Administration 

FAKTA: Læs feltpræstens dramatiske dagbog

Victor Greve, der her ses under en aften-andagt, beskriver i sin dagbog, hvordan han har været med til at forsvare en dansk militærlejr med automatvåben og håndgranater.  (Foto: PRIVATFOTO)

Feltpræst Victor Greves dagbog afslører, at han blandt andet har deltaget i en offensiv mod Taliban. Ifølge eksperter er det i strid med Genève Konventionerne.

I dagbogen, der strækker sig fra februar til august 2010, fortæller feltpræst Victor Greve om oplevelser, der rækker langt ud over den almindelige præste-gerning.

Feltpræsten har blandt andet forsvaret en fremskudt dansk militærlejr med karabin (automatvåben, red.) og håndgranater.

Det vækker vækker forargelse blandt eksperter i humanitær lov og flere eksperter mener, at feltpræsten har gjort sig skyldig i at bryde krigens love i Genève Konventionerne.

Ifølge eksperterne må hverken feltpræster, nødhjælpsarbejdere, sygehjælpere og andre, der går under betegnelsen non-kombattanter (ikke-soldater, red.), under ingen omstændigheder deltage i fjendtligheder.

Non-kombatterne må end ikke tage en vagt for en dødtræt soldat.

Her kan du læse uddrag fra feltpræstens dramatiske maj måned i Green Zone, der er et af de farligste steder at være for en dansk soldat i Afghanistan.

LØRDAG DEN 1. MAJ 2010

Victor Greve vil bruge dagen på at forberede morgendagens gudstjeneste, mens soldaterne laver et kors, men varme og snak forsinker hans forberedelser.

"Lidt senere er der befaling for aftenpatrulje. Planen er, at vi skal lokke Taliban frem fra deres skjul, som er alt for tæt på vores lejr."

(...)

"Jeg beder en bøn for drengene, som jeg har skrevet specielt til dem og velsigner dem, og de bevæger sig ud i det ukendte mørke land."

Med en hjemmelavet bombe og høje skrig vil feltpræsten og soldaterne få Taliban til at tro, at de er kørt på en vejsidebombe. Den falske ulykke skal få Taliban til at angribe.

"Der bliver formet et kilo sprængstof med en kort lunte. Og pludselig siger artilleri-manden til mig: Hvad så, er du klar på at gå med ud og kaste lidt sprængstof? Øh… ja, hvorfor ikke! svarer jeg."

Victor Greve tøver, fordi artilleri-manden minder ham om, at de selv kan blive ramt. Han tøver også, fordi han som non-kombattant (ikke-soldat, red.) ikke er trænet i at kaste med hjemmelavede bomber.[pagebreak]

"To minutter senere får vi tegn, og jeg gør mig klar. Jeg kravler op ad skrænten og løber hen imod pigtråden. Aktiverer lunten, og der begynder at springe små gnister fra lunten."

På linjerne i dagbogen erkender feltpræsten, at det ikke er særligt gennemtænkt, men han siger ikke stop.

"Jeg kaster så langt som overhovedet muligt, hvilket desværre ikke var så langt, løber tilbage og kurer ned ad skrænten. Få sekunder efter lyder der et kæmpe brag, og kort tid efter sniger vi os ind i lejren igen, hvor der bliver råbt og skreget, så man kan høre det i miles omkreds."

"Efter 20 minutters tid får vi melding fra patruljen, at alt er stille, og at Taliban ikke reagerede på braget. En time senere kommer patruljen ind, trætte og lettede, men også lidt skuffede."

TIRSDAG DEN 4. MAJ 2010

Kun tre dage senere lader Victor Greve sig igen rive med af stemningen i militærlejren.

"Stormen har nu været i gang i tre timer, og jeg er klatret op på en vagtpost for at afløse en af soldaterne, som ikke længere kan se, fordi hans øjne er fuldstændigt sandede til. Jeg bliver nødt til at stå side om side med den anden, som står og holder vagt. Fordi der er for lidt plads, og fordi jeg ikke kan se en hånd for mig."

