Stressekspert: Ilse Jacobsen har jo nærmest udøvet psykisk terror
Ilse Jacobsen er kommet i strid modvind efter afsløringer i Berlingske fra medarbejdere om arbejdsmiljøet under hende. Stressekspert kalder det psykisk terror. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Flere af Ilse Jacobsens medarbejdere har berettet om en tyrannisk og grum ledelsesstil i hendes virksomhed. Ekspert kalder det psykisk terror.

- Hendes succes bygger jo nærmest på psykisk terror af medarbejderne, som man læser det mellem linjerne.

Sådan skriver stressekspert Thomas Milsted i et opslag på det sociale karrieremedie LinkedIn. Han undrer sig over, at Ilse Jacobsen har fået lov at køre den ledelsesstil, som flere medarbejdere kritiserede i skarpe vendinger i Berlingske søndag, uden at det har fået konsekvenser.

- Det er helt grotesk og langt ude, at en leder kan opføre sig sådan. Det er endnu mere grotesk, fordi det er så massivt og mod så mange medarbejdere. Hun har jo nærmest terroriseret dem, siger Thomas Milsted til Avisen.dk.

Ny #Metoo-bevægelse

Thomas Milsted mener, at kritikken af Ilse Jacobsens ledelsesstil bør komme bag på rigtig mange mennesker. Ifølge ham kan man nærmest ikke forestille sig, at sådan noget sker på danske arbejdspladser.

- Derfor kan dette måske være en ny #Metoo-bevægelse, hvor flere får modet til at stå frem. På den måde, kan denne klub af ledere, der ikke opfører sig ordentligt over for medarbejderne, komme frem i lyset, siger Thomas Milsted.

Berlingske har talt med over 40 nuværende eller tidligere medarbejdere under Ilse Jacobsen. De fortæller, hvordan de er blevet udsat for kollektive ydmygelser og skæld ud.

- Man skælder ikke ud på voksne mennesker. Det gør man simpelthen ikke. Og at lade ens humør styre behandlingen af sine medarbejdere er så gennemført uprofessionelt, siger Thomas Milsted.

Som svar på kritikken i Berlingske siger Ilse Jacobsen, at hun blot er ærlig og siger tingene lige ud.

Et arrogant svar, hvis man spørger Thomas Milsted.

Ilse Jacobsen og Jesper Bo Jacobsen er blevet forelagt kritikken af Avisen.dk, men har ingen kommentarer til den.

Tidligere har Jesper Bo Jacobsen over for B.T. forholdt sig til kritikken af Ilse Jacobsens behandling af sine medarbejdere.

- Det er blevet twisted, så det passer ind i en negativ artikel. Noget af det - og noget kan vi ikke genkende - men de ting er blevet forbedret, som vi også udtaler til Berlingske, siger Jesper Bo Jacobsen til B.T. 

Det er svært at råbe op om dårligt psykisk arbejdsmiljø

Ifølge professor i arbejdsmiljø ved Aalborg Universitet, Peter Hasle, kan det generelt være svært for medarbejdere at sige fra over for uacceptabel opførsel og behandling på arbejdspladsen.

- Hvis lederen er ansvarlig for chikanen eller det dårlige psykiske arbejdsmiljø, skal lederen kritiseres. Men dermed kommer man endnu mere i lederens søgelys, og man vil nærmest opleve, at man gør ondt værre, siger Peter Hasle til Avisen.dk.

Han påpeger, at man som medarbejder oftest ikke har lyst til at skabe konflikter for at stå i et dårligere lys hos ledelsen, fordi man er bange for, at lederen vil se ind som en mindre kompetent medarbejder.

- Man gør jo sig selv direkte til skydeskive, hvis man står op over for de mennesker, der generer en på arbejdspladsen. Der skal meget overvindelse til for at stå frem, siger Peter Hasle.

Derfor mener han, at det repræsentative system med en arbejdsmiljørepræsentant og en tillidsrepræsentant gør, at konflikter og problemer på arbejdspladsen kan tages op i en mere neutral sammenhæng.

Det vides ikke, om der er valgt arbejdsmiljørepræsentanter og tillidsrepræsentanter i Ilse Jacobsens virksomheder, men Ilse Jacobsen har ikke tegnet overenskomst for sine medarbejdere.