Ung borgerlig til ledige med SU-gæld: Tag et ufaglært job

Kan man ikke betale sin studiegæld, fordi man ikke kan få job efter sin uddannelse, må man tage et lavtlønsjob for at betale gælden af. Det mener formanden for Borgerlige Studerende.
Formand for Borgerlige Studerende, Asger Emborg, har selv SU-gæld. Han ser ikke noget stort problem i, at staten tjener på det.
Formand for Borgerlige Studerende, Asger Emborg, har selv SU-gæld. Han ser ikke noget stort problem i, at staten tjener på det. Privatfoto

Danskere, som ikke kan betale deres SU-gæld tilbage, er vokset eksplosivt de seneste år, skriver Ugebrevet A4.

Samtidig har staten siden 2011 har tjent 1,5 milliarder kroner på renter fra SU-lån. 

Men det er ikke statens skyld, hvis folk ikke kan betale deres gæld, mener formanden for Borgerlige Studerende, Asger Emborg.

- Det er et lån. Og folk ved godt, at en konsekvens er, at man skal betale det tilbage, siger han til Avisen.dk

Tag et ufaglært arbejde

Han er selv studerende med SU-lån, men kan ikke blive særlig ophidset over, at flere og flere studerende får gældsproblemer, mens staten tjener stort på SU-lånene.

- Det er ikke SU-lånets skyld, at du ender i den situation. Det tror jeg langt hen af vejen skyldes ting som dårlig økonomistyring og arbejdsløshed, siger Asger Emborg.

Derfor er det også de unges eget ansvar at vælge en uddannelse, som ikke fører dem direkte ud i arbejdsløshed, mener han.

Og står man alligevel uden job efter studiet, må man tage et lavtlønsjob, mener han.

- Hvis folk har problemer med at betale deres gæld tilbage, så må de jo tage et lavtlønsjob eller ufaglært job. så de har råd til at betale det her tilbage, siger han.

Selv har han arbejdet som ufaglært i Post Danmark for at betale af på et tidligere SU-lån. Og det vil han også anbefale andre.

Brug pengene på at forbedre uddannelserne

At staten tjener penge på at låne penge til studerende, er uheldigt, mener han. Men det kan måske være en måde at forbedre uddannelserne på. 

- Lige nu sparer vi på uddannelsesområdet. Så det kunne give mening, hvis man kunne tjene nogle milliarder på SU-lån og geninvesterer dem i uddannelse, siger Asger Emborg. 

 

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.