"Han tager min hånd og fører den hen til karabinen (automatvåbnet, red.), som ligger lige foran mig, men jeg kan ikke se den, før han tager min hånd og lægger den på karabinen, og det selvsamme sker, da jeg skal vide, hvor håndgranaterne ligger."

Nabo-lejren er blevet angrebet af Taliban. Telegrafen har meldt over radioen, at 11 danske soldater er sårede, hvilket intensiverer stemningen i feltpræstens lejr.

"Vi kan kun fyre løs ud i nattens tunge mørke natteskyer, og højst ramme det ene sandkorn efter det andet. Noget andet er, at vores sårede kammerater ikke kan transporteres til Felthospitalet i Bastion, da helikopterne ikke kan flyve p.g.a. stormen."

"En tredje ting farer gennem mit hoved. Jeg skulle jo have været der og hjulpet dem, som feltpræst have ydet sjælesorg."

"Nu står jeg her som en anden soldat og forsvarer lejren med en karabin og håndgranater."

(...)

"Min samvittighed er ved at æde mig op. Fordi jeg ikke er der, hvor en feltpræst skal være, og samtidig er jeg forvirret og lettet over, at jeg ikke er der, for der er ingen tvivl om, at det lige så godt kunne have været mig, der nu var på vej til Danmark, hårdt såret, med et granatstykke siddende godt inde i hjerneskallen."

TIRSDAG DEN 1. JUNI 2010

Victor Greve befinder sig i en næsten mennesketom militærlejr.

"Foruden dem, som står vagt, er vi tre tilbage. Vi sætter os ind i piranhaen (pansret mandskabsvogn), hvor vi over nettet kan følge med i, hvad der foregår på patruljen. Efter kort tid lyder der et kæmpe brag, vi styrter ud af piranhaen og ser en stor røgsky."

Soldaterne, der er ude på patruljen, er kørt på en vejsidebombe. Der ydes førstehjælp, og patruljen fortsætter.[pagebreak]

"De kommer i ildkamp, men den ophører ligeså hurtigt, som den begyndte. Patruljen fortsætter. Klokken er efterhånden blevet 1300 og der har været stille på nettet i lang tid."

"BOOOM… Lyden af braget får os til at gispe i piranhaen. Vi sidder alle tre bomstille, mens vi sveder tran, og alle kigger på radioen, hvor vi afventer en melding fra patruljen."

Feltpræsten ved til Gud. Han beder i håbet om, at ingen af "drengene" er kommet til skade.

"Braget er sket lige uden for vores lejr. Der går ikke lang tid, før radioen melder: Contact explosion - contact explosion! Tre 'cat-a'. Det lyder ikke godt. Det betyder, at deres tilstand er kritisk!"

En dansk soldat er død. En anden er hårdt såret. En tredje er lettere såret.

"Vi kigger på hinanden og ryster på hovederne, mens tårerne lige så stille begynder at finde deres vej gennem tårekanalerne og løber ned af de svedige og sandede kinder. Ikke igen."

(...)

"Da hændelsesstedet ikke er langt fra vores lejr, løber jeg ud med vand til drengene. De er mærkede, trætte og chokerede. Jeg løber tilbage igen, da det er for farligt at tilbringe unødig tid ude hos drengene."

Timerne går.

"Nu skal vi bare have dem ind, nu er det værste forbi... Nu kan der ikke ske mere. Hvortil en af soldaterne siger: Det er først færdigt, når de alle er inde! I næsten samme øjeblik, sker det, der ikke må ske. Endnu et brag lyder. BOOOM… Fuck, fuck, fuck, siger vi alle tre i munden på hinanden." 

Endnu en dansk soldat er gået på en vejsidebombe. Dagen slutter med, at Victor Greve afholder en mindeandagt for den faldne soldat. Før han falder i søvn i soveposen, debriefer han nogle af de chokerede soldater. I morgen venter der dem endnu en patrulje.

Fakta om feltpræstens dagbog

Derfor bringer Avisen.dk dagbogen

Feltpræsten har selv delt syv dages dagbogsnoter med Avisen.dk, men er vred over, at Avisen.dk har valgt at viderebringe dem.

