Elever skal lære om den sunde livsstil
Kommende pladesmeder, frisører og murere skal nu have sundhed på skemaet. Foto: Colourbox
Ny kampagne sætter fokus på sundheden på landets erhvervskoler. Eleverne har nemlig sygdom i sigte, hvis de ikke retter op på deres uvaner.

Ingen motion, dårlig mad, smøger og druk står på menuen på landets erhvervsskoler. Men det skal der rettes op på nu.

For jo kortere uddannelse og jo lavere løn, jo flere sygdomme får man. Sygdomme, der kan koste en livet.

Derfor skal der nu sættes ind på landets erhvervsskoler, for at ruste eleverne til et langt, sundt arbejdsliv. Det fortæller projektleder i Sundhedsstyrelsen Rikke Primdahl til Newspaq.

- Vi ved, at unge på de erhvervsfaglige uddannelser har en mere uhensigtsmæssig sundhedsadfærd end øvrige unge, siger hun.

Og det kan have store konsekvenser for de unges helbred, når de skal ud på arbejdsmarkedet.

Forekomsten af kræft stiger nemlig, jo lavere uddannelses- og lønniveauet er. Samtidig er de lavtlønnede og kortuddannede i en risikogruppe i forhold til andre kroniske sygdomme. Netop derfor er det vigtigt at fokusere sundheden på erhvervsskolerne.

Også udsigten til fysisk belastende arbejde spiller en afgørende rolle i arbejdet med de unges sundhed. Der er nemlig en større risiko for højt sygefravær og udvikling af hjertebesvær, hvis man ikke er i god form.

- Ved at være i god fysisk form, kan man nedsætte risikoen for et højt sygefravær på sigt, hvis man skal ud og have et belastende arbejde. Det er der simpelthen dokumentation for, siger hun.

I første omgang handler det dog om at få lærerne gjort opmærksomme på problemet. Og det kan være udfordring nok i sig selv.

- Vi skal have både lærere og elever til at se, at det overhovedet giver mening, når man er ved at uddanne sig til smed, skal bruge tiden til at snakke om motion, siger hun.

Kampagnen er iværksat af Sundhedsstyrelsen i samarbejde med Fødevarestyrelsen, Kræftens Bekæmpelse og Sex og Samfund.