Administration 

Blogger: Vi holdt ud, vi holdt sammen og vi vandt!

Jan Hoby er næstformand i LFS (Landsforeningen for Socialpædagoger) og 100% socialist og feminist. Han er født i 1962 og opvokset i arbejderkvarteret Bispebjerg. Fra den tidlige ungdom har han været organiseret socialist. Jan vil hovedsageligt blogge om arbejderbevægelsens, primært fagbevægelsens, udfordringer set fra en aktivistisk og venstreorienteret fagbureaukrats udkigspost. Men han vil også tage emner som kritisk pædagogik, børns hverdagsliv og forskning inden for disse områder op.

DET STOD ikke skrevet i kortene, at OK18 skulle ende med, at arbejdsgiverne kastede håndklædet i ringen på stort set alle områder, at de droppede deres frontalangreb og stort set indfriede alle 750.000offentlige ansattes krav, både de krav som var en del af solidaritetspagten, og de krav som særligt lavtlønsgrupperne havde stillet.

Vi fik, hvad vi kom efter, uden en eneste strejkedag, nemlig fuldt stop for politikernes og de offentlige arbejdsgiveres frontalangreb på vores løn- og arbejdsvilkår. Corydondoktrinen er lagt i graven, og Moderniseringsstyrelsens rolle som minimalstatens rambuk er sendt til tælling.

De gamle magtpartier, Venstre og Socialdemokratiet, fejllæste fuldstændigt situationen. De troede, at alt var som under finanskrisen, hvor de koordineret kunne tvinge det samlede velfærdssamfund på randen af kollaps igennem massive nedskæringer år ud og år ind.

DET STARTEDE med den Socialdemokratiske regerings overgreb på lærerne i 2013 med det formål at give en kollektiv besked til alle offentlige ansatte: Vi kommer efter jer alle en for en, og vi vil tvinge alle de offentlige fagforeninger i knæ, til vi har rippet jer for alle jeres tilkæmpede aftaler, rettigheder og goder.

De troede, at de kunne gentage kunststykket ved overenskomstforhandlingerne i 2018. Men som resultaterne viser, så gjorde de gamle magtpartier og de offentlige arbejdsgivere i stat, kommuner og regioner regning uden vært. For som krisestemningen er forsvundet, er også angsten for at miste sit job og levebrød væk. Sandheden er, at jo flere der går ind ad fabriksporten end ud af den, har stor betydning for lønarbejdernes selvtillid, mod og vilje til at kæmpe.

Fagforbundene så i øjnene, at det var denne gang, at slaget skulle tages. Hvis vi ikke stod skulder ved skulder og gik samlet ind og sikrede løsninger for alle, ville de offentlige arbejdsgivere knække os en for en, overenskomst efter overenskomst de næste mange år.

SÅ LÆREN er, at det er takke være solidaritetspagten, at vi nåede så langt ude en eneste strejke og lockoutdag eller tømte strejkekasser

Solidaritetspagten mellem 750.000 offentlige ansatte og vores fagforbund har skabt et historisk sammenhold og solidaritet på tværs af overenskomstområder, faggrupper og landsdele. Solidaritetspagten har presset arbejdsgivernes offensiv på løn- og arbejdsforhold helt i bund.

Landet over har demonstrationer, stormøder, skulder ved skulder aktioner og maraton Faneborg vist, at vi bakkede vores topforhandlere op dag ud og dag ind: For løsninger for alle. Pressen og diverse meningsdannere har under hele forløbet spået, at solidaritetspagten ikke ville holde hele vejen. De tog fejl. Men enhver lille sprække blev forstørret til ukendelighed og fordrejet med det klare formål at skabe forvirring og intern usikkerhed blandt de offentlige ansatte, fagforeninger og fagforbund.

VI SÅ det med delforliget på det regionale område for LO-grupperne. Der gik ikke to nanosekunder, før Dennis Kristensen, afgående forbundsformand og solidaritetspagtens chefarkitekt, blev udråbt til klasseforræder, arbejdsgivernes lakaj og splittelsesmager selv fra topfolk i solidaritetspagten og de sociale mediers trolde, og solidaritetspagten blev udråbt som en narresut, snyd og bedrag.

De seneste dages forløb har vist, at det vat en genistreg, da Dennis Kristensen som chefforhandler for LO-gruppen skabte det gennembrud, som ingen andre ville. Der må sidde mange forskellige steder i fagbevægelsen med dårlig smag i munden, ingen nævnt og ingen glemt.

Dem, der altid stemmer nej til alle overenskomster, opfordrer til en nejkampagne mod det samlede forlig. Men heldigvis vil flertallet forstå betydningen af alle de sejre, vi har vundet op til, under og efter OK18.

