en ny kjole til hans lillesøster på ni år.

De mange øvrige udgifter har hun fået råd til ved at holde øje med tilbud, lave bordkort af sten fra stranden og fået sin mor til at lave isdessert og skrub af mad. Og gaven bliver en kombineret fødselsdags- og konfirmationsgave.

- Det er en tre i en gave, for det er også hans sommerferie. Vi skal på en bustur til Bornholm. Det bliver ikke nogen luksusferie, men der er heller ikke, fordi han stiller store krav.

Krimi

To fly stødt sammen

i luften