Administration 

Kendt erhvervsmand: Vi skal ikke være kede af, at uligheden vokser

Ulighed er i sig selv ikke negativt - men de kronisk syge og andre borgere på bunden af samfundet har vi et ansvar for at hjælpe, mener Lars Kolind. (Foto: Foto: Sofie Matthiassen/Ritzau Scanpix/arkiv)

Ulighed i sig selv er ikke et problem, for det skyldes, at nogle mennesker er gode til at bygge virksomheder op - og det er godt for hele landet, siger erhvervsmanden Lars Kolind.

Uligheden i Danmark vokser - men det skal vi faktisk ikke være kede af eller bekymrede over.

Sådan lyder det fra erhvervsmanden Lars Kolind, tidligere koncernchef i Oticon og medstifter af Løkkefonden, i et debatindlæg i Kristeligt Dagblad.

Indlægget kommer på et tidspunkt, hvor fagforbundet 3F netop har sat fokus på den stigende ulighed i en ny kampagne, og hvor der generelt er debat om ulighed, ikke mindst set i lyset af et snarligt folketingsvalg.

- Den ulighed, der følger af, at dygtige erhvervsfolk opbygger succesfulde virksomheder, er god for samfundet, og ikke mindst god for de svageste i samfundet, skriver Lars Kolind blandt andet i Kristeligt Dagblad.

Konkret fremhæver han Danfoss' direktør, der står i spidsen for 27.000 medarbejdere og tjener omkring 40 millioner kroner om året. 

- Uden Danfoss ville Danmark nok være lidt mere lige, men væsentligt fattigere og længere tilbage med grøn omstilling. Og uden en dygtig direktør ville Danfoss ikke kunne klare sig i længden. Måske er han alligevel pengene værd', argumenterer Lars Kolind.

Over for Avisen.dk uddyber han:

- Der er mange mennesker i Danmark, som er ekstremt optagede af ulighed og glemmer, at det er en konsekvens af frihed. Frihed er jo netop friheden til at vælge forskellige livsformer og prioritere forskelligt.

Tjener penge, fordi de er dygtige og hårdtarbejdende

Lars Kolind advarer om kun at se voksende ulighed som noget negativt. Ikke fordi ulighed i sig selv er positivt, men fordi den er en konsekvens af noget positivt, nemlig at nogle mennesker løber en risiko og starter virksomheder, som de tjener mange penge på, men som også skaber job og er til gavn for samfundet.

- Jeg arbejder med en række iværksættere. De sætter jo alt på spil og arbejder nærmest døgnet rundt for ingen penge i årevis. Det er fantastisk, når det så lykkes for dem, selvom det også har den konsekvens, at uligheden stiger. Er det fair, at de mennesker skal beskattes endnu mere? Vi har brug for et samfund, som stimulerer flere til at løbe en risiko og skabe noget, siger han.

Tobak og gyldne håndtryk

Hvad med dem, der ikke er så dygtige, men alligevel får et stort gyldent håndtryk, selvom de er skyld i underskud eller har været indblandet i hvidvasksager og den slags?

- Brodne kar kan ikke helt undgås. Vi har jo også for nyligt set eksempler på politikere, a-kassedirektører og ansatte i Socialstyrelsen, som er mistænkt for at være indblandet i uheldige sager. Jeg synes, det er virkelig ærgerligt, når det går sådan, men jeg tror, at bestyrelserne gør alt, hvad de kan, for at undgå det.

Gør alle virksomhedsejere noget godt for samfundet? Man kan jo også blive rig af at sælge tobak eller kviklån?

- Jeg tror, at hvis vi tager det store blik over erhvervslivet, så laver langt de fleste virksomheder noget fornuftigt. Dem, der ikke gør, kan man jo som borger vælge ikke at støtte, for eksempel ved ikke at bruge det, de sælger og lade være med at investere i deres aktier. Det er det, jeg gør. Men vi kan jo ikke forhindre det, for det er jo et frit land.

"Nu gider vi ikke mere" 

Netop fordi iværksættere og topdirektører er meget mobile, risikerer vi som land, at de flytter virksomheden til udlandet, hvis vi beskatter dem for hårdt - og så vil Danmark miste skatteindtjening og arbejdspladser.

Men dem, der flytter arbejdspladser til udlandet, hvis skatten hæves en smule, tror du ikke, de havde gjort det alligevel?

- Nej, men jeg tror, at hvis de i forvejen synes, at de betaler meget i skat, og vi så øger den en smule, så kommer skatten måske lige op over den tærskel, der får nogle af dem til at sige: "Nu gider vi ikke mere". Jeg er ikke selv en af dem, men jeg kender folk, som synes, det er et problem og derfor tager konsekvensen af det.

