Druknet i gæld?: Du kan holde op med at betale
Det kan faktisk være legalt at stoppe med at betale afdrag, hvis man kan dokumentere, at man ikke har økonomisk overskud til det, siger Jan Milo fra Forbrugerrådet Tænks gældrådgivning. Foto: Nicola Fasano/Forbrugerrådet Tænk
Har man ikke råd til det mest basale, er der faktisk mulighed for at stoppe med at betale afdrag.

Er din postkasse fyldt med rykkerbreve? Ringer inkassofirmaerne hele tiden, selvom du ikke har en krone at betale med? Så kan det faktisk være legalt at stoppe med at betale afdrag.

Det er bare de færreste der ved det, siger Jan Milo fra Forbrugerrådet Tænks gældsrådgivning.

I stedet havner mange i en endeløs gældsspiral, hvor de forsøger at betale af på gæld ved at stifte mere gæld.

Avisen.dk skriver i dag, at kontanthjælpsmodtagernes gennemsnitlige gæld er fordoblet siden 2012. I snit skylder hver person på kontanthjælp 117.000 kroner.

Afdragene på gælden æder stort set hele det rådighedsbeløb, kontanthjælpsmodtagere har at leve for. Det fylder så meget i hverdagen, at det kan være svært at få overskud til andet. 

- Der er stort ikke nogen af dem, der kommer i gældsrådgivningen, der ved, at det kan være legalt at stoppe med at betale afdrag, hvis man kan dokumentere, at man ikke har økonomisk overskud til det, siger Jan Milo.

Legalt skal forstås sådan, at der er forståelige og acceptable årsager til, at man ikke betaler. I følge loven kan man ikke gøre udlæg i de midler, der skal til at opretholde "en beskeden husholdning".

Overskud til at lægge budget

Problemet ligger ikke bare i, at de fleste gældsramte ikke kender reglerne. Mange har også store problemer med at lave det forarbejde, det kræver at stoppe afdragene på en legal måde.

Det kræver, at man lægger et budget og sender det til kreditor sammen med en række dokumenter, der dokumenterer ens økonomi.  

- Langt fra alle har overskud til at gå i gang med opgaven og bare få lavet et budget, siger Jan Milo.

Der findes en lang række gratis gældsrådgivninger over hele landet, som kan hjælpe.

Se Ældre Sagens oversigt over gældsrådgivning HER

Jan Milo siger, at gældsrådgivningen typisk hjælper med forarbejdet til en aftale om at sætte afdragene og renterne i stå i tre til fire måneder.

Imens har de gældsramte en chance for at komme lidt oven på økonomisk.

De skylder ofte også penge for el og forsikringer og andre ting. Imens de får lidt penge på kontoen til det, har de mulighed for at få et overblik over deres økonomi fremover.

- Ofte vil de have svært ved overhovedet at finde et overskud til at afdrage på gælden. Vi prøver at lave en holdbar løsning om rentehenstand, og små afdrag, siger Jan Milo.

Ligger dybt at man skal betale gæld

Oveni har mange med stor gæld, svært ved at se i øjnene, at de ikke kan betale tilbage, og måske skal lære at leve med, at de har gæld resten af livet.

- Det ligger så dybt, at man skal betale tilbage, siger han.

Jan Milo siger, at mange er endt i stor gæld, fordi de havde en overoptimistisk forventning om, hvad de vil kunne betale i afdrag og ikke har haft et budget. 

- Men der er ikke en eneste herinde, der ikke vedstår sig deres gæld.