Administration 

Blogger: Hvor er KL-direktørs fyreseddel?

Jan Hoby er næstformand i LFS (Landsforeningen for Socialpædagoger) og 100% socialist og feminist. Han er født i 1962 og opvokset i arbejderkvarteret Bispebjerg. Fra den tidlige ungdom har han været organiseret socialist. Jan vil hovedsageligt blogge om arbejderbevægelsens, primært fagbevægelsens, udfordringer set fra en aktivistisk og venstreorienteret fagbureaukrats udkigspost. Men han vil også tage emner som kritisk pædagogik, børns hverdagsliv og forskning inden for disse områder op.

I SYDKOREA kan man få fem års fængsel for at strejke, aktionere og kæmpe for lønarbejderrettigheder, overenskomster og velfærd. Man kan sågar blive anklaget for landsskadelig virksomhed og landsforræderi, hvis man opfordrer til eller deltager i strejker. Den sydkoreanske lovgivning er skruet sådan sammen, fordi hovedparten af de sydkoreanske toppolitikere kommer fra landets største erhvervsvirksomheder, hvor demokrati, menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder er mere uønskede end pest og kolera.

I Danmark synes vi, at der er meget langt til Sydkorea på det område. Derfor kom det som en bombe, da KL’s direktør Kristian Wendelboe onsdag den 11. april udsendte antidemokratiske trusler, der minder om dem fra diktaturstater og det, der er værre. KL’s topchef truede i ramme alvor med, at hvis ikke topforhandlerne for 750.000 offentlige ansatte stak piben ind og accepterede de politiske arbejdsgiveres helt uacceptable krav, så ville det medføre afslutningen på den danske model for de offentligt ansatte og en fjernelse af strejkeretten.

Han blev ikke ved det. Han lod os også vide, at der faktisk var sikret flertal for en afskaffelse af strejkeretten for offentligt ansatte i folketinget. Kristian Wendelboe skriver i KLs nyhedsbrev om konsekvenserne af et sammenbrud i OK18: ”Hvis ikke parterne på arbejdsmarkedet selv kan og vil forvalte ansvaret og respektere arbejdsdelingen i den danske model, så ender fastlæggelsen af løn og arbejdsvilkår for de offentligt ansatte som et partipolitisk anliggende i Folketinget. Og det tror jeg absolut ikke, at de offentligt ansatte på længere sigt har nogen interesse i. Der kunne jo eksempelvis en dag komme et flertal i Folketinget, som ville skaffe et råderum ved at skære i de offentlige lønninger.”

KL’s direktør Kristian Wendelboe er ikke hr hvem som helst. Han er en af chefarkitekterne bag overgrebet på lærerne i 2013 og Lov 409. Han er notorisk modstander af velfærdsstaten, offentligt ansatte, medbestemmelse og demokrati i den offentlige sektor. Han er en trojansk hest, som bruger sin magtposition til at undergrave det danske velfærdssamfund indefra. Det var aftalt spil i 2013, og det er aftalt spil i 2018.

VI HAR SET KL ændre rolle. KL var engang talerør for borgere, brugere og ansatte i kommunerne og lokomotiv for velfærdsstatens udvikling. KL påtager sig i dag rollen som primus motor i funktionstømningen af kommunerne og bannerfører i at gennemtvinge markante velfærdsforringelser og besparelser i kommunerne.

Men KL nøjes ikke med at agere som et politisk parti. KL er også begyndt at agere som en usleben arbejdsgiverkopi af DI (Dansk Industri). Ansvarsfølelsen over for gældende aftaler og overenskomster er væk, og det samme gælder interessen i at stå vagt om aftalesystemet, den danske model.

Et slående eksempel er den yderst beherskede fem-i-tolv markering den 12. april, hvor fagbevægelsen havde opfordret alle offentligt ansatte til at bruge fem minutter af deres frokostpause til at lade sig fotografere sammen med deres kollegaer og dele billedet på de sociale medier til støtte for OK18. KL udsendte besked om, at det ikke var tilladt at lave faglige aktioner i arbejdstiden …. Michael Ziegler, KLs egen topforhandler, lod sig derimod fotografere sammen med sine medarbejdere. Det siger lidt om tonen i førerbunkeren i Weidekampsgade. Fløjlshandsken er afløst af jernhandsken, nu skal alle velfærdspersonalegoder, fornyelse af overenskomster og ikke mindst indgåelse af nye, ske med Ryanair metoder: Fagforeninger, deres medlemmer og ikke mindst deres opnåede rettigheder, skal dø.