Thornings reformer var gode

Selvom uligheden er steget de seneste år, er Danmark stadig et af de mest lige lande i verden på grund af vores progressive skattesystem, hvor procenten stiger, jo mere man tjener, understreger Lars Kolind.

Generelt synes han, at vi i Danmark er gode til at balancere mellem at give virksomheder mulighed for at tjene penge og samtidig sikre, at uligheden ikke bliver for stor.

Om Lars Kolind:
 • Født i 1947
 • Uddannet matematiker og statistiker fra Århus Universitet
 • Blev i 1988 koncernchef i Oticon, og vendte den skrantende virksomhed til en af verdens førende leverandører af høreapperater. Han forlod Oticon i 1998
 • Har arbejdet som lektor i planlægningsteori og driftsøkonomi på Københavns Universitet og professor ved Århus Universitet
 • Medlem af og formand for en række bestyrelser i Danmark og udlandet
 • Har været med til at starte ti nye virksomheder og starte det nationale netværk for virksomheders sociale ansvar
 • Har blandt andet udgivet bøgerne "Vidensamfundet - Dagsorden for Danmark i det 21. århundrede" og "Kolindkuren - fra bureaukrati til vækst"
 • I 2012 var han medstifter af Løkkefonden sammen med Lars Løkke Rasmussen og Allan Søgaard Larsen, som sætter fokus på utilpassede drenges muligheder.
UDVID

Dem, der er bekymrede, mener jo, at vi er ved at miste den balance?

- Jeg synes ikke, nogen bør være bekymret for, at uligheden er steget, for den er steget fra et ekstremt lavt niveau. De reformer, som Thorning-regeringen gennemførte, har for eksempel haft ekstremt positive effekter for landet, siger Lars Kolind.

Hvad med de kronisk syge?

Du taler meget om ulighed set fra toppen. Men hvis man befinder sig i bunden og for eksempel blev ramt af reformerne, fordi man er kronisk syg og ikke kan få førtidspension, kan du så ikke godt forstå, at man er bekymret?

- Jo, men det er ikke, fordi man er ramt af ulighed, men fordi noget i samfundet ikke fungerer, som det skal.

Hvad mener du?

- Altså for mig at se er der ingen tvivl om, at samfundet har en opgave i at tage sig af dem, der har det dårligst. Og nu taler jeg personligt og ikke ud fra noget politisk parti, men jeg så også gerne, at samfundet tog sig bedre af dem. Men det er også sådan, at et samfund, som er velstående og har en sund og bæredygtig vækst, har bedre mulighed for at tage sig af de kronisk syge.

Samfundet har et ansvar for at hjælpe de svage

Så du anerkender også, at ulighed ikke kun handler om hårdt arbejde, men at nogle er heldige og har nogle bedre vilkår fra start, og nogle er uheldige og bliver ramt af sygdom?

- Det er klart. Jeg synes for eksempel selv, at jeg har været dygtig, men jeg har også været heldig. I erhvervslivet er det tit sådan, at heldet følger den flittige, men det er klart, man kan ikke forhindre, at nogle er uheldige. Nogle bliver måske født af en mor, der er narkoman, og får skader fra fødslen. Det er jo ikke noget, han selv kan gøre noget for at forhindre.

Har samfundet et ansvar for, at de mennesker ikke synker til bunds?

- Ja, og der synes jeg i vidt omfang også, at vi i Danmark har et samfund, der muliggør social opstigning, og det er jeg meget tilfreds med. Jeg håber da også, at vi kan gøre det endnu bedre. Den kronisk syge og ham, der er født af en narkoman, skal have så gode muligheder som muligt. Men det kræver også, at samfundet har ressourcerne.

Det kræver vel også en politisk vilje?

- Det er klart. Men det er nu engang langt lettere at få politisk vilje skabt, hvis der er penge at dele ud af, siger Lars Kolind.

Om Lars Kolind:
 • Født i 1947
 • Uddannet matematiker og statistiker fra Århus Universitet
 • Blev i 1988 koncernchef i Oticon, og vendte den skrantende virksomhed til en af verdens førende leverandører af høreapperater. Han forlod Oticon i 1998
 • Har arbejdet som lektor i planlægningsteori og driftsøkonomi på Københavns Universitet og professor ved Århus Universitet
 • Medlem af og formand for en række bestyrelser i Danmark og udlandet
 • Har været med til at starte ti nye virksomheder og starte det nationale netværk for virksomheders sociale ansvar
 • Har blandt andet udgivet bøgerne "Vidensamfundet - Dagsorden for Danmark i det 21. århundrede" og "Kolindkuren - fra bureaukrati til vækst"
 • I 2012 var han medstifter af Løkkefonden sammen med Lars Løkke Rasmussen og Allan Søgaard Larsen, som sætter fokus på utilpassede drenges muligheder.
En smilende mand foran Guinness-skilt
Kendte

