Jimmy i bundløs gæld: Det gik galt, da jeg kom på kontanthjælp
Jimmy Andersen Kirkegaard er en af de kontanthjælpsmodtagere, som er havnet i en gæld, som er svær at komme ud af. Foto: Privatfoto.
55-årige Jimmy er en af de mange gældsramte kontanthjælpsmodtagere.

Når Jimmy Andersen Kirkegaards telefon ringer, tager han den kun, hvis det er fra et nummer, han kender. Han er nemlig bange for, at det er en af de mange kreditorer, han skylder penge.

Den 55-årige østjyde er en af de mange kontanthjælpsmodtagere, som af forskellige årsager kæmper med en uoverskuelig gæld. Han skylder cirka 120.000 kroner væk på lån, han blandt andet har optaget som dyre kviklån, og han er også registreret i RKI som dårlig betaler.

- Jeg har det ikke godt med det, for jeg ville helst betale min gæld, siger Jimmy Andersen Kirkegaard til Avisen.dk.

Men det er svært, når man kun har en kontanthjælp, og når gælden først har vokset sig så stor, kan økonomien virke uoverskuelig, fortæller han.

Skudt og sygemeldt

Som de fleste andre danskere havde Jimmy Andersen Kirkegaard ikke forventet at havne på kontanthjælp og i bundløs gæld. Men en negativ spiral af uheldige omstændigheder, sygdom, lang sagsbehandling og dårlige valg har gjort, at han sidder i situationen i dag.

Han arbejdede oprindeligt som elektriker, men fik ødelagt skulder og arm, da han blev skudt med et jagtgevær i 1999 i forbindelse med et indbrud i hans hjem. På det tidspunkt ville Jimmy Andersen Kirkegaard dog ikke have førtidspension, men kom i stedet på revalidering.

Men der stødte andre komplikationer og sygdomme til - blandt andet mavesår, blodpropper, en depression og så store problemer med blodomløbet i benene, at han har svært ved at gå. Så i slutningen af 2011 kom han på sygedagpenge.

- Jeg var vant til at tjene 25.000 kroner om måneden, så jeg havde svært ved at vænne mig til kun at få 14.000, så jeg optog nogle lån og fik acceptcard og den slags, fortæller Jimmy Andersen Kirkegaard.

Dyr medicin og alkoholproblemer

Han kunne dog godt betale afdragene og de høje gebyrer, mens han stadig fik sygedagpenge, men da han efter to år røg på kontanthjælp, gik det ikke mere.

Problemerne med at overskue økonomien har blandt andet betydet, at Jimmy Andersen Kirkegaard ikke har kunnet købe medicin, fordi tilskuddet svinger i løbet af året, så han pludselig skulle betale 4.500 kroner på én gang. Først da han fik lavet en aftale om at der hver måned blev trukket et fast beløb til medicin, gik det i orden.

Jimmy Andersen Kirkegaard har også i nogle år haft et alkoholmisbrug. Det meste af tiden lykkes det ham at holde det under kontrol med antabus, men i de mørke vintermåneder, hvor han sidder meget alene uden at kunne komme rundt på sin motorcykel, stikker det snuden frem igen.

Nogle vil nok spørge, hvordan du har råd til alkohol?

- Jamen, det har jeg jo heller ikke. Det er for lånte penge. Jeg ved godt, at jeg har et problem, siger han.

Tv-Avisen forsvandt

Et andet problem er, at regningerne tit kommer på én gang.

Jimmy Andersen Kirkegaards bank kræver nemlig en minimumsbetaling, som han ikke har råd til, for at oprette en budgetkonto, fortæller han. Det betyder imidlertid, at regningerne nogle måneder falder sammen, så han slet ikke har nogen penge på kontoen og kommer til at betale nogle ting for sent - hvilket i sidste ende gør dem endnu dyrere.

- Jeg har for eksempel prøvet, at de lukkede for mit tv-signal i ti dage. Det var ikke rart at måtte undvære min TV-Avis. Jeg har også nogle gange ventet en måned med at betale elregningen. De lukker heldigvis ikke for strømmen, men så kommer der jo gebyr på, siger han.

Han har søgt om at få gældssanering, men det er hans gæld ikke stor nok til.

Håber på et fleksjob

Allerhelst vil Jimmy Andersen Kirkegaard gerne have et fleksjob, så han får råd til at betale sin gæld af og få styr på pengene igen. Alternativt håber han på en førtidspension. Men i flere år er der ikke sket noget i hans sag, selvom han selv har forsøgt at rykke kommunen. Heller ikke selvom han for godt et år siden kom i ressourceforløb.

Nu ser det imidlertid ud til, at han snart skal ud i en arbejdsprøvning.

- Så må vi se, hvad der sker. Jeg håber, jeg snart kan komme videre på en eller anden måde. Jeg er træt af at kæmpe med både sygdom og systemet, siger Jimmy Andersen Kirkegaard.