Fogh roser Helle-Thorning og Danmark
En tidligere og nuværende statsminister mødtes i dag i Statsministeriets spejlsal. Foto: Thomas Sjørup / POLFOTO
Helle Thorning-Schmidt stod fredag ansigt til ansigt med manden, som det aldrig lykkedes hende 'at slå', Anders Fogh Rasmussen.

"Danmark er blevet rost til skyerne i Nato."

Sådan sagde Nato's generalsekretær Anders Fogh Rasmussen, der fredag stod side ved side med Helle Thorning-Schmidt (S) i Spejlsalen i Statsministeriet.

Det er første gang de to mødes, efter at Helle Thorning-Schmidt er blevet statsminister.

På pressemødet roste Nato-chefen den danske indsats i Libyen til skyerne.

"Det er blevet bemærket i Nato, at Danmark tog en hurtig beslutning om at levere jagerfly til operationen i Libyen. Danmark er blevet rost til skyerne i Nato," sagde Anders Fogh Rasmussen og understregede, at "Danmark har et ekstraordinært godt omdømme" - også efter indsatsen i den afghanske Helmand-provins.

Anders Fogh Rasmussen er ikke i tvivl om, at Libyen er blevet et bedre sted efter Muammar Gaddafis fald.

"Jeg er ret fortrøstningsfuld med hensyn til fremtiden i Libyen. Jeg er opmuntret af, hvad jeg har set og hørt. Overgangsregeringen ønsker et ægte demokrati," sagde han netop hjemvendt fra et besøg i landet.

Nato-chefen sagde også, at han med "stor interesse og glæde har læst de udenrigs- og sikkerhedspolitisk afsnit i regeringsgrundlaget."

Her står der bl.a., at Nato er hjørnestenen i Danmark udenrigs- og sikkerhedspolitik.

Den tidligere statsminister, der har holdt hundredvis af pressemøder i Spejlsalen, roste også direkte Helle Thorning-Schmidt, fordi hun inden valget besøgte ham i Nato-hovedkvarteret som en del af forberedelser til en eventuel statsministerpost.

"Jeg respekterer Helle Thorning-Schmidt som en særdeles kompetent politiker," sagde Anders Fogh Rasmussen.