Visa Electron-kunder i klemme på benzintanke
Visa Electron og Maestro kunder får sig en overraskelse på benzinstationer. Arkivfoto Foto: Colourbox
Når du tanker benzin med et debetkort, bliver der reserveret op mod 1.000 kroner på kontoen, uanset hvor meget du tanker for.

999 kroner. Så mange penge skal der stå til rådighed på din konto, hvis du tanker benzin fra en udendørsautomat med et debetkort hos Shell, også selvom du kun tanker benzin for en langt mindre beløb.

Problemet opstår ved debetkort som Maestro og Visa Electron, hvor kunden kun kan hæve det beløb, som er på kontoen.

Praktisk talt betyder denne beløbsreservering, at selvom du kun tanker for 100 kroner, så vil du ikke have de resterende 900 kroner til rådighed, før bankerne får afstemt betalingen.

Det kan give forbrugeren problemer i flere dage, lyder det fra Nets, det tidligere PBS.

"Der er kunder, som kommer i klemme, hvis de eksempelvis benytter deres kort til en tankning fredag eftermiddag, så kan de nemlig risikere først at have frigivet restbeløbet til mandag eller i nogle tilfælde tirsdag," siger Søren Winge, presseansvarlig hos Nets, til Newspaq.

Hos Forbrugerrådet antager man, at de færreste kunder ved, at der bliver reserveret op mod 1.000 kroner, når man køber benzin for blot 100 kroner. Derfor opfordrer man tankstationerne til at skilte med summen.

"Jeg tror, at det kommer bag på mange, at man får reserveret et beløb på din konto, som er betragteligt større, end det man egentlig tanker for. Derfor burde det stå på tanken, at der bliver reserveret et beløb, hvis man bruger et debetkort," siger Vagn Jelsøe, afdelingschef i Forbrugerrådet.

Men de tankstationer Newspaq har talt med, oplyser ikke kunderne om de ekstra penge, der reserveres. Og hos Q8 har man ingen planer om at sætte sedler op på benzinstanderne.

"Hvis vi skulle skrive de regler, der gælder for brugen af de mange kort, vi modtager, ville der stå en hel manual på standeren. Det kan vi simpelthen ikke," siger Jytte Wolff-Sneedorf, kommunikationschef hos Q8.

Hos Shell og Q8, hvor beløbet er fastsat til 450 kroner, er man bekendt med problematikken, men henviser til, at det ikke er dem, der har lavet reglerne for brugen af debetkort.

Det er nemlig bankerne, der har lavet retningslinjerne for debetkortene.

Hos Nordea forklarer man, at beløbet er til for at beskytte forbrugeren.

"Vi har lovet forbrugeren, at de ikke kan hæve over med de her kort, derfor sætter vi et reserveret beløb, der svarer til en tankning," siger Ann Leemann Erichsen, forbrugerøkonom hos Nordea.

Problematikken opstår, når man skal bruge de såkaldte udendørsterminaler, som ikke er bemandet.

Transaktionerne er nemlig ikke online og bliver derfor ikke registret med det samme.

Når man får oprettet et debetkort hos sin bank, står der i vejledningen at kortet har begrænsninger blandt andet ovenstående.