Desperat Jeanett på kontanthjælp i brev til Neergaard: "Jeg nasser ikke"

Fremtiden for Jeanett Cove og hendes tre børn ser mørk ud, hvis regeringen holder fast i planerne om at forringe forholdene for kontanthjælps-modtagere, mener Jeanett Cove.  (Foto: Privat foto.)

I starten af oktober modtog Jørn Neergaard Larsen en mail fra kontanthjælpsmodtageren Jeannet Cove. Mailen var et nødråb om, hvilke konsekvenser regeringens nye kontanthjælpsloft får.

Efter udspillet til regeringens nye kontanthjælpsloft var kommet frem, blev den 30-årige kontanthjælpsmodtager Jeanett Cove så desperat, at hun - for at få afløb for sine frustrationer - skrev en mail til beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen.

Mailen indeholder ingen skældsord, men beskriver den situation, Jeannet Cove står i.

”Jeg hedder Jeanett, jeg er 30 år, bor i en mindre by lidt uden for Århus, jeg er alenemor til 3 børn og så er jeg på kontanthjælp. Jeg blev skilt fra ungernes far for 3 år siden, og siden da har jeg kæmpet for at holde sammen på mig selv og mit nu kæmpe ansvar for de her 3 vidunderlige børn”, skriver Jeanett Cove indledningsvist i sin mail, som Avisen.dk har fået indblik i.

Brevet til ministeren er skrevet kort tid før, Dagpengekommissionen kommer med deres forslag til, hvordan man fremover kan ændre og indrette det dagpengesystem, som Jeanett Cove er røget ud af.

De nye kontanthjælpsregler slagter os

Selvom Jeanett Cove dagligt kæmper for at holde sin lille familie kørende, er det svært som kontanthjælpsmodtager, synes hun.

- Jeg har et rådighedsbeløb på 640 kroner til mad om ugen til mig og mine tre børn, når alle udgifter er betalt, siger Jeanett Cove til Avisen.dk.

Af den grund er de månedlige børnepenge fra hendes eksmand på 3.800 kroner og boligstøtten til den lejelejlighed, hun bor i, afgørende for, at hendes økonomi akkurat løber rundt.

Men hvis det såkaldte moderne kontanthjælpsloft bliver indført, forventer Jeanett Cove, at hun kun har 500 kroner at leve for om måneden, når alting er betalt.

Og en af konsekvenserne vil være, at hun må flytte fra sin lejlighed i et belastet boligkvarter og finde en lejlighed i en by med lavere boligpriser end Århus, fortæller hun.

Læs hele Jeanetts Coves brev

Den primære tanke med at skrive til beskæftigelsesministeren var netop at gøre ham opmærksom på, hvor brutalt den nye kontanthjælpsregler vil ramme hende.

Intentionen var ikke at sende en klagesang, forsikrer Jeanett Cove.

”Og I må virkeligt ikke tro, jeg er utaknemmelig, det er jeg bestemt ikke, jeg har aldrig forlangt mere end det jeg får” skriver hun i sin mail.

Nedtrykt over Neergaards svar

Jeanett Cove sendte brevet i håb om, at det kunne være med til at gøre en forskel. Men hun er begyndt at tvivle.

Svaret fra Jørn Neergaard Larsen, som Avisen.dk er i besiddelse af, er skrevet af en medarbejder i Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Og her får Jeanett Cove klar besked om, at man i Beskæftigelsesministeriet ikke kan tage stilling til hendes konkrete situation. Derimod må hun huske, at det skal kunne betale sig at arbejde, står der i svaret.

Og den svada er ikke ny for Jeanett Cove. Hun er sågar enig.

- Der er ikke noget, jeg hellere ville end at arbejde. Jeg tror, at det er meget få i dagpenge- og kontanthjælpssystemet, der synes, det er sjovt at gå at kukkelure og blive kontrolleret af en sagsbehandler. Jeg vil gerne ud på en arbejdsplads og få den anerkendelse, man får, når man laver et godt stykke arbejde og selv tjener penge, siger Jeanett Cove.

Hun oplever tit, at omgivelserne dømmer hende for at være kontanthjælpsmodtager. Men det værste er, at hendes børn også møder fordommene, fortæller hun.

- Min store søn på syv år havde fået nys om kontanthjæpsreformen på skolen og kom hjem og spurgte, om jeg ikke godt kunne finde mig et arbejde. Det er svært at være mor til en syv-årig, som kan mærke, at folk ikke bryder sig om hans mor, fortæller Jeanett Cove.