Avisen.dk mener, at debatten om en dansk feltpræsts aktive deltagelse i krigen i Afghanistan vejer tungere end hensynet til Victor Greve, der selv har givet tilladelse til, at et arkitektfirma trykte dagbogen i 250 eksemplarer i slutningen af 2011.

Feltpræsten skrev dagbogen i 2010. I 2011 spurgte et arkitektfirma ham om lov til at trykke notater fra syv af hans dage i Helmand Provinsen.

Dagbogen blev derefter sendt ud i 250 eksemplarer som et alternativt julekort til arkitektfirmaets kunder og samarbejdspartnere.

Arkitektfirmaet kendte Victor Greve, fordi det har tegnet en af de kirker, som Victor Greve prædiker i til daglig. Kirken har en dansk mindretals-menighed og ligger syd for den dansk-tyske grænse.

et bur
Krimi

Holdt kat fanget

i koldt vand i syv timer 

en mand i blåt
Corona

Gæst ved dj-koncert

testet positiv for Omikron

mand med rødt tørklæde står foran mur
Kendte

Qvortrup springer ud

som side 9-mand 

molly egelind sidder med hånden under hagen
Kendte

Molly Egelind:

Accepterer ikke jul

før 1. december

tv-vært står med papirer i hånden
Nyheder

Stjernevært pillet af

skærmen efter afsløring 

Prins andrew kigger
Kongelige

Pilot: Prins Andrew var

med på Epsteins privatfly

politi med udrykning
Nyheder

Tre studerende dræbt

i skoleskyderi

Trafik i snevejr
Nyheder

Onsdag skal du

køre tidligt!

Billede viser bilen der er grålig.
Biler

Her er

Årets Bil 2022

Karsten Ree er et stort smil.
Kendte

Ree smider bombe:

Biltyv opfandt DBA

Emma Aispuro
Nyheder

Berygtet mafiakonges unge

hustru får tre års fængsel

DJ Martin Jensen sidder ved et vindue.
Nyheder

Efter koncert:

ALLE skal testes

Et udprintet coronapas.
Corona

Besked til 40.000 ansatte:

Coronapas eller hjem

uden løn

Dronningen sammen med nogle af sine hjemmelavede klippede nisser
Underholdning

Dronningen fastholder 

denne tradition

To fra beredskabsstyrelsen set bagfra
Nyheder

Værnepligtige hjælper

med coronatest

To skåle risalamande med kirsebærsovs på.
Mad og drikke

Vildt: Så mange danskere

kan ikke fordrage risalamande

En karrusel med et træ i baggrunden
Livsstil

Det vidste du

(måske) ikke

om Tivoli

Ditte Julie Jensen hælder noget orange flydende ud over en kage.
Kendte

Bagedyst-darling

nedlagt af corona

En læge med en corona test i hånden.
Nyheder

Yderligere to tilfælde af

Omikron fundet i Danmark

mand i jakke og slips poserer
Nyheder

Valgbombe i kommune:

Ny borgmester 

hund løber i sne
Dyreliv

Pas på poterne! 

kvinde med solbriller
Kendte

Janni Spies er blevet

mormor

folk går på gaden i snestorm
Nyheder

Her rammer snestormen  

bil ved benzinpumpe
Biler

Skyhøje benzinpriser:

Sådan kører du længere

på literen

bradley cooper poserer
Underholdning

Superstjerne i chok:

Truet med kniv

amalienborg slotsplads
Kongelige

Nye sider

af Kongehuset

brandbiler og redningsfolk til stede på vej
Krimi

Varebil kører frontalt

sammen med bil

tv2-logo på bygning
Nyheder

Tidligere TV2-chef

til kolleger: Stå frem 

kvinde med stofmundbind
Corona

Ingen stofmundbind

opfylder krav

mand retter på skjorten
Nyheder

Dumper Messerschmidts

planer 

sas-fly holder i lufthavn
Nyheder

SAS taber milliarder

indsættelsesceremoni af præsident
Kongelige

Dronning Elizabeth

skiftet ud

fodboldspiller jubler
Sport

Se listen: De kan blive

Årets Sportsnavn 2021

forrude på bil dækket af sne
Krimi

Så kom sneen:

Kaos på vejene

sygeplejersker demonsterer
Nyheder

Sygeplejersker vil sige op

i protest 

messi
Sport

Lionel Messi vinder Ballon d'Or - for syvende gang

Ghislaine Maxwell og Jeffrey Epstein
Nyheder

Anklager om

Epsteins ekskæreste:

Hun udvalgte piger til misbrug

Michael Dyrby
Nyheder

Sætter navn på krænker:

Det var Dyrby!

