Sjællandsk jobfest: Ledigheden har aldrig været lavere

Vi står midt i et jobboom, og der er stor optimisme på Sjælland, siger formanden for Det Regionale Arbejdsmarkedsråd Carsten Bloch Nielsen. (Foto: Foto: Privat/Carsten Bloch Nielsen)

Slagteriet Danish Crown i Ringsted ansætter 200 nye produktionsmedarbejdere, Vestas i Nakskov ansætter medarbejdere, og der bygges supersygehus og jernbane. 3F og Fødevareforbundet er sammen med Det Regionale Arbejdsmarkedsråd optimistiske men kræver mere uddannelse til ledige

Er du en af dem, der mistede dit job på Tobaksfabrikken eller i forbindelse med andre store fyringsrunder på Sjælland, og efterfølgende er kommet i job igen? Så hører Avisen.dk gerne fra dig. Skriv til newsdesk@avisen.dk, hvis du vil fortælle din historie.

---- ---- ---- ----

Slagterigiganten Danish Crown i Ringsted er i gang med at ansætte 200 nye medarbejdere og fire nye mestre, der fra 1. september skal i gang med at udvide slagteproduktionen.

I Nakskov søger MHI Vestas Offshore Wind et ukendt antal produktionsmedarbejdere til en nystartet fabrik, der skal producere verdens største vindmøller. 

Derudover er der gang i store bygge- og anlægsprojekter som supersygehus i Køge og jernbane til Ringsted. Lige rundt om hjørnet venter ny Storstrømsbro og Femern-bæltforbindelse, og lokale virksomheder udvider. 

På Jobindex.dk er der her i begyndelsen af august 1.153 ledige job i regionen, og humøret er højt, siger formanden for Det Regionale Arbejdsmarkedsråd (RAR) for Sjælland, Carsten Bloch Nielsen. 

- Med gang i virksomheder og beskæftigelse er der stor optimisme på Sjælland for øjeblikket. Det bliver bedre og bedre på alle fronter, og vi står midt i et jobboom, siger han.

Historisk lav ledighed 

Fagforbundet 3F klapper også i hænderne i Vordingborg og Næstved.

Formanden for de godt 6.000 medlemmer af 3F i Sydsjælland Kim Rozalski beretter, at der er stor efterspørgsel efter arbejdskraften for øjeblikket.

- For øjeblikket har vi kun cirka 200 ledige i vores afdeling, og vi har nok aldrig nogensinde været længere nede end det. Det ser rigtig godt ud, fastslår han.

Der er bud efter ledige ufaglærte til blandt andet vindmølleproduktionen i Nakskov og de store byggeprojekter rundt om på Sjælland, noterer han og tilføjer, at byggefolk allerede er en mangelvare.

- Medlemmerne er parate til at køre rigtig langt for at få et arbejde, siger han.

Går skidegodt  

Formanden for Fødevareforbundet NNF på Sjælland & Øerne, Henrik Tonnesen, oplever også opsvinget. 

- Det går skidegodt. Det kan vi både se på tallene og i virkeligheden. Da Tobaksfabrikken i Nykøbing Falster lukkede for nylig, mistede mange ufaglærte kvinder og faglærte smede og elektrikere deres arbejde, men det har været nemt at få virksomheder til at komme til jobmesser og tilbyde de afskedigede nyt job, siger han.  

I dag har stort set alle faglærte fra Tobaksfabrikken allerede nyt arbejde, og med en målrettet uddannelsesindsats er forventningen, at det er et spørgsmål om tid før de ufaglærte tobaksarbejdere også har en fast månedsløn.  

- Ligesom 3F mærker vi i Fødevareforbundet, at det går rigtig godt, og at der er rift om medarbejderne, siger han. 

Ud af krisens skygger  

Nye nøgletal fra Det Regionale Arbejdsmarkedsråd (RAR) viser også, at det sjællandske jobmarked er ved at slippe ud af skyggerne fra finanskrisen, der ramte regionen ekstra hårdt. Ledigheden har været faldende siden efteråret 2012, og i dag er der en ledighed svarende til cirka 4 procent, hvilket er på nogenlunde samme niveau som på landsplan. I blandt andet Roskilde og Solrød er der endnu mere tryk på kedlerne og en lavere ledighed.   

Forventningerne på Sjælland er også en stigende beskæftigelse frem mod 2018. Ifølge RAR's nye tal vil beskæftigelsen stige med 7.827 personer frem til 2018. 

Formanden for Sjællands Regionale Arbejdsmarkedsråd Carsten Bloch Nielsen pointerer, at det er vigtigere end nogensinde at opkvalificere og omskole arbejdskraften for at kunne sikre den gode vækst- og beskæftigelsesudvikling fra Roskilde til Slagelse og Lolland. 

- Der er stor efterspørgsel efter arbejdskraft, og alt tyder på, at jobboomet vil fortsætte i de kommende år på Sjælland. Derfor er det vigtigt, at vi har ledige nok til at fylde hullerne ud, og det kræver, at de ledige har de rette kompetencer, siger han.    

Trepartsforhandlinger vigtige

Carsten Bloch Nielsen, der også er formand for HK-Sjælland,  fremhæver, at hvis opsving og jobfest skal fortsætte, kræver det en kæmpe uddannelsesindsats. Der kan nemt opstå flaskehalse, også fordi mange virksomheder ikke i tide melder ud, hvad deres behov er, så ledige arbejdstagere kan komme på kurser og få de rigtige kompetencer.    

- Folk skal klædes rigtigt på til fremtidens arbejdsmarked, og derfor bliver efterårets trepartsforhandlinger centrale, siger han og henviser til, at regeringen og arbejdsmarkedets parter i løbet af august begynder forhandlinger om et bedre voksen- og efteruddannelsessystem. 

Fødekæden skal sikres

Også Henrik Tonnesen fra Fødevareforbundet understreger, at det er nødvendigt at være på forkant med de kompetencer, som virksomhederne efterspørger.

- For mange virksomheder er den største udfordring at få ansat folk med de rette kompetencer. Derfor skal der mere efteruddannelse til, men derudover forsømmer blandt andet Danish Crown også at ansætte lærlinge og sikre fødekæden af faglært arbejdskraft, siger han.