Administration 

Desperat Jeanett på kontanthjælp i brev til Neergaard: "Jeg nasser ikke"

Fremtiden for Jeanett Cove og hendes tre børn ser mørk ud, hvis regeringen holder fast i planerne om at forringe forholdene for kontanthjælps-modtagere, mener Jeanett Cove.  (Foto: Privat foto.)

I starten af oktober modtog Jørn Neergaard Larsen en mail fra kontanthjælpsmodtageren Jeannet Cove. Mailen var et nødråb om, hvilke konsekvenser regeringens nye kontanthjælpsloft får.

Efter udspillet til regeringens nye kontanthjælpsloft var kommet frem, blev den 30-årige kontanthjælpsmodtager Jeanett Cove så desperat, at hun - for at få afløb for sine frustrationer - skrev en mail til beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen.

Mailen indeholder ingen skældsord, men beskriver den situation, Jeannet Cove står i.

”Jeg hedder Jeanett, jeg er 30 år, bor i en mindre by lidt uden for Århus, jeg er alenemor til 3 børn og så er jeg på kontanthjælp. Jeg blev skilt fra ungernes far for 3 år siden, og siden da har jeg kæmpet for at holde sammen på mig selv og mit nu kæmpe ansvar for de her 3 vidunderlige børn”, skriver Jeanett Cove indledningsvist i sin mail, som Avisen.dk har fået indblik i.

Brevet til ministeren er skrevet kort tid før, Dagpengekommissionen kommer med deres forslag til, hvordan man fremover kan ændre og indrette det dagpengesystem, som Jeanett Cove er røget ud af.

De nye kontanthjælpsregler slagter os

Selvom Jeanett Cove dagligt kæmper for at holde sin lille familie kørende, er det svært som kontanthjælpsmodtager, synes hun.

- Jeg har et rådighedsbeløb på 640 kroner til mad om ugen til mig og mine tre børn, når alle udgifter er betalt, siger Jeanett Cove til Avisen.dk.

Af den grund er de månedlige børnepenge fra hendes eksmand på 3.800 kroner og boligstøtten til den lejelejlighed, hun bor i, afgørende for, at hendes økonomi akkurat løber rundt.

Men hvis det såkaldte moderne kontanthjælpsloft bliver indført, forventer Jeanett Cove, at hun kun har 500 kroner at leve for om måneden, når alting er betalt.

Og en af konsekvenserne vil være, at hun må flytte fra sin lejlighed i et belastet boligkvarter og finde en lejlighed i en by med lavere boligpriser end Århus, fortæller hun.

Læs hele Jeanetts Coves brev

Den primære tanke med at skrive til beskæftigelsesministeren var netop at gøre ham opmærksom på, hvor brutalt den nye kontanthjælpsregler vil ramme hende.

Intentionen var ikke at sende en klagesang, forsikrer Jeanett Cove.

”Og I må virkeligt ikke tro, jeg er utaknemmelig, det er jeg bestemt ikke, jeg har aldrig forlangt mere end det jeg får” skriver hun i sin mail.

Nedtrykt over Neergaards svar

Jeanett Cove sendte brevet i håb om, at det kunne være med til at gøre en forskel. Men hun er begyndt at tvivle.

Svaret fra Jørn Neergaard Larsen, som Avisen.dk er i besiddelse af, er skrevet af en medarbejder i Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Og her får Jeanett Cove klar besked om, at man i Beskæftigelsesministeriet ikke kan tage stilling til hendes konkrete situation. Derimod må hun huske, at det skal kunne betale sig at arbejde, står der i svaret.

Og den svada er ikke ny for Jeanett Cove. Hun er sågar enig.

- Der er ikke noget, jeg hellere ville end at arbejde. Jeg tror, at det er meget få i dagpenge- og kontanthjælpssystemet, der synes, det er sjovt at gå at kukkelure og blive kontrolleret af en sagsbehandler. Jeg vil gerne ud på en arbejdsplads og få den anerkendelse, man får, når man laver et godt stykke arbejde og selv tjener penge, siger Jeanett Cove.

Hun oplever tit, at omgivelserne dømmer hende for at være kontanthjælpsmodtager. Men det værste er, at hendes børn også møder fordommene, fortæller hun.

- Min store søn på syv år havde fået nys om kontanthjæpsreformen på skolen og kom hjem og spurgte, om jeg ikke godt kunne finde mig et arbejde. Det er svært at være mor til en syv-årig, som kan mærke, at folk ikke bryder sig om hans mor, fortæller Jeanett Cove.

Alting ramlede

Jeanett Cove er uddannet som gastronomassistent og har tidligere arbejdet. Og indtil hun faldt ud af dagpengesystemet i efteråret 2013 havde hun altid gjort, hvad der blev forventet af hende.