SELVOM LÆRERNE ikke fik, hvad de ønskede, har jeg fuld tillid til, at de vil få en arbejdstidsaftale i denne overenskomstperiode, der vil tage det bedste af de arbejdstidsaftaler, der er indgået i 72 af landets 98 kommuner.

OK18 er blevet første skridt på vejen mod at rulle nødvendighedens nyliberale politik tilbage. Jeg håber, vi går samlet ud af historiens vigtigste overenskomstforhandling, som vi gik samlet ind, skulder ved skulder.

Der bliver i hvert fald ingen nejkampagne i FOA, men en aktiv jakampagne, der vil fokusere på alle de sejre, vi har fået i kraft af solidaritetspagten og skulder ved skulder hele vejen. Jeg håber, at der for første gang bliver ført kampagner for et massivt JA i alle fagforbund. Det fortjener vores historiske sammenhold og solidaritet.

Vores energi skal ikke bruges på, interne kampe men på at forbedre de kommende kampe, fx en ny økonomiaftale mellem regeringen og KL, hvor kravet er 6 milliarder kroner ekstra til den kommunale velfærd på landsplan i 2019.

STOREBEDEDAGSFORLIGET vil gå over i historien som overenskomsten, der viste, hvor meget vi kan opnå, hvis vi står skulder ved skulder. Solidaritetspagten vil forandre danske politik i mange år frem, det vil blive til inspiration for alle de kommende kampe. Millioner af danskere vil huske OK18 til deres dødsdag, og titusindvis af aktivister vil kunne fortælle deres børn og børnebørn, at de skrev Danmarks- og arbejderhistorie i marts og april 2018.

Vi kan, hvis vi vil, og hvis vi vil, kan intet stoppe os, for vi er de mange, og de er de få. Vores bevægelse, fagbevægelsen, har nøglerne til fremtiden. OK18 er blot en længe ventet begyndelse.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Christiansborg ude fra
Nyheder

Danskernes tillid

til politikerne er

faldet markant

Lars Hjortshøj i profil med solbriller i nakken.
Kendte

Lars Hjortshøj

viser kæresten

frem

Politibiler holder ved siden af hinanden.
Krimi

21-årig mand dør

efter overfald

i Brønshøj

Eb mand i blåt jakkesæt.
Nyheder

Overbelastet borgmester

sygemeldt

Manden dækket bag lagner på tribunen.
Nyheder

Fik hjertemassage

under fodboldkamp

- nu takker han

En tegning af hvordan huset kommer til at se ud
Nyheder

Hitlers fødested

bliver til politistation

Nyheder

Trump i retten: Det

er en heksejagt

En dommers hammer
Krimi

33-årig mand dømt for

drab og usømmelig

omgang med lig

Et marsvin
Nyheder

26.000 marsvin

forsvundet fra

dansk farvand

Siden af en politibil
Krimi

Kvinde forsvundet

siden søndag

Politiafspæring på stedet
Krimi

21-årig blev meldt

død: Nu er 19-årig

anholdt i sagen

kage på bord
Mad og drikke

Bag sundere kager

med kaffegrums og

brugte teblade 

mand interviewes
Kendte

David Beckham:

Jeg var et vrag

mand kigger
Nyheder

Jon Stephensen:

Ikke sikkert jeg bliver

perioden ud 

politi til stede på vej
Krimi

Politi i kontramelding:

21-årig er ikke død 

mand og kvinde poserer
Kendte

Nikolaj Coster-Waldau:

Catwalk med datteren

kvinde poserer
Kendte

Dansk sangstjerne

udskyder koncerter

politiafspærring ved sti
Krimi

Lig gravet ned i

kolonihave: 33-årig

kendt skyldig i drab

person sidder på altan
Rejser

Sådan bliver du snydt

når du booker hotel

motorvejsbro set fra luften
Nyheder

Bro rives ned: Motorvej 

spærres i 14 timer 

politibiler holder på vej
Krimi

21-årig mand udsat for grov forbrydelse 

kontrolrapport på restaurant
Mad og drikke

Indfører ny smileyordning

biler kører på våd vej
Nyheder

DMI: Kraftigt regnvejr på vej 

donald trump taler
Nyheder

Trump bekræfter: Jeg møder i retten mandag

mand står og kigger
Kendte

Gérard Depardieu: Afviser anklager om voldtægt

et politilogo på en dør
Krimi

Mystiske tyverier fra biler

en bil på en havnekaj
Biler

Salget af elbiler fordoblet

- Tesla stikker helt af

mobiltelefoner udstillet
Nyheder

iPhone ramt af softwarefejl

en mand snakker med pressen
Nyheder

Kasi-Jespers søster går personligt konkurs

et par
Kendte

Dansk kendispar i baby-ekstase: - Vi har kæmpet i seks år

et fly på landingsbanen
Nyheder

Missilsystem
afleveret på Bornholm

modelnavnet på en dieselbil
Biler

Bilejere i tusindvis kan

straffes med 1.500 kr.

