Se hjemløseforenings geniale svar til Løkkes kontanthjælpsloft
Normalt er jurister ikke kendt for at formulere sig på den mest underholdende måde. Men Ole Skou, som er jurist og socialrådgiver for de hjemløses landsorganisation, SAND, pakker ikke ligefrem tingene ind i jurasprog i sit høringssvar til politikerne. Foto: Mette Kramer Kristensen / Hus Forbi
"Det skal ikke være sjovt at være fattig."

Når politikerne fremsætter et lovforslag, som gør livet hårdere for kontanthjælpsmodtagere, er det ikke overraskende, at foreninger for udsatte protesterer.

Hvad der til gengæld overrasker, er måden, de hjemløses landsorganisation SAND protesterer på.

Foreningen har nemlig sendt et høringssvar til politikerne, som skiller sig ud fra de andre i bunken.

Nu kan folk i job fryde sig over, hvor dårligt ledige har det

Mens mange organisationer har sendt høringssvar, som i et sagligt, teknisk og lidt tørt sprog protesterer og advarer regeringen om konsekvenserne ved det nye kontanthjælpsloft, er det officielle svar fra hjemløseforeningen spækket med sarkasme og følelser - og så er det skrevet i et sprog, almindelige mennesker kan forstå.

"Den eneste positive vi kan se i forhold tesen om, 'at det skal kunne betale sig at arbejde' er, at de heldige, der aktuelt er i arbejde, kan se og fryde sig over, hvor ringe livsvilkår børn og voksne har det, når de ikke er i stand til skaffe sig arbejde. Polemisk kunne man også omformulere indholdet til 'Det skal ikke være sjovt at være fattig'," skriver foreningens jurist Ole Skou blandt andet i det officielle brev.

Kan kun betragtes som chikane

Han gør også opmærksom på, at organisationen ikke kan bekræfte politikernes teori om, "at hvis man gør udsatte mennesker endnu fattigere, så får de energi og fornyet erhvervsevne og der vil automatisk dukke relevante jobs op, som de kan bestride!".

De hjemløses organisation protesterer både mod selve kontanthjælpsloftet og reglen om at også ikke-jobparate skal arbejde 225 timer om året. Det er nemlig urealistisk, at arbejdsgivere vil ansætte hjemløse på almindelige vilkår, mener organisationen.

Også reglen om at kontanthjælpsmodtageres ret til ferie skæres ned fra fem til fire uger om året, får en overhaling. Den regel "kan vi kun betragte som chikane, idet det hverken har økonomiske eller arbejdsmarkedsrelaterede positive konsekvenser," står der i høringssvaret.

Rituel stammedans med politikerne

Det er faktisk helt bevidst, at høringssvaret er skrevet i et provokerende og letforståeligt sprog, siger Ole Skou til Avisen.dk.

- Politikerne er jo så vant til, at de kommer med et lovforslag, og så svarer vi, at vi er imod. Det bliver meget let en rituel stammedans, og der kommer sjældent noget ud af det. De er bare ligeglade, hvis de da overhovedet læser det. Derfor tænkte jeg, at denne gang ville jeg gøre noget andet og skrive det på en provokerende måde, som skærper interessen og går rent ind hos folk, siger han.

Hjemløse læser det også

Han håber, at han på den måde kan gøre politikerne opmærksom på lovens konsekvenserne for socialt udsatte. Selvom høringssvar officielt er henvendt til politikere, kan han samtidig også bruge svaret til at informere Hus Forbi-sælgere og andre hjemløse og socialt udsatte om, hvad lovændringen betyder, og at SAND kæmper imod.

- Tit kører det desværre hen over hovedet på dem, når der bliver vedtaget en ny regel. Men det er vigtigt, at de ved, hvilken betydning det får for dem. Og så er høringssvaret også en appel til helt almindelige danskere, siger Ole Skou, som både er uddannet jurist og socialrådgiver.

For at få høringssvaret ud til en bredere målgruppe har han blandt andet delt det på det sociale medie Twitter, og det har givet mange positive reaktioner, fortæller han.