Kommune efter kommune er på kollisionskurs med hele aftale- og samarbejdskulturen: Pauser angribes, overenskomster indgås kun på ringere vilkår, og medarbejderne fratages deres basale aftalte rettigheder, deres medbestemmelse og medindflydelse.

DEN SOCIALE PAGT er blevet ensidigt opsagt af arbejdsgiverne i takt med, at den politiske magt overlades til markedskræfterne. Det er det spil, vi så tydeligt ser sig udspille sig under disse overenskomstforhandlinger, hvor en samlet offentlig arbejdsgiverfront, får fuld opbakning fra Dansk Industri, Dansk Arbejdsgiverforening og de gamle magtpartiers folk i KL og Danske Regioner.

Derfor bliver vi alle sammen udsat for arbejdsgivere, som snyder på vægten, og som presser ledelsen og personalet i den offentlige sektor mere og mere; presser dem til at omgås gældende aftaler og overenskomster.

KL snakker om ligeværdighed, dialog, tillid og respekt. Men vi kan som fagforeninger kun få indflydelse, hvis vi vil bakke op om de politiske beslutninger. Hvis fagforeninger, personale eller ledelse gør indsigelser på baggrund af solid faglig viden og indsigt, så forsøges det bagatelliseret, ignoreret eller udråbt til en simpel ”modstandskultur”, der er angst for forandring og fremskridt.

OPGØRET MED VELFÆRDSSTATEN er ikke mere forbeholdt højrefløjen. Socialdemokratiet deltager gerne i festen, om det er i KL, Dansk Regioners bestyrelse eller folketinget.

Det er simpelthen blevet sværere end svært at høre forskel på KL og regeringen – og i øvrigt at høre forskel på den nuværende og den tidligere regering - logikken fra Bjarne Corydon er nemlig forsat.

Så måske er det ikke så underligt, at den politisk valgte bestyrelse i KL med en socialdemokrat i spidsen accepterer, at Kristian Wendelboe (mis)bruger sin platform og på egen hånd forsøger at nedlægge den danske aftalemodel. Det burde medføre, at der var et anbefalet brev på vej med en fyreseddel. Men det, at det ikke er sket, bekræfter, at det kun er presset uden for den parlamentariske logik, der kan ændre på udviklingen. Læren er nemlig, at man aldrig får noget ud af politikere, medmindre de sættes under massivt pres. Hvis vi giver efter, så vinder typer som KL’s direktør Kristian Wendelboe.

Skulder ved skulder vil 750.000 offentlige ansatte sikre at det ikke sker.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

publikum
Nyheder

Store danske
festivaler opkøbt

en kvinde kigger ind i kameraet
Kendte

Martin Brygmanns eks reagerer 

kongelige står sammen
Kongelige

Storhertug gør klar

til at træde tilbage

en mand kigger på fotografen
Kendte

Niels Brandt har

alvorlig sygdom

En smilende mand
Kendte

Ulf og kæresten

leder efter ferie

Elon Musk med foldede hænder
Kendte

Far til 12

Jes Dorph på gaden i København
Kendte

Jes Dorph:

Opereret i hjertet

en baneløber
Sport

Nu strammes

sikkerheden ved EM

en skilt
Nyheder

Minister: Der er for mange krav og regler når folk skal i job

bil med åben kølerhjelm bag politiafspærring
Krimi

Molotovcocktail satte bil i brand 

Skovbrand
Nyheder

13 personer anholdt på luksusyacht

lottokupon
Helt vildt

Årets største Lotto-gevinst:

Her er kuponen købt

Basketspiller på banen
Sport

Dansker afviste NBA-mester

folk samlet om bål
Nyheder

Her er sankthans-vejret

Bilister på bro
Nyheder

Trafikeret bro lukkes

Brændende bål
Nyheder

Før Sankthans:

Beredskaber advarer 

politifolk på vej
Krimi

Motorcyklist kørte galt - og stak af fra politiet

menneske ligger på vej
Nyheder

Slagord mod Netanyahu 

mand
Nyheder

Vi skal ikke tilbage i EU

tre kvinder
Kendte

Det hedder hun

i virkeligheden

to kvinder
Kendte

Kærlighed ved første blik

forsamling af mennesker
Nyheder

Kulturminister får 

travl sportssommer

strandhåndbold
Sport

Håndboldherrer

klar til VM-finale

mand og kvinde
Kendte

Skønne billeder:

Vild med dans-vinder 

skal spille Keld Heick

Nyheder

Sanne Salomonsen:

Må aflyse koncert

lottokupon
Nyheder

Fik drømmeopkaldet 

fra Danske Spil

Krimi

Ramt af letbanen:

