Blogindlæg Alternativet-profil: Se nu potentialet i cannabis!
Vi har set det i Holland, i Portugal og i en række amerikanske stater, hvor legalisering/liberalisering ikke har resulteret i de skrækscenarier, cannabismodstandere foreskriver. Lad nu Københavns kommune gøre nogle pionérerfaringer med legalisering af cannabis, skriver Niko Grünfeld i et blogindlæg.

Niko Grünfeld er kultur- og fritidsborgmester i København. Han er medstifter af Alternativet og Altivisten. Niko er i øvrigt iværksætter på tiende år og arbejder med ledelsesrådgivning, coaching, konfliktmægling og undervisning i erhvervslivet samt den offentlige sektor.

I LØRDAGS deltog jeg i en paneldebat på Christania om hamp, hash og kultur, og i dag er der konference på Christiansborg. Temaet på konferencen er ’legalisering af hash’ og emnet er højt på den politiske dagsorden for tiden. Der skal blandt andet drøftes en såkaldt Københavnermodel for legalisering af cannabis. Modellen er et treårigt forsøg, der skal gøre det muligt at sælge danskproduceret cannabis til alle over 18 år.

IDEEN MED KØBENHAVNERMODELLEN er at tage noget af økonomien ud af de kriminelle bander, der i dag lukrerer på, at cannabis er illegalt. Ifølge Københavns Kommune skønnes den årlige illegale omsætning af cannabis i hovedstadsområdet til at være cirka én milliard kroner. Kommunen har dog ikke noget umiddelbart bud på, hvor stor en andel af denne enorme omsætning en legaliseret forsøgsordning ville kunne erobre.

Et andet vigtigt aspekt er at få bedre adgang til de unge, der søger eller har fået kontakt til de kriminelle grupperinger. I øjeblikket har kommunen svært ved at etablere holdbare forbindelser til unge i misbrug. Netop fordi cannabis er ulovligt, og dermed foregår i det skjulte, så er det ikke noget, man taler åbent om.

Hvis modellen bliver en realitet, skal der etableres seks salgssteder, hvor alle københavnere får mulighed for at købe cannabis af uddannet personale. Det bliver muligt at købe op til fem gram hver dag. Og det skal være til en lavere pris end prisen på det illegale marked.

DER ER FLERTAL FOR MODELLEN i Københavns Kommunes Borgerrepræsentation. Men men men. Christiansborg blokerer. Københavns Kommune har ad flere omgange bedt om dispensation til en forsøgsordning. Og nu forsøger kommunen igen.

Jeg håber, at det lykkes. Den strategi vi har fulgt de sidste mange år, med nultolerance i forhold til cannabis, virker ikke. Folk tager stadig rusmidler – hårde som bløde. Og vi har brugt enormt mange ressourcer på at straffe lige netop dem, alt i mens den organiserede kriminalitet har draget fordel af forbuddet.

Jeg håber Socialdemokratiet (på København Rådhus er de positive) kan se potentialet i et forsøg med legalisering af cannabis. Der er så mange fordele ved at afprøve sådan en model, at alt andet virker tåbeligt.

Bedre behandling, mere frihed og nye indtægter

Ved legalisering og salg af dansk cannabis, tager vi den organiserede kriminalitets indtægt og gør den til fællesskabets. Samtidig vil der være danske jobs i dyrkningen af cannabis.

DERUDOVER FORBEDRER VI FORHOLDENE, stofferne tages under ved en legalisering. Vi får kontrol med kvaliteten af den solgte cannabis. Vi kommer også tættere på unge stofbrugere, hvis ikke vi kriminaliserer deres brug. Vi kan endda give dem information og vejledning på salgsstederne. Midlerne fra de før omtalte indtægter kan således bruges, mere fornuftigt, til at behandle stofbrug.

Vi får ikke fjernet organiseret kriminalitet ved at legalisere cannabis. Men vi gør den organiserede kriminalitets levevilkår vanskeligere, når vi tager en af deres hovedindtægter fra dem, og gør den til vores egen.

VED EN LEGALISERING undgår vi også at kriminalisere københavnere, der bruger et cannabisprodukt i ny og næ. Og vi kan lade politiet bruge deres kræfter meget bedre end på at jagte småbrugere af cannabis.

Ofte går modargumentet for legalisering på, at det vil medføre flere stofbrugere. Det er der bare ikke meget, der tyder på, er rigtigt. I Portugal har alle stoffer til eget brug været legaliseret siden 2001, og de har ikke haft nogen dokumenterbar stigning i antallet af stofbrugere. Tværtimod så er tallet faktisk faldet.

Derfor har jeg meget svært ved at se, hvorfor i al verden vi ikke skulle se potentialet i cannabis og forsøge med en legalisering af det.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

via Listen To News