Få svar på blodprøven uden lægen
Hurtigere svar på prøver og alle dine sundhedsoplysninger samlet et sted. Der er både fordele og ulemper ved sundhed.dk's straksadgang.

En advarselsboks, der popper op på hjemmesiden, kan blive alt, der står imellem dig og dårlige helbredsnyheder.

På hjemmesiden sundhed.dk, der giver alle borgere digital adgang til sundhedsvæsnet, indførte man i november "straksadgang". Det betyder, at man kan se sine prøvesvar i løbet af 72 timer uden at skulle ringe til lægen i telefontiden.

Men praksiskoordinator på Rigshospitalet og praktiserende læge Thomas Saxild advarer mod, at man giver patienter alle slags oplysninger direkte hjem i stuen uden en lægefaglig person ved siden af til at støtte og forklare:

- Jeg har oplevet, at folk logger ind og ser svar på eksempelvis kræftprøver, inden de har fået svaret på hospitalet, men er det virkelig noget, man har lyst til at finde ud af alene hjemme foran skærmen?, spørger han.

Og netop svar på mere alvorlige prøver skaber flere problemer. Det kan være hårdt og ulykkeligt at få svar om alvorlig sygdom - især hvis man er alene og sårbar.

- Netop derfor har vi en buffer på tre døgn på prøvesvar indtil videre, men vi arbejder også med nogle tekniske løsninger, hvor svarene kommer i realtid, og hvor der dukker en dialogboks op, der anbefaler, at man kontakter egen læge, før man klikker videre til svaret, fortæller Jens Stenbæk, bestyrelsesformand hos sundhed.dk.

Danske Patienters politiske chef, Annette Wandel, kan godt se det problematiske i den nye adgang til prøvesvar, men ønsker ikke at droppe muligheden. Hun mener, at her må den prøvetagende læge tage ansvar og sikre, at svaret ikke kan komme helt bag på patienten.

- Selvfølgelig vil der komme uheldige situationer, men vi mener, at de få uheldige episoder er en bedre løsning end før, hvor alle ventede uhensigtsmæssigt længe på svar, siger Annette Wandel.

En anden problematik er, at det lægefaglige sprog i bedste fald er latin og i værste fald er volapyk for den gennemsnitlige dansker.

- De fleste patienter har ikke selv ressourcer til at forstå indholdet. De forstår kun konklusioner som "vi mistænker cancer", forklarer Thomas Saxild.

Jens Stenbæk medgiver, at det lægefaglige sprog er en problemstilling, som sundhed.dk arbejder med uden at have en tilstrækkelig løsning endnu.

Fakta om sundhed.dk:

- På sundhed.dk arbejder man hårdt på at blive danskernes samlingssted for alle sundhedsinformationer. Du kan blandt andet:

- Se din journal fra læge og sygehus

- Se en liste over dine behandlinger på sygehus og hos eksempelvis fysioterapeut og tandlæge

- Indhente dine seneste laboratoriesvar

- Melde dig til organdonation og oprette et livstestamente

- Via "Min log" se, hvem i sundhedsvæsnet der har søgt oplysninger i din sundhedsjournal

Kilde: Sundhed.dk, Jens Stenbæk

/ritzau/FOKUS