2.000 kuverter. Så mange mennesker har i år fået glæde af den 35-årige kok Camilla Jehner Baakes storsind.
Hun er formand og stifter af foreningen Børn og Unges Mærkesager, der i år har doneret en tre retters menu til 80 familier, som hver kan invitere 25 til bords.
Maden kommer konfirmander i økonomisk trængte familier til gode.
- Vi synes, at det er forfærdeligt, at der findes unge mennesker, der ingen konfirmation får, fordi deres forældre ikke har økonomi til det, siger Camilla Jehner Baake til Avisen.dk.
Antallet af ansøgere boomer
Forening har modtaget 160 rettidige ansøgninger, men de vælter stadig ind, oplyser kokken bag initiativet Camilla Jehner Baake.
Der har været næsten dobbelt så mange ansøgere dette forår, som der var sidste år, forklarer hun.
- Rigtig mange ansøgere skriver om kontanthjælpsloftet og 225-timers reglen som begrundelse for, at de ikke har haft mulighed for at gøre noget selv, siger hun.
Det er ikke kun hos foreningen Børn og Unges Mærkesager, at de mærker stor interesse for konfirmationsbidragene.
Som Avisen.dk skriver i dag, har omkring 2.118 familier søgt legater til den store dag, viser en rundringning til fire af de største organisationer og foreninger, der uddeler hjælp.
Rasende dyrt at holde konfirmation
Camilla Jehner Baakes foreningen holder til i Århus, men foreningen kører rundt til seks opsamlingssteder spredt over hele landet. Her henter familierne maden, som de kan opbevare på frost, indtil konfirmationsdagen.
Det hele startede som et privat initiativ for fire år siden. Camilla Jehner Baake havde haft en samtale med en kokkekollega, der selv havde en søn, som skulle konfirmeres.
- Hun synes, at det var rasende dyrt, og så kom vi til at snakke om, at nogen måtte da slet ikke kunne følge med på det her punkt. Og så gjorde vi det bare. Jeg skrev et facebook-opslag og spurgte, om nogen var interesseret i at få gratis mad til deres konfirmation, fortæller hun.
Det var der mange, der var. Og hvert år er der kommet flere og flere ansøgere. Sidste år røg antallet så højt i vejret, at Camilla Jehner Baake ikke længere kunne følge med, fortæller hun.
- Vi fik nedsat en bestyrelse og gjort det til en rigtig forening, siger hun.
De tre kvinder, der står bag middags-initiativet, stiftede sidste år en officiel bestyrelse. Foto: Stefanie Friedrichs.
En sjov weekend
I dag kører foretagende rundt med støtte fra sponsorater og råvarer, der bliver sponsoreret.
- Som sådan lægger vi ikke selv penge i det. Egentlig er det mest tid,
vi lægger i det, for jeg kan ikke købe et halv tons nakkefilet for min SU, siger Camilla Jehner Baake, der i dag er ved at læse en professionsbachelor, fordi vand- og sæbeeksem har gjort det svært for hende at arbejde i et køkken.
I år blev alt maden fremstillet på en enkelt weekend i marts af Camilla Jehner Baake og nogle andre kokke. Et hold frivillige mødte også op for at skrælle og snitte.
Om lørdagen var det denne gruppe af frivillige, der stod for at få lavet mad. Foto: Stefanie Friedrichs.
På trods af det store arbejde, som Camilla Jehner Baake og de øvrige medlemmer af foreningen lægger i projektet, ser hun det ikke som noget stort offer.
- Egentlig gør jeg det, fordi jeg synes, det er sjovt. Jeg har en sjov weekend med en masse, jeg kender og nogle gamle kollegaer. Vi gør det, fordi vi kan, og fordi der er et behov. Der er nogle konfirmander, der får noget godt ud af det, siger hun.
Den tre retters middag, som Foreningen Børn og Unges Mærkesager delte ud i år, bestod af:
- Forret: Tunmousse
- Hovedret: Nakkefilet, ovnbagte kartofler, glaserede rodfrugter og rødvinssauce
- Dessert: Chokoladekage