Alting ramlede

Jeanett Cove er uddannet som gastronomassistent og har tidligere arbejdet. Og indtil hun faldt ud af dagpengesystemet i efteråret 2013 havde hun altid gjort, hvad der blev forventet af hende.

”Det betød meget for min far, at vi børn fik en uddannelse, og det fik jeg. En kort uddannelse, men dog en uddannelse. Herefter besluttede min eksmand og jeg, at vi skulle have børn. Jeg mener, det er sådan, man gør, vi gjorde bare alt det, der forventes! Lån i banken, uddannelse, bryllup og til sidst børn. 3 styk. Så gik det galt, og det var heller ikke med vilje! Vi kæmpede! Jeg endte på et krisecenter alene med børnene, alt var kaos, alt faldt fra hinanden. Folk forstod det ikke, det så så pænt ud udadtil, det gjorde alting”.

Sådan skriver Jeanett Cove ærligt i mailen. Efter den private turbulens kom hun på sygedagpenge, før hun endte på kontanthjælp.

I dag har hun diagnoserne ADHD og PTSD, der gør det svært for hende at have et arbejde. Men hun forventer, at hun på sigt kan komme tilbage på arbejdsmarkedet.

Men indtil hun bliver jobparat, ønsker hun sig ro. Det sidste, der gør hende stabil igen, er en hverdag, hvor hun konstant tænker på sin økonomi, forklarer hun.

Ikke tid til kaffe

Det standardiserede svar fra Beskæftigelsesministeriet slog ikke Jeanett Cove ud. Tværtimod besluttede hun sig for at invitere Jørn Neergaard Larsen til kaffe.

”Jeg vil så gerne have en mulighed for at forklare, at jeg ikke ønsker at være en nasser i det her samfund, men at hver gang, jeg har forsøgt, for tro mig, jeg har forsøgt, har jeg knækket nakken, fordi jeg ikke har kunnet klare tingene i længden”, skriver hun i en opfølgende mail til beskæftigelsesministeren.

Men Jørn Neergaard Larsen har – på grund af en tætpakket kalender – ikke mulighed for at mødes med Jeanett Cove, lyder svaret på invitationen.

Afvisningen ærgrer Jeanett Cove, for hun tror på, at det ville styrke hende og andre i hendes situation, hvis der blev lyttet mere til befolkningen.

- Der burde være mere borgerinddragelse, så når man eksempelvis laver regler for kontanthjælps- og dagpengesystemet, bør politikerne i højere grad spørge dem, det rammer, siger hun.

Af den grund frygter hun, at det udspil til et nyt dagpengesystemet, som regeringen præsenterer på mandag, slet ikke vil bære præg af, at man har lyttet til dagpengemodtagerne, fortæller Jeanett Cove.

Savner politisk ansvar

Udover beskæftigelsesministeren modtog også finansministeren, statsministeren og alle partiernes beskæftigelsesordførere og sundhedsordførere Jeanett Coves mail.

På venstrefløjen har de fleste ordførere svaret, at hendes historie berører dem, men de lægger ansvaret fra sig, og skriver, at de ikke kan gøre noget, fordi det er højrefløjen der bestemmer, fortæller Jeanett Cove.

- Kun socialdemokraternes beskæftigelsesordfører Leif Lahn har skrevet, at han vil gå videre med min mail til ministeren, siger Jeanett Cove.

Til højre for midten har ordførerne svaret, at de vil tage mailen med videre i deres politiske arbejde, fortæller hun.

Statsministeren, finansministeren og ordførerne fra Liberal Alliance har ikke besvaret mailen.

Læs hele Jeanetts Coves brev

Ulrik Wilbek og Susanne Munk
Kendte

Ulrik Wilbeks om

sin rædselsuge:

Min kone blev lagt i koma

Fartkamera i bil
Krimi

Pas på farten:

Politiet øger indsatsen

i den kommende uge

Børn bag pigtråd
Nyheder

Græsk opsang:

Danmark bør tage

imod migranter

Danske Banks hovedsæde i København
Nyheder

Narkohandler og

våbensmugler

brugte Danske Bank

Nicki Bille forlader byretten i København
Nyheder

Nicki Bille fængslet

Skilt på hegn om coronaregler
Nyheder

Er din kommune på listen?

