Administration 

Blogger: Jeg ser mennesker, hvis liv bliver til ventetid

Cand.mag., forfatter og redaktør af bogantologierne "Hvad i alverden er meningen?" (2011) og "Et liv i andres hænder" (2014).

I ALTINGET.DK DEN 25. AUGUST skriver journalist Paula Larrain en smuk og væsentlig klumme om afstumpethed i dansk debatkultur.

”Siden stærke kræfter brød lænkerne på den indre svinehund og satte lighedstegn mellem ytringsfrihed og manglende selvkontrol, har man skullet tænke sig grundigt om, før man delte noget personligt og følsomt i medierne,” skriver hun. Hun spørger, hvordan det er kommet dertil, at det ikke længere er en refleks at modtage andres lidelse med empati, men at nogle debattører gerne føjer spot til skade. Og så opfordrer hun debattører og os alle i det små til et opgør med afstumpethed.

DET ER VIRKELIG et smukt initiativ, for i disse år råder en forfærdelig afstumpethed. Jeg mindes for eksempel med stort ubehag en debat mellem MF, beskæftigelsesordfører Rasmus Jarlov (K) og blogger Line Lazarus fra efteråret 2016, som blev beskrevet i et blogindlæg her i Avisen.dk af Line Lazarus. Den kastede nyt lys over udtrykket ”at føje spot til skade”.

Men afstumpetheden findes ikke kun i debatten. Den gennemsyrer også store dele af den førte politik. Nyliberalismens og konkurrencestatens politik. Ulighedens politik.

Vi har i de seneste år været vidner til en politisk orkestreret dehumanisering af grupper i befolkningen. Det er især de syge og de arbejdsløse, der er blevet dehumaniseret parallelt med, at deres rettigheder, retssikkerhed, forsørgelse og samfundsværdi er blevet forringet eller frataget dem – jeg skrev om det i Altinget.dk sidste år. 

DAVÆRENDE BESKÆFTIGELSESMINISTER Mette Frederiksens (S) reform af førtidspension og fleksjob fra 2012 er et af de værste eksempler, jeg har set på afstumpethed i min egen livstid.

Jeg har allerede i Altinget.dk den 31. januar skrevet om den misundelse, den daværende minister luftede omkring fleksjobordningen forud for reformen. Selvom der ikke er så meget at misunde syge mennesker med meget nedsat funktions- og arbejdsevne, så fremstillede hun det hidtidige kompensationssystem som urimeligt og henviste til et lillebitte hjørne af virkelighedens fleksjobordning. Og de fleste medier og den store befolkning godtog propagandaen.

Dermed fik hun erstattet kompensationsprincippets hidtidige målsætning om at kompensere tabt erhvervsevne ud fra en overenskomstmæssig aflønning – og dermed også ligebehandlingsprincippet – med en kombineret lønmodtager- og ydelsesmodel. Fleksjobbere under reformordningen er blevet degraderet fra at være ligeværdige arbejdstagere med ligeløn til b-arbejdstagere med permanent klientstatus.

DEN SAMME POLITISKE misundelse og mistro over for de syge med ubetydelig eller ingen arbejdsevne har præget forringelserne af førtidspension, herunder indførelsen af det for de syge så forhadte ressourceforløb. Ressourceforløbet ikke blot ydmyger borgere ved at forhale sagsbehandlingen af deres situation, selv når der ikke er den mindste arbejdsevne at udvikle på. Det piner dem også i mange tilfælde og udarter til tortur. Det gør det, fordi reformen har indført næsten umulige dokumentationskrav, og fordi beskæftigelsespolitikken og sagsbehandlingen ikke længere vægter og respekterer den lægefaglighed, som har udredt og attesteret borgernes helbred, særligt højt. Uden anerkendelse af den lægelige dokumentation er der ingen beskyttelse af borgerne imod kvaksalveri og uendeligt afprøvningscirkus fra det sociale system.

At lovgivning og forvaltningspraksis på denne måde bliver til mishandling af mange syge borgere og gør dem endnu mere syge, har mange læger, advokater, handicaporganisationer m.fl. været sandhedsvidner om og kritiseret i flere år – senest praktiserende læge Anders Beich. Alligevel har reformpartierne ignoreret klagerne over uretfærdighed og manglende retssikkerhed indtil for få uger siden. De har forhalet og udskudt evalueringen og vasket hænder i én uendelighed.

MISUNDELSEN BLEV OGSÅ LUFTET i reformerne af kontanthjælp, sygedagpenge, integrationsydelse og servicelov, ligesom mistilliden er blevet implementeret i reformen af refusionssystemet og indirekte i reformen af det sociale klagesystem. De fleste af disse forringelser blev gennemført under Mette Frederiksen, mens enkelte yderligere forringelser er tilføjet under tidligere beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) og tidligere socialminister Karen Ellemann (V). Hertil kommer, at der i mange kommunale forvaltninger ses det, som Advokatrådet kalder en ”grænsesøgende afgørelsespraksis”, det vil sige, at borgerne ikke har nogen retssikkerhed.

