Rettet 6. juni 2016: Artiklen gav det indtryk, at alle elever har ret til pension. Det er dog ikke tilfældet, da det afhænger af arbejdspladsens overenskomst.
Der er penge på vej til elever og lærlinge, som ikke har fået den pension, de har ret til.
I sidste uge afsagde Højesteret dom i en principiel sag om en økonomielev, der ikke havde fået den pension, hun havde krav på. Efter en afgørelse i Landsretten fik hun erstatning for de penge, som arbejdsgiveren skulle have betalt til pensionen.
Dansk Industri, der førte sagen for hendes tidligere arbejdsgiver, Clear Channel Denmark, stod fast på, at hendes eget bidrag til pensionsordningen allerede var blevet udbetalt som løn. Derfor skulle hun ikke have dem igen.
Men den gik altså ikke. Clear Channel skal betale de 4 procent af lønnen, som er medarbejderens del af pensionen, en gang til.
"Jeg er meget tilfreds med, at vi har fået slået fast, at arbejdsgivere ikke kan snige sig udenom deres forpligtelser over for elever," siger Klara Hoffritz, advokat i HK/Privat.
Sagen har kørt i 6 år mellem Fagforbundet HK/Privat og Dansk Industri i byretten, landsretten og til sidst altså Højesteret. Det er en principiel dom, som kommer til at gælde for alle elever og lærlinge.
Udbredt problem
Det er et tilbagevendende problem, at elever bliver snydt for penge, som de har ret til.
"Vi ser desværre mange sager, hvor arbejdsgivere ikke indbetaler pension eller andre løndele som betaling for overarbejde," fortæller Klara Hoffritz fra HK/Privat.
Det kan være fordi, de ikke har sat sig ordentligt ind i lovgivningen. Loven siger nemlig klart, at elever skal aflønnes efter bestemmelserne i den overenskomst, der er på området. Det gælder også, selvom de ansatte i virksomheden ellers arbejder uden overenskomst.
Lizette Risgaard er næstformand i LO, og hun fortæller, at sagerne med manglende pension til elever og lærlinge er velkendte i alle brancher.
"Vi har jo rigtig, rigtig mange sager omkring det. Der er mange sager, der har ligget og ventet på den her afgørelse. Derfor er den så vigtig, for nu kan vi komme videre og få dem behandlet," siger hun.
Dobbelt betaling
I Dansk Industri er der ikke kun triste miner over afgørelsen. For uenigheden med fagforbundene har været besværlig for alle i lang tid. Det fortæller advokat i DI Morten Eisensee.
"Nu ved vi, hvordan det forholder sig, og vi er godt tilfredse med at have fået en afklaring," siger han.
Men DI mener stadig, at dommen ikke er rimelig over for arbejdsgiverne.
"Vi synes stadigvæk, det er en urimelig retsstilling, fordi det er penge, som arbejdsgiveren har betalt en gang, og som han så kommer til at betale en gang til," siger Morten Eisensee.
Højesteret lagde vægt på, at det er arbejdsgiveren, der har svigtet sit ansvar for at indbetale til en pensionsordning. Eleven har bare fået sin løn og brugt pengene i god tro - men er altså gået glip af en skattefri pensionsindbetaling.
En principsag
Den nu 31-årige Signe Petersen, der for længst er blevet udlært kontorassistent med speciale i økonomi, er glad for afgørelsen, men tager også det hele ganske køligt.
"Det var ikke fordi, det var pengene, det handlede om. Det blev også lidt en principsag for mig. Jeg har jo følt mig uretfærdigt behandlet, og det har jeg så sat mig op imod. Det var da fint med en erstatning, men det var aldrig det, det handlede om," siger hun.
- Alle elever og lærlinge på en erhvervsuddannelse.
- Ansatte uden overenskomst, der har lavet en individuel lønaftale, som indeholder pension, men som alligevel ikke har fået den aftalte pension indbetalt af arbejdsgiveren.