Forsker: Oprøret ulmer i HK
Det vil være noget af en revolution, hvis HK/Kommunal skifter hovedorganisation, siger arbejdsmarkedsforsker. Foto: Colourbox
LO-fagbevægelsen har fået et wake up-call, mener arbejdsmarkedsforsker.

Det vil være noget af en revolution, hvis HK/Kommunal flytter hovedorganisation.

Sådan lyder vurderingen fra Flemming Ibsen, arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, fordi HK Kommunal Hovedstaden rasler med sablerne og truer med at kappe de historiske bånd til LO-fagbevægelsen.

Baggrunden er, at LO nedprioriterer de offentligt ansatte og først og fremmest interesserer sig for den traditionelle industriarbejder, lyder det fra HK-afdelingen.

Flemming Ibsen er ikke overrasket over kritikken.

"Det kommer ikke bag på mig. Der har længe ulmet et oprør i HK, som går på, at LO er for meget arbejder- og for lidt funktionærorganisation, og utilfredsheden findes både i den offentlige og private sektor i HK," siger Flemming Ibsen til Newspaq.

Mange offentligt ansatte HK'ere føler et stort arbejdsplads-fællesskab med FTF'ere.

"De sidder ude i kommunerne sammen med bl.a. socialrådgivere, sygeplejersker og pædagoger, der alle er organiseret i FTF," siger Flemming Ibsen.

Også mange privatansatte HK'ere er utilfredse med LO. Det skyldes bl.a., at HK/Privat ikke er i stand til at forhandle deres egen funktionær-overenskomst.

"CO-Industris snævne forhandlingsudvalg har kun arbejdere. Det er kun 3F og Dansk Metal, og det er jo ejendommeligt," siger Flemming Ibsen.

Alligevel tror han ikke, at HK gør alvor af truslen om at forlade LO-familien.

"Jeg ser mere dette som et internt opråb til LO-familien end et forsøg på at komme over i en anden hovedorganisation. At LO skal tage alvorligt, at funktionærområdet er det voksende område fremover," siger Flemming Ibsen.

Ifølge Politiken kræver Winnie Axelsen, formand for de 21.000 kommunalt ansatte HK'ere i hovedstadsområdet, en formel undersøgelse af, om hele HK Kommunal med fordel kan melde sig ind i FTF.

HK/Kommunal vil må sin kongres til januar behandle kravet om en sådan undersøgelse.

"Det vil være noget af en revolution af skifte hovedorganisation," siger Flemming Ibsen, der ikke kan huske, hvornår et forbund sidst har gjort det.

Udover LO og FTF er Akademikernes Centralorganisation (AC) den tredje og sidste hovedorganisation i Danmark.