Bekymrende smittetal

i 63 kommuner

Politibil i nærbillede
Krimi

Voldtægt på

kollegieværelse:

Ung mand sigtet

Færge ved ø
Nyheder

Færge med 280 ombord

gået på grund ved Åland

Billede af en mosegris under jorden
Dyreliv

Her er haveejernes

SKRÆK

Mand ved pool bliver vækket af bjørn
Nyheder

Vild video:

Faldt i søvn ved poolen

– vækket af bjørn

Redningskøretøjer i mørke
Krimi

15-årig dræbt i

knallertulykke 

Indgang til Københavns Byret
Nyheder

Turist amok med

saks i København

En Arla-tankvogn er kørt ind i en bil.
Krimi

Voldsom ulykke

Lastbil og personbil

i frontalt sammenstød

En skyskraber med et slags hul i toppen
Helt vildt

Kæmpe skyskraber

ligner en fakkel

En kvinde med tørklæde opererer på et hospital
Film og TV

Dansk film

modtager Emmy-pris

Det danske Challengerfly parkeret i en hangar
Nyheder

Rusland raser:

Dansk fly ind i russisk zone

Portrætbillede af Brad Pitt
Kendte

Afsløring:

Sådan blev Brad Pitt

optaget i Scientology

Flag på halvt ved Det Hvide Hus
Nyheder

Brev med giftstof

sendt til Det Hvide Hus

Chuck Feeney portræt
Helt vildt

Milliardær bankerot:

Har foræret 50

milliarder væk

Mette Frederiksen i profil på mørk baggrund
Nyheder

Mette F. kaprer populær

Instagram-konto

Skilt i Jomfru Ane Gade
Corona

SF og DF efterlyser

klarere coronaregler

Kristian Thulesen Dahl portræt med mørkt slips.
Nyheder

Thulesen erkender:

Min rolle har været

til diskussion

Politibiler bag afspærring
Krimi

Blodig havefest i USA:

To døde og 14 sårede

Skilt til østre landsret
Nyheder

Cirkusartist brækkede

nakken:

Kæmper for erstatning

Mand med fingre i guillotine
Nyheder

Vild straf til teenagere:

Fire fingre skal amputeres

Det amerikanske flag med skovbrandene i Califorinien i bagggrunden
Nyheder

Røg fra skovbrande

på USA's vestkyst

kan ses i New York

Portrærbillede af Stine Bramsen
Kendte

Stine Bramsen:

Jeg har mistet

halvandet års løn

Sygepeljeske tester en mand med åben mund
Corona

Ny rekord:

589 er smittet

med covid-19 det seneste døgn

En lille prik viser en mand på vej op ad facaden på en skyskraber
Helt vildt

Kig ikke ned

Klatrer uden line

op ad skyskraber

Billede af Ruth Bader Ginsburg
Nyheder

Højesteretsdommer

er død af kræft:

Det betyder det

Seks unge kvinder i hatte med en kæmpe krokodille bag dem
Helt vildt

Se video:

Kæmpe-krokodille

sætter skræk i livet

på veninder

Nærbillede af solen
Nyheder

Den globale opvarmning

får måske en

tiltrængt pause

Kristian Thulesen Dahl med Morten Messeschmidt i baggrunden
Nyheder

Kupplaner i

Dansk Folkeparti

Et blåt blink på en brandbil
Krimi

Ung knallertkører

dræbt

Stakkevis af indbundne bøger
Bøger

Sjældne bøger stjålet:

Fundet under gulv i

Rumænien

Søren Krag Andersen jubler over sejr
Sport

Søren Kragh tager sin anden etapesejr i Touren

Dykker i vandet med vrag i baggrunden.
Nyheder

Vildt fund ved Lalandia

Mette Frederiksen portræt på pressemøde
Corona

Overblik: Her er de

nye restriktioner

Grædende pige på seng
Krimi

Far fængslet:

Forgreb sig på

mindreårig datter

Jacob Ellemann taler til Venstres landsmøde
Nyheder

Flere partier aflyser landsmøde

den norske millardær Tom Hagens hus i Lørenskog ved Oslo
Krimi

Nu kan Tom Hagen
flytte hjem

Kø til test for corona
Corona

Ny rekord:

454 smittede det

seneste døgn

En scene fra filmen Forrest Gump med Tom Hanks i hovedrollen
Film og TV

Forrest Gumps "far"

er død

Prins Joachim ankommer til første arbejdsdag som forsvarsattaché i Paris
Kongelige

Prins Joachim på

første arbejdsdag:

