Administration 

Blogger: Middelklasse-feminisme giver arbejderklassens kvinder fingeren

- Hvordan kan det være, at mennesker med samfundsengagement bruger timer på kommentarsporene på Facebook, når et museum fjerner ordene neger og hottentot fra deres samlinger, mens de ikke gider møde op til demonstrationer, der handler om rammerne for den fælles velfærd, skriver Jan Hoby.

Jan Hoby er næstformand i LFS (Landsforeningen for Socialpædagoger) og 100% socialist og feminist. Han er født i 1962 og opvokset i arbejderkvarteret Bispebjerg. Fra den tidlige ungdom har han været organiseret socialist. Jan vil hovedsageligt blogge om arbejderbevægelsens, primært fagbevægelsens, udfordringer set fra en aktivistisk og venstreorienteret fagbureaukrats udkigspost. Men han vil også tage emner som kritisk pædagogik, børns hverdagsliv og forskning inden for disse områder op.

JEG ER FAKTISK ret ligeglad med, om kvinder bruger hygiejnebind, eller om de free-bleeder. Bare de ikke gør det i min sofa. Jeg er også stjernetrekvart ligeglad med, om rawfood-ædere varmer maden op til 40 eller 50 grader. Jeg har den største sympati for mennesker, som ikke føler sig tilpas i det køn, de blev tildelt ved fødslen, og som derfor insisterer på enten at få et andet køn eller på retten til at leve med en flydende kønsidentitet.

Men jeg har svært ved at forstå, hvorfor emnet er så hot, at det får lov til at fylde spalte efter spalte i de trykte medier og time efter time i de elektroniske.

Det samme gælder i øvrigt emner som veluddannede småbørnsforældres ’bashing’ af hinanden i forhold til hvor mange speltboller, de bager, hvor lidt eller meget de går ned i arbejdstid, og om de vinker for meget eller for lidt, når poden skal afsted med bussen til skovbørnehaven.

Det, der til gengæld irriterer mig voldsomt, er den energi, den både røde og lyserøde venstrefløj lægger i alle de her emner, som, hvis man skal være meget positiv, kan kalde identitetspolitiske.

Hvordan kan det være, at mennesker med samfundsengagement bruger timer på kommentarsporene på Facebook, når et museum fjerner ordene neger og hottentot fra deres samlinger, mens de ikke gider møde op til demonstrationer, der handler om rammerne for den fælles velfærd.

Sverige er identitetspolitikkens mønsterland og moderland. Her har man indført pronominet ”hen”, så man kan slippe for at bruge han og hun, og Pippis Langstrømpes far negerkongen er kommet i statslig unåde. Men to fremtrædende svenske feminister har fået nok og efterlyser en ny klassekamp.

ÅSA LINDERBORG, som er kulturredaktør på Aftonbladet, skrev sidste mandag en kommentar i sin avis, hvor hun problematiserede den svenske venstrefløjs fokus på identitetspolitikken:

”De har ikke længere fokus på klassespørgsmål, international solidaritet eller fordelingspolitik. Nu er det asylpolitik og identitetspolitiske spørgsmål, der får størst bevågenhed på den svenske venstrefløj. Og der er meget få, der tør udfordre det, fordi man er bange for at blive anklaget for, at man så er imod ligestilling eller antiracisme.”

Det danske dagblad Information greb bolden og interviewede en anden fremtrædende svensk feminist, Nina Björk, som supplerede:

- Jeg siger ikke, at vi ikke skal have feministisk kamp, en kamp for LBGTQ-rettigheder eller imod antiracisme. Men der findes en slaphed i identitetspolitikkens analyse, hvor man tror, at det er samme form for undertrykkelse, som rammer en homoseksuel mand eller kvinde, som alle os, der sælger vores arbejdstid på et marked. Den grundlæggende konflikt i et kapitalistisk samfund er materiel: Hvem ejer produktionsmidlerne, og hvem gør ikke. Der eksisterer klasseforskelle, og hvis man skal skabe afgørende politisk forandring, er det den konflikt, man må have øje for. Mens identitetspolitikken bygger på, at forandringen skal komme fra, at man bliver bevidstgjort om privileger, sagde Nina Björk, som pegede på, at forskellen mellem rig og fattig stiger mere i Sverige end i noget andet OECD-land, mens den svenske venstrefløj taler LBGTQ-rettigheder og antiracisme.

OG HOLD DA KÆFT, hvor de rammer plet. Når det offentlige sparer på velfærden for børnehaver, skoler, sygehuse og plejehjem, så rammer det først og fremmest kvinderne, fordi de forventes at stå for den familiære omsorg. Samtidig rammer individualiseringen på arbejdspladserne kvinderne hårdt, fordi de forventes at være meget ansvarlige. Det betyder ifølge HK-privat, at fire ud af fem ofte arbejder over. Så er det jo ikke mærkeligt, at stress er den største folkesygdom, og kvinderne er de hårdest ramte.