Ølkonge i

milliarddyr skilsmisse

Nærbillede af en lille sorthåret mand med skægstubbe
Kendte

Umut Sarkaya:

Opsiger alle

En politibil og en adspærring
Krimi

Tragedie:

20-årig kørte familien i møde på cykel – blev dræbt

Folk på isen på en svensk sø i solskin
Krimi

Yderligere to mænd går

gennem isen og omkommer

Nogle kvinder og mænd i et rum med EU-flag for enden af et bord
Corona

Mette F. skal til Israel

på vaccine-research

To franske bulldogs.
Kendte

Lady Gagas hunde indleveret

efter dramatisk røveri

Et gammelt maleri
Helt vildt

Van Gogh-maleri

under hammeren

En smilende Lise Rønne
Film og TV

Lise Rønnes store aften:

Glemte vi var på live

Jakob Ellemann-Jensen bliver interviewet
Corona

Ellemann vil åbne til maj 

overvågningsbilleder af røveren
Krimi

Ansat slået i ansigtet -

kender du gerningsmanden?

illustration af coronavirus
Nyheder

Sydafrikansk variant i udbrud - alle bør testes

billede af tabletter
Sundhed

Disse kosttilskud

indebærer en risiko

billede af Bubber
Kendte

Bubber

scorer

millioner

billede indefra nedrivningsklart hus
Livsstil

Værsgo: Håndværkertilbud

til tocifret millionbeløb

billede af prins harry
Kongelige

Prins Harry langer ud: De ødelagde mit mentale helbred

Nyheder

Tårnhøjt smittetal

lukker to skoler

billede fra filmen Hjertelandet
TV/Streaming

Ny filmskat kan

streames

kvit og frit

Inger Støjberg med sammenbidt udtryk
Nyheder

Støjberg rykker sammen

med Dansk Folkeparti

billede af politibil
Krimi

Trafikskænderi
endte
med knivstikkeri

billede af Thomas Blachman
Film og TV

Blachman: Oh Land skal vinde årets X Factor

kvinde får vaccination med et stik i skulderen
Corona

Nyt studie: Vaccinen

er hamrende effektiv

skuespilleren Mads Mikkelsen holder sig for det ene øje
Kendte

Mads Mikkelsen

runder millionen 

x factor deltager nicoline kristensen smiler
Underholdning

X Factor-darling:

Stort at være favorit

bertel haarder iført jakke og slips
Nyheder

Dagens afstemning:

Kommer du til at

savne Bertel Haarder? 

dronning elizabeth i pink outfit
Kongelige

Dronningen langer ud

efter vaccine-nægtere:

Tænk på andre  

mette frederiksen og pressen til pressemøde foran øksnehallen i København
Nyheder

Mette F: Danmark er

meget mere åben i maj

felix smith og kæresten marie smiler til kameraet
Kendte

Felix og kæresten

flytter fra hinanden 

df-politikeren Morten Messerschmidt sidder med fingeren under hagen
Nyheder

Medie: Messerschmidt

skjulte dokumenter

i svindelsag

bertel haarder sidder i folketingssalen
Nyheder

Slut for Bertel Haarder:

- Jeg har aftjent min

værnepligt 

gult skilt viser vej til vaccinecenter
Corona

Generalprøve: 35.000

vaccineres fredag

to amerikanske politikere sidder og taler ved pressemøde
Nyheder

Skal undersøges

for sexkrænkelser

båd ligger på tilfrosset sø
Krimi

Gik gennem isen: 
Fire mænd omkom

En blå og hvid malet skål
Helt vildt

Købt for 200 kroner

loppemarked kan

sælges for millioner

Frank Jensen under pressemødet, hvor han trak sig som overborgmester
Nyheder

Krænkede 12 gange:

Jeg er lettet

En masse redningsfolk både ambulance og brandmænd i mørket lyst op af blåt udrykningslys.
Krimi

Frygtelig ulykke:

Klemt ihjel under traktor

Pascal Soriot med tilbagestøget mørkt hår iført jakkesæt, skjorte og slips.
Corona

Vaccine-boss: Alle

arbejder i døgndrift

Et stort skib fotograferet ude på havet. I forgrunden er en form for busk, så man kan fornemme at det store skib ikke er langt fra land.
Dyreliv