Jeg har det godt

Busstationen i Svendborg
Krimi

Mand død efter

ulykke på busterminal

Københavns Byret i København
Krimi

Buschauffør kørte

30 millioner kroner

til Makedonien

Hans Kristian Skibby på talerstolen i Folketinget
Krimi

Folketingsmedlem

slået med knytnæve

kaffekop med kaffe på underkop med teske
Mad og drikke

Salget boomer: Spar

tusindvis af kroner

på ny kaffemaskine

Statsminister Mette Frederiksen gestikuler fra talerstol
Corona

Indkalder til nyt

pressemøde om corona

iset bilrude med påskriften minusgrader
Nyheder

Sæsonens første

nattefrost kickstarter

lun og solrig weekend

Sygeplejerske forbereder en vaccination
Corona

Hver femte er i tvivl:

Så mange danskere

vil lade sig vaccinere

En betuttet Jeppe Kofod foran en mikrofon
Nyheder

Jeppe Kofod:

UNDSKYLD

Portrætbillede af Jakob Ellemann-Jensen
Nyheder

Ellemann-Jensen:

- Jeg er øm og lidt groggy

 

Blå blink fra udrykning
Krimi

Ung mand

dræbt på gaden 

Små testglas i en stor bunke
Corona

To millioner danskere

får tilbud om test

for antistoffer

To politibiler holder ude foran en opgang i et mindre socialt boligbyggeri i røde mursten
Krimi

Familietragedie:

Kvinde dræbt i Randers

Prinsesse Benedikte i pink frakke og hat stiger ud af en Audi A8
Kongelige

Prinsesse Benedikte

knokler mest i

kongehuset

En hest og et grynet videobillede af en person om natten
Krimi

Hest død efter brutal

mishandling

Kasper Dolberg tager sig til næsen på grønsværen
Sport

Dolberg er smittet

med coronavirus

Engelsk ægtepar sidder i sofaen
Helt vildt

Forlod konen og

giftede sig med

svigermor

Den tidligere landsholdsspiller i håndbold Susanne Munk Wilbek med en mikrofon i hånden
Nyheder

Susanne Munk Wilbek

opereret i hjernen 

En uniformsklædt mand snakker med en bilist ved færgelejet i Hirtshals.
Corona

Norge:

Karantænekrav for alle danskere

Tre folk i heldragter håndterer et lig i en ligpose
Corona

Covid-19 ude af

kontrol i Indien

Portræt af tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V)
Nyheder

Redaktør: Claus Hjort

kan stå til fængsel

efter interview

gågade med mennesker på gaden og på cafeer
Corona

Nu rykker mundbind

ind på barer og cafeer

Prinsesse Marie drikker et glas vand
Kongelige

Prinsesse Marie i

kamp mod madspild 

Person holder en mobiltelefon med lotto-app
Helt vildt

Blev fyret under corona: 
Vandt en million 

Den russiske oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj
Nyheder

Putin-kritiker blev

forgiftet via vandflaske

på hotel

flaske med cannabisolie
Sundhed

Patienter og forskere:

Stop forsøg med

cannabis

USA's præsident Donald Trump peger
Corona

Trump modsiger

sundhedschef: 

- Han var forvirret

Dronning Elizabeth i grøn dragt
Kongelige

Om et år er det slut:

Dronningen afsættes

Siden på en politibil med påkskriften "POLITI"
Krimi

Skaldet mand uden

fortænder antaster

13-årig pige 

Et iturevet amerikansk flag
Nyheder

Stormen Sally

hærgede USA

Vatpind i mund på patient
Corona

49 fik forkerte svar

på coronatests

Kaj og Andrea  Hanne Villumsen og Kjeld Nørgaard
Film og TV

Kaj og Andrea vender tilbage

Skelet af Tyrranosaurus Rex
Dyreliv

Køb din egen dinosaur:     

T-Rex på tilbud

Pernille Vermund portræt
Nyheder

Pernille Vermund:

Ministeren bør gå af

Københavns overborgmester Frank Jensen ved et coronapressemøde i september 2020
Nyheder

Fock efter sexchikane: 

Frank Jensen ikke værdig

som overborgmester

TV-værten petra Nagel og kæresten Asbjørn Munk
Kendte

Populær TV2-vært

i babylykke

Tre politibetjente på vej ombord på fly
Helt vildt

Fly tvunget til nødlanding:

Kvinde fødte i 10

kilometers højde