Dansk oberst går fri i sag om tortur

En dansk oberst var under mistanke for at kende til billeder, der skulle vise tortur af afghanske fanger. Men sagen er droppe, da de påståede billeder næppe findes, erklærer auditørkorpset. (Foto: Foto: HOK)

Auditørkorpset har droppet sagen mod en dansk oberst, der var under mistanke for at kende til torturlignende forhold i Afghanistan.

En dansk oberst var mistænkt for at kende til torturen igennem billeder, som obersten skulle have fået fremvist af en afghansk tolk.

Tolken hævdede at billederne skulle være såkaldte Abu Ghraib lignende fotos, der skulle vise afghanske fanger blive tortureret af vestlige soldater. Obersten var mistænkt for at kende til billederne uden at vidererapportere det.

Obersten har hele tiden nægtet at have kendskab til sådanne billeder, og auditørkorpset oplyser, at de igennem deres efterforskning er kommet frem til, at billederne med al sandsynlighed ikke eksisterer.

En pensioneret psykolog, der angiveligt også skulle kende til billederne, har ikke ønsket at afgive forklaring til retten, selvom retten havde krævet det og tilmed udstedt tvangsbøder til psykologen.

Auditørkorpset har dog set 8000 billeder igennem fra Jægerkorpsets udsendelse i 2002, og tolken har bekræftet, at det er billederne han har omtalt. Men da ingen af de omkring 8000 billeder viser tortur eller andre overgreb, er sagen nu blevet droppet.