Ilse Jacobsens trues af konflikt: Sådan vil den ramme hende
Ilse Jacobsen er også selv hyppig bruger af sit kurbad i Hornbæk. Nu kan kurbadet rammes af konflikt. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix (arkiv)
Det kan blive svært for modekvinden Ilse Jacobsen at drive sine virksomheder, hvis en faglig konflikt bliver sat i værk, lyder advarslen fra 3F. En konflikt kan blandt andet sætte en stopper for vareleverancer.

Forretningskvinden Ilse Jacobsen kan blive hovedperson i en faglig konflikt, hvis hun ikke tegner overenskomst med fagforbundet 3F.

Det er 3F Nordsjælland Øst, der i øjeblikket forsøger at få forretningskvinden til forhandlingsbordet med krav om, at hun indgår overenskomst for medarbejderne på hendes lager i Gilleleje og kurbad i Hornbæk.

Truslen om en mulig konflikt kommer på et tidspunkt, hvor Ilse Jacobsen er udsat for massiv kritik af arbejdsmiljøet og trivslen i hendes virksomheder.

Falder en overenskomst ikke på plads, er 3F klar til at iværksætte en konflikt, som kan blive mærkbar for Ilse Jacobsen, der udover kurbadet er kendt for sine farverige gummistøvler og sin optræden i det populære DR-program 'Løvens hule.'

Fagforeningen vil nemlig anmode om sympatikonflikt hos LO, som kan lægge et ekstra pres på Ilse Jacobsens virksomheder, forudser næstformand Ronny Iversen, 3F Nordsjælland Øst.

- I yderste konsekvens kan hun ikke få leveret de varer og produkter, hun skal bruge. Hvis hun benytter sig af underleverandører, kan hun heller ikke bruge dem, siger Ronny Iversen til Avisen.dk.

Sympatikonflikt rammer bredt

Hvis en fagforening har varslet konflikt over for en virksomhed, kan der anmodes om sympatikonflikt hos hovedorganisationen LO. Hvis sympatikonflikten bliver godkendt, betyder det, at alle organiserede medarbejdere i fagforeninger under LO ikke må levere ydelser til den virksomhed, der er ramt af konflikt.

Det kan eksempelvis betyde for Ilse Jacobsen, at hun ikke kan få leveret kød eller grøntsager til sin restaurant ved det nordsjællandske kurbad. Der kan heller ikke blive leveret post til modekvindens virksomheder.

Ronny Iversen påpeger, at kurbadet heller ikke vil kunne få vasket håndklæder og linned  hos et vaskeri med overenskomst. 

Men han gør dog opmærksom på, at Ilse Jacobsen sagtens kan vælge at benytte sig af leverandører og serviceydelser fra virksomheder uden overenskomst og organiserede medarbejdere.

- Hun kan jo godt vælge at få vasket sine håndklæder et andet sted. Og om nogen vil arbejde uorganiseret for hende alligevel, er jo deres valg, siger Ronny Iversen.

Ingen stor plan

Hvis 3F går i konflikt mod Ilse Jacobsen, vil medlemmer af 3F samles foran kurbadet i Hornbæk og lageret i Gilleleje for at fortælle forbipasserende og gæster, at dette er en virksomheden uden ordnede forhold.

Men hvis Ilse Jacobsen vælger at benytte sig af uorganiserede medarbejdere og leverandører, er der ifølge Iversen ikke meget, 3F kan gøre ved det.

Indtil videre er Ilse Jacobsen ikke vendt tilbage på 3Fs ønske om at tegne overenskomst.

Michala Mørch er HR-chef i Ilse Jacobsens virksomhed IJH A/S, og hun forklarer til Fagbladet 3F, at ingen af medarbejderne har ytret ønske om at tegne overenskomst, og at medlemsskab af en fagforening er en privatsag. Derudover skriver Michala Mørch til Fagbladet 3F, at der hos Ilse Jacobsen er 'høje lønninger, pension og ferie som er lovpligtigt.'