Alle disse reformer og den manglende retssikkerhed har medført en meget stor følelse af afmagt hos utroligt mange alvorligt syge mennesker. Jeg ser så megen uret blive begået over for disse mennesker, og jeg ser så utroligt megen lidelse som følge heraf. Jeg ser, at vores politikere og forvaltninger bevidst har sendt mennesker igennem et helvede af ressourceforløb og andre ydmygende foranstaltninger. Jeg ser mennesker, hvis liv bliver til ventetid. Og så ser jeg mange politikere og systemfolk, der afviser at tage ansvar for at skabe en human vej for disse mennesker og for os som samfund.

Det er umådeligt sorgfuldt at se al den lidelse og uretfærdighed og al den lunkenhed og ansvarsfralæggelse.

HVIS VORES SAMFUND IKKE skal forsumpe i afstumpethed på det højeste politiske niveau, så er det ikke nok med verbal ordentlighed. Vi må også forvente lovgivning, der giver plads til udøvelse af ”respekt for den menneskelige værdighed”, som er et grundbegreb og en retlig standard i Menneskerettighederne. Det gjorde tidligere landsdommer og formand for PTU, nu afdøde Holger Kallehauge, opmærksom på i min bogantologi Et liv i andres hænder (2014), hvor han i et kapitel om respekt for den menneskelige værdighed skrev således:

“Det, der er farligst af alt, er, at man distancerer sig fuldstændigt fra et medmenneske, kun ser noget, man misbilliger, afskyer eller foragter; en misbruger, en kriminel, en afviger eller et misfoster. Det er sådan, grundlaget for al diskrimination, misbrug og nedværdigende behandling opstår. Man ser ingen menneskelig lighed eller i hvert fald ikke nok til at opleve medfølelse og gør alt det, der er forkert, uden at få dårlig samvittighed. Det er derfor, alle de groveste menneskerettighedskrænkelser som deportation, forfølgelse og tortur indledes med propaganda og handlinger, som diskriminerer de udvalgte ofre.”

For så vidt angår reformen af førtidspension og fleksjob, så er det da noget, at nuværende beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og forligskredsen endelig begynder at røre lidt på sig. Men i alle årene efter reformen har massiv dokumentation på borgermishandling kaldet på handling fra forligskredsen – uden reaktion. Når ministeren nu ”fremrykker” lidt af den evaluering, som han først selv havde udskudt til efter KV17, men som, lovgivningen allerede har pålagt, skal finde sted senest i dette efterår, så er det ikke et øjeblik for tidligt og i virkeligheden ikke noget særligt rosværdigt. Så er det kun en lille smule af det, som loven i forvejen forpligter ham på at gøre!

JEG HÅBER, at ministeren og forligskredsen nu reelt vil lytte til den velbegrundede kritik og lave de mange nødvendige lovændringer, som vi allerede er mange, der har efterspurgt igennem flere år. Se mine ændringsforslag her.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Pierre-Yves Maillard
Nyheder

De får en ekstra måneds

pension om året

Maxine i en majsmark
Kendte

TV 2-deltager

føder før tid

Uffe Holm på den røde løber
Kendte

Uffe Holm

knaldet af politiet

Popcorn
Nyheder

Popcorn forgiftet

i dansk biograf

Nyheder

Nu reagerer Søren

Papes eksmand

Flere mørkeblå politibiler på en mørk vej.
Krimi

10-årig forsvandt:

Mor og morfar løsladt

udsigt over vandet
Nyheder

Tragisk: Syvårig

pige drukner

Afgangshal i Københavns Lufthavn.
Krimi

En anholdt i lufthavn -

to mænd stadig efterlyst

Frederik i en stol
Kongelige

Ønsker mere åbenhed

om kongehuset

en kvinde kigger på fotografen
Kongelige

Alexandra har igen

millioner i klemme

efter brudt kærlighed

 et par med en baby
Kendte

Maria Hirse fortæller

om sin tid i fængslet

blomster ved indgangsdør
Nyheder

Stemningen er trykket og flaget på halv i

Søren Papes hjemby

en bilforhandler
Nyheder

Stor bilforhandler

ramt af konkurs

enheder sat til opladning
Livsstil

Disse vaner slider

på dit mobilbatteri

en helikopter i luften
Krimi

Forsvundet tiårig:

Familiemedlemmer

angiveligt anholdt

politi spærrer vej
Krimi

Formodet dødsbilist løsladt

En vej i tæt tåge
Nyheder

Tågen bliver hængende

redning på stedet
Krimi

32-årig død efter
brand i beboelse

en lagune set fra luften
Nyheder

Seismisk aktivitet

lukker
populær lagune

to mænd
Nyheder

Lars Løkke:

Hårdt politisk miljø

portræt af mand
Kendte

Rasmus Nøhr: Her mødte

han sin unge kæreste

portræt af mand
Nyheder

Søren Pape er død

Nyheder

USA: Israel er

klar på våbenhvile

blå blink
Krimi

Tiårig fundet i god behold

portræt af kvinde
Nyheder

Mette Frederiksen:

Mine tanker går til familien

Nyheder

Blomster og lys

ved Papes lejlighed

Nyheder

Partiledere er dybt berørte

Nyheder

NEKROLOG: Fra ukendt

til statsministerkandidat

faldskærme i luften
Nyheder

USA nedkaster

nødhjælp til Gaza

politi ved boligblok
Krimi

Lige nu:

Overfaldet i eget hjem

portræt af kvinde
Nyheder

Minister langer

ud efter Priden

Tekst der skal minde om kollonner i en avis.
Krimi

Stopper uden fund af tiårig 

brandfolk i aktion
Krimi

Video: Voldsom brand

mand med slips
Kongelige

Kong Harald har fået

pacemaker

lottokupon holdes
Helt vildt

Vandt en million:

- Der skal klattes

lidt væk 

mobiltelefon og computerskærm
Livsstil

Fem tips til årsopgørelsen:

Undgå skattesmæk

skuespiller i scene
Kendte

Lars Ranthe om

Badehotellet:

Det har været magisk 

ambulance holder på vej
Krimi

Livløs mand fundet

i grøft

dreng poserer
Krimi

10-årig dreng forsvundet 

politibil holder på vej
Krimi

Knivstik blottede knogle:

- Ville bare gøre ham

bange

Nyheder

Efter angreb:

Fragtskib sunket

i Det Røde Hav

s tog på perron
Nyheder

Fejl i Rejseplanen

dåsemad i skab
Nyheder

Køber dåsemad

og vanddunke:

Danskerne prepper

flasker med portvin
Mad og drikke

Ny rekord:

320.000 kroner for

en kasse portvin 

politibil holder på vej
Krimi

Knivstikkeri ved moské

tennisspiller i aktion på banen
Sport

Holger Rune glipper finale efter drama 

Oh Land med hovedet i bordet.
Film og TV

Oh Lands mareridt

sender sin deltager hjem

En rød trøje tæt på
Nyheder

Fodboldtrøjefredag

indsamler fire millioner

mod børnekræft

Kurt Westergaard med en sort hat.
Nyheder

Muhammedtegning

solgt for millioner

En container på land efter stormen
Nyheder

Stadig ingen spor -

22 containere væk

Sara Maria Franch-Mærkedahl og Nicolaj Kopernikus
Kendte

Uheldigt fald:

Den er brækket

 Viktor Orbán
Nyheder

Forlag makulerer bog

efter omfattende plagiat

10 flasker vin.
Helt vildt

Dyre dråber:

Rekordhøjt hammerslag

Oh Land og alle hendes deltagere
Film og TV

X Factor-stjerne:

Mit liv er blevet

mere spændende

De royale til hesteløb
Kongelige

Royalt dødsfald ryster:

Fundet med pistol

Anders og Lene Beier sammen på den røde løber.
Kendte

Lene Beier og manden

mister millioner

Rasmus Nøhr med en guitar
Kendte

Venter barn med

22-årig kæreste

skilt foran retten i næstved
Krimi

Mor fik fire års fængsel

for at ruske sin baby

børn står og præsenterer
Film og TV

Løvens Hule - 

nu med løveunger 

fly i luften
Rejser

Flybøvl kan gøre

sommerferien dyrere

kvinde poserer
Kendte

Dansk supermodel:

Den hårdeste og

mest ensomme tid

to personer på scene
Film og TV

X Factor: Her er 
danskernes favoritter

Sport

Godt nyt om FCM-stjerne

i respirator: 

- Han er stabil

grå bil
Krimi

Sidespejls-tyverier:

Efterlyst Toyota

er spottet 

Krimi

Otte års fængsel til

Sanjay Shahs hjælper 

hospital set udefra
Krimi

Hårdt kvæstet efter

voldeligt opgør 

tankstation

politibil i østrig
Nyheder

Mor får 20 års fængsel:

Mishandlede sin søn

fly på landingsbane
Kongelige

Evakueringsfly landet:

Nu hentes kongen hjem

facade på bygning
Nyheder

Bog anklages for plagiat:

- Karaktermord

solen skinner over hus
Nyheder

Nu kommer varmen 

mand på rumstation
Nyheder

Lækage på Andreas

Mogensens rumstation

piger poserer
Kendte

Så blev det officielt: 

Stiller op for venstre

Nyheder

43 døde i brand

i indkøbscenter 

mand og kvinde
Kendte

Vild med dans-stjerne:

Ville tage sit eget liv

portræt af mand
Nyheder

Troels Lund:

Tager skarp afstand 

mænd bærer et lig
Nyheder

Hastemøde

om Gaza-dræbte

portræt af kvinde
Kendte

Ærlige Julie Zangenberg: Jeg har høj risiko for kræft

logo på retsbygning
Krimi

38-årig kvinde

fængslet for knivdrab 

mand og kvinde
Kendte

Bagedyst-stjerne

køber drømmeboligen

lastbil med krab
Nyheder

Navalnyjs team kan

ikke skaffe rustvogn