Vild Med Dans-vinder på kontanthjælp: Selvfølgelig vil arbejdsløse have et job
"Mange politikere snakker om, at vi skal have folk til at yde mest muligt. I stedet for synes jeg, at vi skal være stolte af, at vi tager os af hinanden og hjælper hinanden. Jeg er i hvert fald stolt af at leve i et land, hvor vi hjælper de svage," siger Ena Spottag. Foto: Scanpix/Arkiv
I stedet for at mistænkeliggøre arbejdsløse, bør vi være stolte af at leve i et land, hvor vi hjælper hinanden, siger Ena Spottag.

I efteråret dansede hun sig helt til tops som vinder af TV2's populære underholdningsprogram Vild Med Dans.

Men her tre måneder senere er det nogle langt mindre glamourøse omgivelser, skuespilleren Ena Spottag befinder sig i.

Hun er nemlig arbejdsløs og har været forbi jobcentret for at søge kontanthjælp.

- Det er selvfølgelig ikke fedt, men jeg synes faktisk heller ikke, at det er megatrist. Hvis jeg havde udsigt til at være arbejdsløs for evigt, havde jeg nok panikket, men det er kun for en kort periode, og så må jeg lære lidt af det, siger Ena Spottag til Avisen.dk.

Folk tror, at kendte er rige

Skuespilleren, som for tiden kan ses i den danske tv-serie Badehotellet, røg ud af sin a-kasse, fordi hun glemte at betale en regning. Derfor er hun ikke berettiget til dagpenge lige nu. Heldigvis har hun arbejde som skuespiller igen allerede fra næste måned, og fra maj er hun fastansat ved Aalborg Teater. Derfor tager hun det helt roligt, at hun er nødt til at få kontanthjælp en enkelt måned for at få råd til huslejen.

Folks reaktioner har dog overrasket hende.

- Mange tror åbenbart, at kendte mennesker allesammen er rige, men man tjener faktisk ikke så meget som skuespiller i Danmark, især ikke når man er nyuddannet som jeg er. Jeg bryder åbenbart med et fastlåst billede af, hvad det vil sige at være kendt. Men jeg synes faktisk, det er godt, at vi bliver lidt mere ærlige og ikke kun viser omverdenen de glamourøse billeder, siger Ena Spottag.

Kaotisk system

Mødet med jobcentret forløb godt nok, men hele systemet virker lidt kaotisk og svært at navigere i, synes hun.

- Jeg kan godt forstå, at nogle arbejdsløse oplever, at systemet mistænkeliggør dem. Jeg har også en god ven, som har siddet fast i systemet, fordi han blev syg med en depression, så jeg har set fra sidelinjen, hvor svært det kan være, siger den 30-årige skuespiller.

Selv har hun allerede søgt flere stillinger, også uden for sit fag, og vil gerne have et midlertidigt arbejde, indtil hun skal starte i det lovede job, men det er svært at finde så kort en ansættelse, fortæller hun.

Vi skal tage os af hinanden

Selvom det ikke ligefrem er en drømmesituation at være på kontanthjælp, er Ena Spottag glad for, at vi i Danmark har den slags sociale sikkerhedsnet.

- Mange politikere snakker om, at vi skal have folk til at yde mest muligt. I stedet for synes jeg, at vi skal være stolte af, at vi tager os af hinanden og hjælper hinanden. Jeg er i hvert fald stolt af at leve i et land, hvor vi hjælper de svage, siger hun.

Generelt er hun også træt af at høre sætninger som "at det skal kunne betale sig at arbejde".

- Selvfølgelig skal det kunne betale sig, men det er jo vanvittigt svært at få et job. Jeg tror, at mange af dem, der siger sådan, ikke selv har prøvet at være uden arbejde. Der bliver talt så meget ned, men jeg tror helt ærligt ikke, at der er ret mange mennesker, som vil sidde og spille World Of Warcraft på computeren hele dagen og leve for næsten ingen penge, i stedet for at arbejde, siger hun.

- Og de få, der vil, får jo ikke lov til det alligevel, for de skal sidde og klikke rundt på jobnet og alle de bureaukratiske sider, tilføjer hun med et grin.

Laver ikke en Joachim B.

Modsat en anden tidligere Vild Med Dans-vinder har Ena Spottag ikke nogen planer om at gå ind i politik.

- Jeg har ikke tænkt mig at lave en Joachim B., men hvis jeg gjorde, blev jeg i hvert fald ikke medlem af hans parti, siger hun med hentydning til Liberal Alliances beskæftigelsesordfører, Joachim B. Olsen, som vandt dansekonkurrencen i 2008 og blev valgt ind i Folketinget i 2011.