Hver tredje: Fusion vil styrke fagbevægelsen
De to paraplyorganisationer for fagforeninger, LO og FTF, besluttede i april at slå sig sammen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpic
- Det er et lidt lunkent udgangspunkt, men man kan ikke forvente andet på nuværende tidspunkt, hvor organisationen ikke engang har fået et navn, siger kommunikations-rådgiver Peter Goll.

Danskerne er delt i tre lige store lejre, når man spørger dem om den kommende fusion mellem LO og FTF vil styrke fagbevægelsen. En tredjedel siger ja, en tredjedel nej og en tredjedel "ved ikke".

- Når man tænker på, at fusionen først træder i kraft om otte måneder, synes jeg faktisk, det er ret imponerende, at to ud af tre allerede har gjort sig tanker om, hvorvidt fusionen kommer til at styrke fagbevægelsen, siger LOs formand Lizette Risgaard, der også bliver formand for den nye hovedorganisation, når den ser dagens lys ved årsskiftet.

- Jeg selv er sikker på, at vi kommer til at stå stærkere i den nye, fælles hovedorganisation, både fordi vi får flere medlemmer i ryggen, får flere ressourcer til aktiviteter og en styrket økonomi, siger Lizette Risgaard.

Mere profileret organisation

Søren Kaj Andersen, centerleder på Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier, mener målingen er udtryk for opbakning til ideen om, at "samlet står man stærkere":

- Forløbet om OK18 var i en kort periode lidt rodet, men det store billede er, at de forskellige faggrupper stod skulder ved skulder. Fagbevægelsen har signaleret sammenhold både ved fusionen og ved OK18, og det må være brugbart videre frem, siger Søren Kaj Andersen og fortsætter:

- Men nu skal man så ud og bevise, at man kan mere. Man må forvente en mere profileret organisation, der vil være synlig på f.eks. debatten om velfærd.

Et lunkent udgangspunkt

Resultatet af målingen overrasker ikke kommunikationsrådgiver Peter Goll, ejer af Goll Impact:

- Det er et lidt lunkent udgangspunkt, men man kan ikke forvente andet på nuværende tidspunkt, hvor organisationen ikke engang har fået et navn. Folk ved, hvilken fagforening de er medlem af, mens hovedorganisationerne er der ikke samme interesse om, siger kommunikationsrådgiver Peter Goll til Avisen.dk.

Peter Goll mener fusionen mellem FTF og LO giver fagbevægelsen mange nye muligheder:

- Den nye samlede organisation er jo en stor chance for at starte forfra med en helt ny fortælling om, hvad man skal og hvad man kan, siger Peter Goll.