Teenagere landet over trækker fredag i hvide kjole og fine jakkesæt. Store bededag er nemlig en af årets helt store konfirmationsdage.
Det betyder, at mor og far må punge ud, for der skal både købes nyt smart tøj, dyre gaver og sørges for mad og drikkevarer til konfirmationsfesten.
Men for mange er det ikke blot et greb i lommen. Især ikke for de forældre, der lever på kontanthjælp eller andre former for offentlig forsørgelse.
De familier, der er mest økonomisk trængte, kan søge et bidrag til den store dag. Den mulighed har omkring 2.118 familier forsøgt at benytte sig af, viser en rundringning til fire af de største organisationer og foreninger, der uddeler hjælp.
Det er dog kun få, der slipper gennem nåleøjet. De organisationer og foreninger, som Avisen.dk har været i kontakt med, har tilsammen støttet 467 økonomisk trængte familier.
Størstedelen er på kontanthjælp
Hos Dansk Folkehjælp har man i år fået 1.413 ansøgere, fortæller organisationens generalsekretær Klaus Nørlem. Stigende fattigdom har fået flere til at sende en ansøgning, vurderer han.
- Ansøgerne skriver, at de er berørt af reformer, og især kontanthjælpsloftet er et element, der kan være med til at presse de her familier økonomisk, siger han til Avisen.dk.
Omkring fire ud af fem ansøgere hos Dansk Folkehjælp er på kontanthjælp, mens lidt under halvdelen er berørt af kontanthjælpsloftet. Og cirka en fjerdel angav i deres ansøgning, at de var berørt af 225-timers reglen, forklarer generalsekretæren.
Han påpeger dog, at der nok også er kommet flere ansøgere i år, fordi det er første gang, at deres konfirmationsinitiativ er blevet rullet ud i hele landet.
Ved forårets konfirmationsfester har 144 familier fået støtte fra Dansk Folkehjælp, der består af et gavekort til en værdi af 2.000 kroner, der kan indløses i flere forskellige butikker.
Kronisk dårlig samvittighed
En af de forældre, der har fået et bidrag til konfirmationen er 44-årige Pia Toft fra Sønderborg.
Hun fejrer fredag sin søns konfirmation, og selvom hun har sparet, hvor hun kunne, løber konfirmationsudgifterne op i næsten 25.000 kroner, fortæller hun.
Det er mange penge for Pia Toft, der er i et fleksjob på 14 timer om ugen og er enlig forsørger til tre børn, hvoraf to er hjemmeboende. De 2.500 kroner, hun fik fra Foreningen til Støtte for Mødre og Børn, er derfor faldet på et tørt sted, understreger hun.
- Et eller andet sted føler man sig rigtig rigtig presset, når du hører dit barn komme hjem og fortælle, hvad de andre får af gaver og tøj, og hvor mange gæster de skal have med. Man sidder tilbage med en kronisk dårlig samvittighed, siger hun.
"Folk er blevet mere udsatte"
Udover Pia Toft har Foreningen til Støtte for Mødre og Børn støttet 145 familier med konfirmationslegater. De er blevet udvalgt på baggrund af 202 ansøgninger.
Foreningen har i år besluttet at støtte flere, end de plejer, fordi ansøgerne er blevet mere udsatte, forklarer foreningens projektansvarlige Jesper Pilegaard.
- Når vi vurderer en ansøger, kigger vi på ansøgernes økonomi og udregner et rådighedsbeløb, og på det punkt er der sket et ret voldsomt fald. Mange lever af børneydelserne og har måske kun 1.000 kroner at leve for, når de faste udgifter er betalt, siger han.
I Børnesagens Fællesråd har de i 2017 fået 343 ansøgninger, og har ud af dem tildelt 97 konfirmationsstipendier. Det er kommet 105 konfirmander til gode, da otte af stipendierne blev givet til familier med tvillinger.
2.000 mand bespist med suppe, steg og is
Der er også forældre, som alene har fået hjælp til festmiddagen.
Hos Børn og Unges Mærkesager har de i år doneret en tre retters menu til 80 familier, som kan invitere 25 til bords. Forening har modtaget 160 rettidige ansøgninger, men de vælter stadig ind, oplyser kokken bag initiativet Camilla Jehner Baake.
Der har været næsten dobbelt så mange ansøgere dette forår, som der var sidste år, forklarer hun.
- Rigtig mange ansøgere skriver om kontanthjælpsloftet og 225-timers reglen som begrundelse for, at de ikke har haft mulighed for at gøre noget selv, siger hun.
Gratis tøj på Facebook
På samme måde, som forældre har kunnet søge om hjælp til middagen, har de også haft mulighed for at få doneret tøj gennem den åbne facebookside Tøjhjælp til Konfirmationen.
Endelig er der forældre, der har søgt forskellige konfirmationslegater rettet mod borgere i bestemte lokalområder eller kirkesogne.
Sidste år blev 45.372 unge konfirmeret i folkekirken. Det svarer til 67,8 af alle unge, viser tal fra Kirkeministeriet.
Dansk Folkehjælp
- Ansøgere: 1.413
- Bevilgede legater: 144
Foreningen til Støtte for Mødre og Børn
- Ansøgere: 202
- Bevilgede legater: 145
Børnesagens Fællesråd
- Ansøgere: 343
- Bevilgede legater: 97
Børn og Unges Mærkesager
- Ansøgere: 160
- Bevilgede legater: 80