Grafisk fremstilling af omikron
Nyheder

FAKTA: Sådan udtales navn på ny coronavariant

Vacciner i bakke
Krimi

Forsøgte at sætte ild til vaccinationscenter

Pornomodeller poserer
Sex og samliv

Svensk studie:

Porno gavner sexlivet

Personer på gaden i snevejr.
Nyheder

Snestorm på vej

Nyheder

TV 2-direktør:

Ledelsen har svigtet

malegrej
Nyheder

Kommune forærer 250 kunstværker væk

Peter Ingemann
Kendte

Peter Ingemann: - Far tog mig med på bodega

blikkenslager
Nyheder

Tjek din lønseddel:
Hver anden finder fejl

Krimi

Frontalt sammenstød - flere er kommet til skade

mette frederiksen med stofmundbind
Corona

Mundbind kan være problematiske - det skal du gøre

Therese Philipsen
Nyheder

Hun fældede Jes Dorph:
- Jeg har været plaget af mareridt

Jes Dorph på gaden
Kendte

Jes Dorph:

Jeg fortryder

Søren Brostrøm viser et mundbind
Corona

Disse restriktioner
træder i kraft i dag

rasmus rask skolen
Nyheder

Ukendt coronavariant lukker dansk skole

Janni Pedersen
Nyheder

Janni Pedersen tilbudt

fast job for sex

frost på vindue
Livsstil

Frosten banker på for alvor - det skal du gøre

bov kro set fra hærvejen
Nyheder

Historisk kro skal have ny ejer: - Vi bliver til den er solgt

skiturister i lift
Corona

Vaccinekrav får danske skiturister til at tage corona-stikket

gæst på KFC
Nyheder

Fastfood-gigant politianmeldt - igen

en mikroovn
Helt vildt

Brændte pengesedler
for at fjerne covid-19

entreprenørmaskiner
Nyheder

Før kæmpe-konkurs -

afvist af konkurrenter

Janni Ree
Kendte

Janni Ree:

Scorer værts-job

sundhedsperson med en covid-test
Corona

SSI: To i Danmark er bekræftet smittet med ny coronavariant

hvid jul
Nyheder

Danske Spil:

Ingen hvid jul

axeksen
Sport

Axelsen: Vinder stor titel

jul
Nyheder

 Sådan laver du julemiddagen uden stress

børn corona vaccine
Nyheder

Børn vaccineres:

Idolplakater og god tid

andreas jessen
Film og TV

Dansk stjerneskud:

Gnisten blev tændt

corona danmark sydafrika
Nyheder

Ny corona-variant i Danmark

corona
Nyheder

Ny coronavariant breder sig hurtigt 

SæÞór Kristínsson
Film og TV

I chok efter bagedyst-sejr:

Jeg troede det var en joke

Morten Messerschmidt
Nyheder

Morten Messerschmidt:

Vil være formand i DF

Morten Kjeldgaard og Frederik Hau
Kendte

Vild med dans-stjerne er kæreste med Bagedyst-deltager

Storebæltsbroen
Krimi

Storebæltsbroen lukker i nat

Auktionshammer
Helt vildt

Købte tegning for 200 kroner – er 325 millioner værd

væltet hestevogn
Krimi

Drama på julemarked:

En person død

Gård set udefra
Nyheder

Udvist kriminel på asylcenter:

Fængslet for trusler

Træ væltet ned i bil
Nyheder

Voldsom storm koster to personer livet 

dansere på dansegulvet
Underholdning

Dansekongen Jimilian:

Jeg har vundet Asta

politibil med påskriften politi
Krimi

Død mand

fundet i kanal

juledekoration med fire lys
Livsstil

Brandfarlig december:

Pas på juledekorationen

britt bendixen sidder på stol
Kendte

Britt Bendixen takker af:

Nok er nok