Mand død 

folk i gade
Nyheder

Fyrværkeri fra yacht

udløser skovbrand

på græsk ø

par poserer
Kendte

Afslørede i Tivoli:

Rasmus Seebach er

blevet far igen 

folk klipper snor
Kongelige

Kong Frederik indvier

ny metrolinje 

kvinde poserer
Nyheder

Amira: Mit familieliv

er smadret

fodboldspiller træner
Sport

Kun én dansk EM-spiller

trænede lørdag 

motorvejsbro
Nyheder

Bro rives ned:

Motorvej spærres 

rumstation
Helt vildt

Sagsøger Nasa:

Huset ramt af rumskrot

person går med paraply
Nyheder

Her ramte skybruddet

fodboldspillere i aktion
Sport

Sådan går Danmark videre

ved EM

mand på scene
Nyheder

Store roser efter

første aften i Parken

Mette og Bengt Sundstrøm
Nyheder

Lauritz.com-parret

kan ende med

konkurskarantæne

Et fly i luften
Helt vildt

Sex i luften -

par anholdt

Sport

Fratages DM-guld

i enkeltstart

En computer med aktiemarkedet
Nyheder

Dansk fedme-aktie 

på himmelflugt

En masse guldbarrer
Nyheder

Milliardærfamilie

skal i fængsel 

Jakob Olrik
Kendte

Kendt sexolog

prøver igen

Kong Frederik og dronning Mary vinker
Kongelige

Kongeparret må

vente et år

Kristian von Hornslet
Nyheder

Hornslet-tyveriet:

Knalder to tyve mere

Denzel Washington, Frances McDormand og Joel Coen
Kendte

Ejeren måbede:

Hollywood-stjerner

indtog dansk butik

Nærbillede af Jes Dorph Petersen
Krimi

Jes Dorph-sagen:

Advokat anker

til Højesteret

et stativ med tøj og en person
Nyheder

Globalt tøjmærke er
gået konkurs i Danmark

en mand kigger på fotografen
Kendte

Lakridskonge står til
monster stor gevinst

en fabrik ses fra vejen
Nyheder

Kvinde dræbt på jobbet

- paller væltede
ned over hende

en bus holder inde i butiksfacade
Krimi

Busulykke: Heroisk passager styrede bussen ind i mur

en fodgængerovergang
Krimi

Flugtbilist jages
- ramte otteårig dreng

et indgangsparti
Nyheder

Skare-konkurs koster stort millionbeløb for oprydning

et par
Kendte

Martin Miehe-Renard:

- Jeg tænker på
det hver eneste dag

et insekt på hud
Nyheder

Årets første tilfælde

af frygtelig
sygdom er fundet

et stort bål
Nyheder

DMI: Her kan der falde

op til 50 millimeter regn

en person ser på skærme
Nyheder

Regeringen varsler skærpet straf mod bagmænd i økonomisk kriminalitet

en kvinde smiler
Nyheder

Ansatte får
millioner til deling

medicin på et bord
Nyheder

Advarsel: Ozempic-kopier i omløb

nN mand
Kendte

Donald Sutherland er død

en mand vinker
Kongelige

Kong Frederik
deltager i gadefest

politi og beredskab arbejder
Krimi

Voldsom busulykke:
Syv personer er
kommet til skade

en mand
Kendte

Prins Henriks ven og hotelkonge er død

politi arbejder
Krimi

Medie: Slagteriansat har fået halsen skåret over

puff bars
Nyheder

Narko fundet i puff bars

- børn og unge
bliver bevidstløse

Nyheder

Skibsvrag og krukker dukker op efter 3300 år

en hånd holder en masse døde fisk
Nyheder

Massiv fiskedød:
Badning frarådes

mand og kvinde
Kendte

Skal gennem operation

kvinde
Nyheder

Lisbet Dahl sygemeldt:

Må droppe Tivolirevyen

en person
Krimi

Provokunster får
forlænget fængselsstraf

Nyheder

Det var ikke piskesmæld

Sport

Yeah: Vingegaard

er klar til Touren

elg
Nyheder

Først kom ulven: 

Nu kommer elgen

vejbro
Nyheder

Bro spærret i weekenden

mand og kvinde
Kendte

Populær vært: 
Forlader Danmark

politibil
Krimi

Efter knivstik:

Eftersøger ung gaderøver

kvinde spiser is
Nyheder

Nu kommer sommeren: 

Sol og op til 27 grader

bil i sø
Krimi

Delebil kørt i Søerne 

kvinde
Nyheder

Hussalg tilbage på niveau