Man kunne jo forvente at kvindekampen, som mange af elitens kvinder har erklæret død, havde resulteret i noget mere ligestilling. Men faktum er, at det kønsopdelte arbejdsmarked ikke har flyttet sig de seneste 10 år ifølge SFI’s undersøgelser. Og samtidig vokser lønforskellene mellem mænd og kvinder.

Men karrierekvinderne har intet at byde på, uanset om de kommer fra den røde og lyserøde venstrefløj eller ej, fordi de baserer sig på nyliberalistiske ideer om individualisme, selvrealisering og marked. Tværtimod så er den nyliberale ideologi, om at vi selv er ansvarlige for at klare os, et angreb på kvindernes ligestilling.

KAMPEN FOR ligestilling er ikke uaktuel for det store flertal af mænd og kvinder. Syv ud af 10 kvinder mener ikke kampen for ligestilling er vundet, og tre ud af fire mener, at lønforskellen mellem mænd og kvinder er det absolut største problem for ligestillingen. Det viser en meningsmåling, Ugebrevet A4 har lavet for år tilbage. Samme undersøgelse viser, at 52 procent mener, at fagbevægelsen ikke har gjort nok i kampen for ligestilling og hele 70 pct. vil have fagbevægelsen til at gøre mere for ligestillingen.

Når man bruger al sin politiske ild på identitetspolitikken, hvor man primært fokuserer på individets rettigheder og på at forholde sig til, hvorvidt det ene eller andet er krænkende over for individet i denne eller hin kontekst, risikerer man at glemme de overordnede magtstrukturer. Som jo er dem, der er styrende for hele vores liv. Jeg er ret sikker på, at Løkke & kumpaner synes, det er rigtig fint, at vi diskuterer identitet frem for økonomi, politik og velfærd.

Kvindekampen og feminisme er først og fremmest en social klassekamp. Og det kan man aldrig få for meget af, kun for lidt.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

vild med dans
Film og TV

Vild med dans: De røg ud 

Taliban
Nyheder

Taliban genåbner skoler: Kun for drenge

Krimi

41-årig kvinde dræbt af skud

Thorstein Thomsen
Kendte

Thorstein Thomsen er død

vild med dans
Film og TV

Vild med dans:

Kan du huske vinderne

df
Nyheder

Peter Kofod: Klar til at blive DF-næstformand

gran canaria
Rejser

Populære rejsemål bliver grønne

armbrøst
Nyheder

Vild video:

Mand skyder to med armbrøst

mårhunde
Dyreliv

Mårhunde lokkes af mårhunde og aflives

drikkevand
Nyheder

Drikkevand tjekkes nu for fluorstoffet PFOS

Kjærsgaard
Nyheder

Pia Kjærsgaard:

Vil ikke udfordre Thulesen Dahl

Bramsen
Nyheder

Forsvarer Ærø-tur:

Forhindrede ingen beslutninger

Nyheder

Miljøbombe:

900 industrigrunde skal tjekkes for PFAS

en flok deltagere i bagedysten
Film og TV

Vild med dans-stjerners kærester i Bagedysten

en mand i rød-hvid skindjakke
Kendte

René Dif: Jeg kunne ikke genkende mig selv

foden af general sherman
Helt vildt

Verdens største træ
truet af kæmpe brand

Hele "Vild med dans"-holdet
Film og TV

Sæt ikke dine
penge på dem her

En mor og to børn
Helt vildt

Mor i havsnød redder sine børn ved at amme dem

kæmpe bunker af kompost
Nyheder

Firma i Roskilde lugter som en rådden skraldespand

felix smith
Kendte

Kvinde til Felix Smith:
- Du har flot hår, men ...

en strand i skyet vejr
Nyheder

Først på søndag ser vi solen

Nyheder

Hver femte dansker skylder det offentlige penge

dyrt ur
Nyheder

Du kan få bøde for, at købe drømmeuret med kontanter

forurenet grund
Nyheder

Tusindvis af grunde
kan være forurenet

tinderboxfacade
Nyheder

Tøjkæde knækker og går konkurs

legomodellen afsløres
Helt vildt

Vildt: Tom Kristensens Le Mans-vinder bygget i Legoklodser

Ambulance
Krimi

Treårig dreng død efter ulykke på legeplads

 Bob Enyart
Corona

Vaccineskeptiske radioværter dør på stribe

snus
Sundhed

Snus giver unge varige skader på tænder og i mund

Københavns Byret i København
Krimi

Filmmand sigtet for

voldtægt

Østre Landsret
Krimi

Apoteker bedøvede og voldtog ung kvinde

anne louise hassing poserer
Kendte

Skuespiller smed 10 kilo:

Det har ændret mit liv

pia kjærsgaard taler i folketinget
Nyheder

DF-lokalformand:

Lad Pia overtage

formandsposten

par sidder i vildmarksbad
Livsstil

Undgå skader:

Sådan sikrer du haven

mod efterårets vejr 

elton john taler i mikrofon
Kendte

Skal opereres:

Elton John udskyder

sit farvel til Danmark 

Vladimir Putin sidder ved bord
Corona

Stort smitteudbrud

sender Putin i isolation 

gås skræpper
Dyreliv

Kan du banke en gås

i en slåskamp? 

jorden set fra rummet
Nyheder

Professor: Om få år

kan tusinder stå i kø

til tur i rummet

lottokugler suser rundt
Helt vildt

Ny rekord: Millionregn

over danskerne

pele smiler
Sport

Legenden er i bedring:

Jeg vil spille 90 minutter

plus tillægstid

britney spears kigger
Kendte

I top 100: Hyldest til

Harry, Meghan og Britney

raketopsendelse fra florida
Helt vildt

Første rumturister

er sendt i kredsløb 

miljøminister lea wermelin taler
Nyheder

Jyske borgmestre

afviser regeringen

morten olsen
Sport

Morten Olsen indlagt med corona - kæmper med kronisk træthed

en fiskehejre
Dyreliv

Nyt våben i
kampen mod rotter

linse ved demonstrationen
Kendte

Linse i modvind: Fond opløst - deltog i Men in Black-demo

nemid-kort
Krimi

Pas på - svindlere benytter hul mellem NemID og MitID

skuespilleren esben dalgaard smiler
Kendte

Dansk skuespiller: 
Kræften er vendt tilbage

Aly Raisman, Simone Biles, McKayla Maroney og Maggie Nichols
Sport

Sex-misbrugte stjerneatleter angriber FBI

person bliver testet for covid-19
Corona

Professor sår tvivl om danske corona-tal

filmplakat med trine dyrholm
Film og TV

Store roser til

dansk storfilm:

Bedste i årevis

villavej med skilt med nabohjælp
Krimi

Nu stiger risikoen
for indbrud

tivoli om aftenen
Nyheder

Det lysner i Tivoli  

ung mand får vaccination i skulderen
Corona

Styrelse: Vaccinationsmål kan blive svært at nå

prins William og Harry står ved statue af Diana
Kongelige

Prins Harry fylder år:

Skriver bog om sit liv 

jacob haugaard  og danseren Camilla Dalsgaard poserer
Film og TV

Vild med dans-debutant:

Håber Haugaard kan

trække stemmer

mand på cykel i regnvejr
Nyheder

Frem med regntøjet: 
Der kommer meget vand  

Afkrydsede tal på lotto-kupon
Nyheder

Vandt 6,5 millioner

i Lotto: ”Nu er der råd

til nye badebukser”

Lars Løkke Rasmussen taler
Nyheder

Løkkes parti er klar

til næste folketingsvalg

donald trump taler
Nyheder

Frygtede Trump ville trykke på knappen

Mobiltelefon med facebook-app
Nyheder

Private udbyder lån på Facebook:

Kan blive dyrt og farligt

britney spears vinker
Kendte

Slettede topløse

billeder: Britney

gik i sort 

alligator på græs
Nyheder

Alligator fundet med

menneskerester i maven

Norm Macdonald
Underholdning

Canadisk tv-stjerne

er død

Peter Madsen under et foredrag længe før, han dræbte Kim Wall.
Nyheder

Vil forbyde

fængsels-dating

de mange delfiner ligger på land mens vandet er blodrødt bag dem
Nyheder

Over 1400 delfiner

dræbt på Færøerne

En osende udstødning på en sort bil fotograferet nedefra.
Biler

Nye miljø-zoner:

Tjek hvor din

bil må køre

En række dyre biler blandt andet fra Porche holder parkeret
Krimi

Dømt for kloning

får nedsat straf

En politibil med udrykning der suser igennem en gade.
Krimi

Beder om hjælp

til million-kup

Eb kvinde i bikini i en park hun hælder koldt vand ud over sig.
Nyheder

Antallet af ekstremt

varme dage fordoblet

på 32 år

Patrick Nielsen med tatovering op ad hele halsen og et tomt blik.
Krimi

Patrick Nielsen vil

blive bag tremmer

Kærshovedgård der består af flere røde barakker med sorte tag.
Krimi

Mistænkt for terror

kræver sin frihed 

spækhugger
Helt vildt

Gribende video:

Spækhugger ene og forladt

Sofie Carsten Nielsen taler ved et pressemøde.
Nyheder

Dømt for dødstrusler

mod partileder

cola
Nyheder

Carlsberg:

Tilbagekalder Coca Cola

Køer
Nyheder

Køer lærer at gå på toilettet

Ditte Julie
Kendte

Bagedyst-stjerne nyder singlelivet

Boris
Nyheder

Boris Johnsons mor er død

lejlighed
Nyheder

Slår alle rekorder:

Lejlighed til 30 millioner

Nyheder

Ny barselsmodel til både far og mor