to ved en pc
Nyheder

Netbetalinger ramt af teknisk fejl

en ulykke
Krimi

Alvorlig ulykke - 34-årig dræbt på stedet

en tagrende
Nyheder

Huset i oktober:

Tag dig i agt

for regn og rusk

lotto kupon
Nyheder

Otte nye lotto-millionærer

elmaster og elledninger i solnedgangen
Nyheder

Nu stiger el-prisen

statue af master fatman
Kendte

Vild med dans-stjerne: 
Mindes Master Fatman

bil
Nyheder

Stiger for niende måned i træk

portræt af kvinde
Film og TV

Sofie Gråbøl: 

Jeg blev blæst bagover

en pilot ved et kampfly
Nyheder

Kig op: Her kan du se de nye F-35-kampfly i dag

tv-skærm
Nyheder

Sådan skal dit tv hænge

portræt af mand
Nyheder

Minkavlere: Kan få hurtigere erstatning

plastick-skrald
Nyheder

I dag bliver engangsbestik forbudt

tallet 99 i balloner
Nyheder

Døende Jimmy Carter fylder 99 år

to mænd
Nyheder

Militære instruktører til Ukraine

et luftfoto af et gods
Nyheder

Dansker på Hawaii
køber dansk gods

en kvinde med tiarra
Kongelige

Ekspert: Alexandras

jagt på millioner

er "op ad bakke"

to personer med elcykler
Nyheder

Dansk elcykelfirma
vil undgå konkurs

en kvinde laver kyssemund
Kendte

Julie Zangenberg gift
med sin gourmetkok

en færge i havn
Nyheder

Dansk færge brager

ind i færgeleje

en bygning
Nyheder

Luksushotel

drejer nøglen om

Märtha Louise
Kongelige

Skandaleprinsessen bliver reality-stjerne

Løve
Nyheder

Løve dræber dyrepasser

Lotto-gevinster
Helt vildt

Pensionist vinder 13 mio:

Nu vil jeg rejse Danmark rundt

Morten Messerschmidt på talerstolen
Nyheder

Messerschmidt angriber S:

I svigter de ældre

smadret bil
Krimi

Totalskader sin Tesla

Donald Trump
Nyheder

38-årig tiltalt:

Lækkede Trumps

selvangivelse

Bus i vandmasser
Nyheder

Søløve på springtur efter oversvømmelse

mand og kvinde
Film og TV

Vild med dans:

De røg hjem

Nyheder

Årets sidste supermåne 

Underholdning

Tupac: Formodet

morder er anholdt

portræt af mand
Kendte

Chok i Vild med dans: 

Dommer er sygemeldt

Nyheder

New York:

I undtagelsestilstand

mand og kvinde
Kendte

Tv-vært stopper

hænder på tastatur
Nyheder

Hackerangreb rammer

sønderjyske skoler 

olympiske ringe
Sport

Giver russere lov

portræt af mand
Nyheder

Soldater skal bruges

i kamp mod banderne

Ulla Terkelsen i profil
Kendte

Ulla Terkelsen

er blevet fyret

portræt af kvinde
Nyheder

Hun skal stå i

spidsen for sygeplejersker

Nærbillede af Barbara Moleko
Kendte

Jeg har bimlende ADHD

Forskellige krydderier i små bunker på et bord.
Mad og drikke

Krydderiblanding

kan give kræft

Ulrik Wilbek smiler
Nyheder

Ulrik Wilbek sygemeldt

på ubestemt tid

Tomatpasta på en tallerken
Nyheder

Tomatpasta

uegnet til at spise

Angelina Jolie og Brad Pitt
Kendte

Angelina Jolie:

Jeg har ikke været

mig selv i et årti

Nyheder

45.000 ubesvarede

opkald på en uge

En fartfælde står i en vejkant.
Nyheder

Angreb

fartfælde

Mette Sommer og hendes dansepartner
Kendte

"Vild med dans"

skifter helt hest

En figur af en mand sidder på en bunke mønter
Nyheder

Dansk økonomi

skrumper

Blå blink fra flere køretøjer ved s-togsstationen.
Krimi

To personer fundet

på skinnerne på 

S-togsstation