Tusindvis af dyr

fanget på skib

i flere måneder

Lady Gaga synder til Joe Bidens indsættelse.
Kendte

Gagas hunde kidnappet

- hundelufter skudt

Et toilet med opslået bræt.
Nyheder

Her vil de teste

spildevandet

for virus 

Nærbillede af Nicklas Bendtner der ser "hård" ud.
Kendte

Bendtner i nyt

klammeri med loven

Nærbillede af Morten Østergaard med en meget alvorlig mine.
Nyheder

Morten Østergaard:

Helt færdig med politik

interiør i rumkøretøj fotograferet på mars
Helt vildt

Danske tegninger

fotograferet på Mars

Mette Frederiksen giver hånd til en af Godhavns-børnene.
Nyheder

Godhavns-børn får erstatning:

300.000 kroner hver

Davids Foster og konen Katharine McPhee poserer
Kendte

71-årig stjerne

far for sjette gang

ske med sorte peberkorn ligger på et bord
Mad og drikke

Tilbagekalder

kosttilskud

hund kigger ind ad åben dør
Nyheder

Dagens afstemning:

Låser du døren? 

billedcollage med protrætter af skuespillerne Jens Jørn Spottag, Kirsten Olesen og Paw Henriksen
Sundhed

Kendte står frem:

Vi er også ramt

af sygdommen

nøgle sidder i dør
Livsstil

Derfor skal du låse døren

når du er hjemme 

Krimi

Frifundet for drab

på radiovært 

person vaccineres med sprøjte i overarmen
Corona

Lover snarlig vaccine

til svage borgere

tre deltagere i x factor poserer for kameraet
Underholdning

Her er vinderen

af X Factor

bil i brand
Krimi

Bydel hærges

af bilbrande 

skuespilleren Kelsey Grammer poserer
Film og TV

Frasier

vender tilbage

vaccineglas fra virksomheden moderna står på et bord
Corona

Tester vaccine mod

sydafrikansk variant

Lise Nørgaard portræt.
Kendte

Lise Nørgaard flytter på plejehjem

Mette Frederiksen på pressemøde
Nyheder

Statsministeren: Sexisme er ikke et meget stort problem i S

Christopher og Cecilie på deres bryllupsdag
Kendte

Babylykke: Christopher er blevet far

Wolt-bud på knallert
Mad og drikke

Wolt-bude strejker

Andrea Elisabeth Rudolph portræt
Sundhed

Andrea Elisabeth Rudolph:

Jeg har fået brystkræft

Kvinde med plasthandsker rengør en ting.
Sex og samliv

Dømt i retten:

Mand skal betale

kone for husarbejde

Nyheder

Kokain for mange milliarder beslaglagt

Mand på loft med Pokemon-kort
Helt vildt

Fandt Pokemon-kort til en halv million på loftet

Indgang til Københavns Byret
Krimi

74-årig kvinde skal 12 år i fængsel

Pressemøde på Christiansborg
Nyheder

Genåbning:

Se hele planen her

En faldskærm med en rover i.
Helt vildt

Hemmelig kode i

Mars-faldskærmen

Det kongelige teater på Kongens Nytorv
Corona

Disse brancher blødte 

mest under corona

Tre hovedrolleindehavere fra "Dollars"
Nostalgi

Alexis fra Dollars

får nu sin hævn

Billede af Alexandra med skyline i baggrunden
Kongelige

Her skal 

Alexandra bo

En smilende Wammen
Nyheder

Genåbningen styrker

økonomien med milliarder

Mette F og Jakob E. kigger surt på hinanden
Nyheder

Kold luft mellem 

S og V efter

sammenbrud

Sport

Tiger Woods er vågen

efter lang operation

Portræt af to middelaldrende kvinder
Kendte

Hillary Clinton bliver

krimiforfatter

Et kæmpe fiskefartøj
Krimi

Storfisker beskyldes for fusk

med fiskekvoter

tv-værten Lise Rønne i profil
Underholdning

Lise Rønne: Derfor 

blev det et "ja"

Sport

Tiger Woods i

voldsom bilulykke

Fødder og rullende indkøbskurve i en Fakta-butik.
Nyheder

"Pisseligeglade" unge

slår lejr i Fakta

en masse læger og sygeplejersker iført værnemidler står om en hospitalsseng.
Nyheder

Professor: Genåbningen

kan blive til tredje bølge

Nærbillede af Gérard Depardieu der især kendes på en meget stor næse.
Kendte

Hollywood-stjerne:

Sigtet for voldtægt

Billedet af Thomas Helmig og hans søn på stadion under kampen. Der er næsten ingen andre tilskuere til stede.
Sport

Helmig-bommert

får konsekvenser

Politiets logo formodentlig fra kølerhjelmen af en bil.
Nyheder

Bil stoppet:

14-årig sad bag rattet