Friske grøntsager, som du har købt i supermarkedet, kan tabe op til 45 procent af næringsindholdet, inden de lander på dit spisebord.
Det skyldes, at det kan tage op til to uger, inden de høstede grøntsager fragtes og transporteres til butikken, hvor de så også ligger et stykke tid.
Er E-numre farlige, feder kartofler, og er mælk kun for børn? På soendag.dk punkterer vi 9 sejlivede myter om mad
I en britisk undersøgelse har man set grønne bønner tabe 45 procent af visse vitaminer, inden de havner på tallerkenen.
Når det gælder broccoli og blomkål er tallene 25 procent, og gulerødder og ærter når at tabe ca. 15 procent af de vigtigste vitaminer, fordi det tager ca. 10 dage, inden de lander på tallerkenen.
Ifølge samme undersøgelse indeholder frosne ærter 30 procent mere C-vitamin end de friske. Derfor er frosne grøntsager faktisk af og til mindst lige så gode eller bedre end de friske, hvis man ikke ligefrem har adgang til friskhøstede direkte fra egen have.
Frisk er slet ikke så frisk alligevel
Køber man ’friske’ grøntsager, der har ligget længe i supermarkedet, er de jo ikke længere så friske. Forskellen i næringsindholdet mellem frisk og frost er ikke kæmpestor, men frosne grøntsager er vældig praktiske at have i fryseren.
– Har man altid grøntsager i hjemmet, øges chancen for, at man spiser flere, mener ernæringsekspert Irène Mattison.
For meget frugt gør dig tyk. Læs hvorfor på soendag.dk
Hun forklarer samtidigt, at der bliver taget hånd om frosne grøntsager så hurtigt, at den meste næring bevares.
De blancheres, det vil sige, de får et hurtigt opkog, inden de fryses ned. Godt nok forsvinder en lille del af næringen, men indholdet er stadig større, end hvis man købte ’friskt’, der har ligget i ugevis i grøntsagsdisken.
– Konserverede grøntsager gennemgår en hårdere proces, inden de havner i dåsen, hvilket betyder, at det går lidt voldsommere ud over næringsstoffer, siger Irène Mattison.
Mikroovnen er også okay
Når det gælder tilberedning af grøntsager, skal de koges i kort tid i lidt vand for at beholde mest mulig næring. Jo mere vand, jo flere næringsstoffer udvaskes.
– Frost er også godt, fordi man kan nøjes med at tilberede nøjagtig det, man skal bruge. Man slipper for at opvarme det hele på én gang og holde det varmt, hvis ikke alle spiser samtidigt.
Irène Mattison sørger også for at aflive myten om, at grøntsager opvarmet i mikroovn skulle være næringsfattige.
–Det er ikke sandt, at ernæringen dør af mikrobølger. Tværtimod er det en fordel at varme grøntsager i mikroovn, da man kun behøver ganske lidt vand, og opvarmningen går hurtigt.
Af redaktionen, SØNDAG, Aller Media