”Det betød meget for min far, at vi børn fik en uddannelse, og det fik jeg. En kort uddannelse, men dog en uddannelse. Herefter besluttede min eksmand og jeg, at vi skulle have børn. Jeg mener, det er sådan, man gør, vi gjorde bare alt det, der forventes! Lån i banken, uddannelse, bryllup og til sidst børn. 3 styk. Så gik det galt, og det var heller ikke med vilje! Vi kæmpede! Jeg endte på et krisecenter alene med børnene, alt var kaos, alt faldt fra hinanden. Folk forstod det ikke, det så så pænt ud udadtil, det gjorde alting”.

Sådan skriver Jeanett Cove ærligt i mailen. Efter den private turbulens kom hun på sygedagpenge, før hun endte på kontanthjælp.

I dag har hun diagnoserne ADHD og PTSD, der gør det svært for hende at have et arbejde. Men hun forventer, at hun på sigt kan komme tilbage på arbejdsmarkedet.

Men indtil hun bliver jobparat, ønsker hun sig ro. Det sidste, der gør hende stabil igen, er en hverdag, hvor hun konstant tænker på sin økonomi, forklarer hun.

Ikke tid til kaffe

Det standardiserede svar fra Beskæftigelsesministeriet slog ikke Jeanett Cove ud. Tværtimod besluttede hun sig for at invitere Jørn Neergaard Larsen til kaffe.

”Jeg vil så gerne have en mulighed for at forklare, at jeg ikke ønsker at være en nasser i det her samfund, men at hver gang, jeg har forsøgt, for tro mig, jeg har forsøgt, har jeg knækket nakken, fordi jeg ikke har kunnet klare tingene i længden”, skriver hun i en opfølgende mail til beskæftigelsesministeren.

Men Jørn Neergaard Larsen har – på grund af en tætpakket kalender – ikke mulighed for at mødes med Jeanett Cove, lyder svaret på invitationen.

Afvisningen ærgrer Jeanett Cove, for hun tror på, at det ville styrke hende og andre i hendes situation, hvis der blev lyttet mere til befolkningen.

- Der burde være mere borgerinddragelse, så når man eksempelvis laver regler for kontanthjælps- og dagpengesystemet, bør politikerne i højere grad spørge dem, det rammer, siger hun.

Af den grund frygter hun, at det udspil til et nyt dagpengesystemet, som regeringen præsenterer på mandag, slet ikke vil bære præg af, at man har lyttet til dagpengemodtagerne, fortæller Jeanett Cove.

Savner politisk ansvar

Udover beskæftigelsesministeren modtog også finansministeren, statsministeren og alle partiernes beskæftigelsesordførere og sundhedsordførere Jeanett Coves mail.

På venstrefløjen har de fleste ordførere svaret, at hendes historie berører dem, men de lægger ansvaret fra sig, og skriver, at de ikke kan gøre noget, fordi det er højrefløjen der bestemmer, fortæller Jeanett Cove.

- Kun socialdemokraternes beskæftigelsesordfører Leif Lahn har skrevet, at han vil gå videre med min mail til ministeren, siger Jeanett Cove.

Til højre for midten har ordførerne svaret, at de vil tage mailen med videre i deres politiske arbejde, fortæller hun.

Statsministeren, finansministeren og ordførerne fra Liberal Alliance har ikke besvaret mailen.

Læs hele Jeanetts Coves brev

Redningsfolk ved søen
BREAKING

Kvinde sporløst

forsvundet ved sø

En høne kigger direkte ind i kameraet.
Nyheder

Hugger høns

fra børnehave

Tre beboere på et plejehjem set fra ryggen
Krimi

Beboer kvalt i maden:

To ansatte dømt

Den Blå Lagune
Nyheder

Den Blå Lagune

evakueret

tegning fra retten, hvor man ikke kan se den tiltalte da han hoved er gemt bag en skærm
Krimi

Brugte hypnose i

Emilie Meng-sag

en mobil stritter op af en lomme
Krimi

Lommetyvene er klar - er du?

en bygning set fra vejen
Nyheder

Historisk kro rives ned

en mand ser på skærme
Nyheder

Klar til at droppe advokatfirma efter dokumentar

Regensen med rundetårn i baggrunden
Krimi

Var vred på kæresten:

Nu er han dømt for at sætte ild til kollegie med sovende beboere

fire glade personer
Nyheder

Løvens Hule-eventyr

er gået konkurs

en miniture by
Krimi

Legoland ramt af brand

to personer ved et bord
Nyheder

Gældsstyrelsen vil

gennemgå sager
efter TV 2-dokumentar

en mand ser alvorlig ud
Kendte

Jesper Buch
misbruges i ny svindel

to trænere snakker sammen
Kendte

FCK-ikon kan score

kæmpe boliggevinst

en mixerpult
Krimi

Dansker dømt for

børneporno i USA

en vindmøllefabrik
Nyheder

Medie: Gigant vil massefyre i Danmark

en mand kigger på fotografen
Sport

MMA-kæmper træder ind i fodboldklubs bestyrelse

børn og en lastbil
Nyheder

Termometeret går grassat i Indiens hovedstad: 52,3 grader

mand
Kongelige

Kong Frederik: 
Sender hilsen til danskerne

mand
Nyheder

De Niro:

Trump er en klovn

væltet lastbil
Krimi

Vildt: Lastbil med

køletrailer er væltet

kvinde
Kendte

Nu er det slut

fter bombe
Nyheder

21 meldes dræbt

i nye angreb på teltlejr 

blå blink
Krimi

22-årig sigtet efter knivstikkeri

mand
Nyheder

Heunicke strammer reglerne

stor bygning
Krimi

To skygger

spøger i Meng-sag

Nyheder

Afviser udvidelse

af Aarhus Havn

Politibil set fra siden.
Krimi

Voldtægtsforsøg:

14-årig flygtede ud i havet

En lottoseddel og en kuglepen på et bord.
Nyheder

Var ét tal fra

300 millioner:

Ærgerligt

Krimi

Her vidste veninden

at Emilie Meng var

forsvundet

Et billede af et fjernsyn med en fjernbetjening.
Nyheder

TV 2 Play hæver prisen 

Grevinde Alexandra smiler
Kendte

Grevinde Alexandra:

Vil gå caminoen

Københavns Byret set udefra
Krimi

30-årig nægter sig

skyldig i trafikdrab

på treårig pige

Huset udefra
Film og TV

Ikonisk hus

sat til salg

Thomas Evers Poulsen med et skilt, hvor der står "bøsserøv".
Kendte

Thomas Evers stadig

påvirket af mobning

En Matas butik
Nyheder

Rekord: Matas omsætter

for 6,7 milliarder

Sebastian Bull og Asta Björk under "Vild med dans".
Kendte

"Vild med dans"-par

flytter sammen

En bil fanget i vand
Nyheder

DMI: Kraftig regn eller

skybrud på vej

Den kvindelige muldvarp
Nyheder

Muldvarp ville selv

stoppe dokumentar

Rockere samlet til demonstration
Krimi

Rockere og bandefolk

opkræves en milliard

efter skattekontroller

Mette Frederiksen i sort rulle krave og blå jakke
Nyheder

Skal gemme sms'er i 25 år

Breivik i retten
Nyheder

Breiviks sag skal igen for retten

Indgang til en Netto-butik
Nyheder

Netto opfordrer sine kunder til prepping

MitID på mobiltelefon
Nyheder

Slut med MitID på disse telefoner

Mand på den røde løber
Kendte

Gustav Salinas ramt af stress

Portræt af kok
Nyheder

Ny dansk restaurant får tre michelinstjerner

mand med solbriller på pressemøde
Nyheder

Kræver nye afhøringer i Eurovision-sag

Hvidt palæ
Nyheder

Villa til 60 mio. på tvangsauktion

Byretten i København
Nyheder

Banker finder fejl i 20.000 sager

mand flankeres på vej til retten
Kendte

Popstars-Jon risikerer fængsel

fugl sidder på træ
Nyheder

Sjælden fugl får unger i Danmark for første gang i 65 år

fodboldfans
Sport

Derfor går vi så meget 
op i fodbold

skilt på tv2 bygning
Krimi

Afvist i retten: TV 2

må vise dokumentar

politi til stede på vej
Krimi

Drabsforsøg i frisørsalon:

Tre mænd fundet

skyldige

person går på gaden
Nyheder

Vil forbyde sociale medier

for unge under 15 år

Nyheder

Budtjeneste forlader

Danmark

to personer smiler
Film og TV

EM-holdet:

Hyldes i Tivoli 

mand poserer
Kendte

Skuespiller skudt

og dræbt 

fodboldfans på stadion
Sport

Aktien styrtdykker

kvinde poserer
Kendte

Sofie Gråbøl bliver

vicepræsident 

mand går på fodboldbane
Sport

Efter nedrykning:

Fyrer fodbolddirektør

lastbil ligger på siden
Krimi

Lastbil væltede

på havn 

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Nyheder

Topadvokat fyret før

TV 2-dokumentar

lyn på himlen
Nyheder

Lyn slog ned

i hest 

person står med barn
Nyheder

Køligere vejr på vej 

ødelagte bygninger
Nyheder

USA: Tornadoer

dræber mindst ni

mand og kvinde
Kendte

Vild med dans-stjerne:

Scorer nyt værtsjob

lotto-kupon
Nyheder

Syv nye danske 

lotto-millionærer

menneskemængde
Nyheder

Knivdræbt 15-årig:

Mindes med digt og blomster

fodboldspillere
Sport

I tårer efter vild afgørelse

mand og kvinde
Nyheder

Dronning Mary:

Får fødselsdagsgave

Sport

FC Midtjylland: 

Jubler over guldet

mennesker i Tivoli
Nyheder

Storskærm i Tivoli

mand
Kendte

Kendt tv-vært: 

Er blevet far

folk under regnslag
Nyheder

Ramt af 5000 lyn 

mennesker på balkon
Nyheder

Fejret med fællessang:

Kongens første fødselsdag 

tre mennesker
Krimi

Efterforsker hærværk

mod valgplakater

folk på stranden i Tel Aviv
Nyheder

Hamas-angreb

mod Tel Aviv 

Et bord med mad og glade gæster
Mad og drikke

Brug grillen hele året