Hård dom: Bundkarakter til Løkkes regering
Foto: Bax Lindhardt/Scanpix
VLAK-regeringen imponerer ikke vælgerne. De 22 ministre får kun en gennemsnitskarakter på 3,6 af vælgerne.

Vælgerne fælder en hård dom over VLAK-regeringen. I en ny måling giver danskerne de 22 ministre i Lars Løkke Rasmussens regering blot en gennemsnitskarakter på 3,6 efter syvtrinsskalaen, hvor 12 gives for den fremragende præstation, og alt under 2 er dumpet.

Det viser en vælgerundersøgelse, som Analyse Danmark for niende gang har gennemført for Ugebrevet A4.

Statsministeren kan umuligt være tilfreds med så sølle en årskarakter til sin nu halve år gamle regering, mener valgforsker på Københavns Universitet, professor Kasper Møller Hansen.

- Det viser, at mange danskere er skuffede og ikke mener, at regeringen gør det særlig godt. Lars Løkkes regering ligger i den dårlige ende af karakterskalaen sammenlignet med tidligere regeringer, og det er et stort problem for enhver regering at skulle gå på sommerferie med sådan en karakterbog, siger Kasper Møller Hansen til Ugebrevet A4.

Engell: Regeringen mangler vindersager

Politisk kommentator Hans Engell pointerer, at regeringen kun får 4,2 i gennemsnitskarakter af vælgerne i deres egen blå blok.

- Det er svagt. At få så dårlige karakterer blandt alle vælgere og blandt sine egne afspejler, at regeringen mangler nogen vindersager, og at den er uden styrekraft. Vælgerne har gennemskuet, at Lars Løkke har deponeret sin handlekraft hos Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl, siger Hans Engell til Ugebrevet A4.

Han peger på, at ministerholdet mangler en bredt respekteret politiker, der kan hive topkarakterer hjem i begge blokke. For eksempel har tidligere klimaminister Connie Hedegaard scoret 7,9 i årskarakter i 2009 og økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager 6,4 i 2012.

- Der er simpelt hen ingen stjerneskud på ministerholdet til at trække karaktergennemsnittet op, noterer Hans Engell.

Venstres politiske ordfører Jakob Ellemann- Jensen erkender, at 3,6 i årskarakter til regeringen bestemt ikke er nogen prangende karakter.

- Det ville ikke være en karakter, som jeg var glad for at komme hjem med, men omvendt hvis jeg var til eksamen og halvdelen af vælgerne ikke bryder sig om en og gerne vil have en anden regering, er det en okay karakter, siger han, men hæfter sig ved, at regeringen er steget en smule i karakter siden juni 2016.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) får en førsteplads med 4,4. Inger Støjberg får på andenpladsen en gennemsnitskarakter på 4,2, mens Kristian Jensen får 4,0.

- Jeg tager den her karakter for det, den er. Vi skal glæde os over, at vi stille og roligt får resultat på resultat i regeringen. Men vi skal videre. Jeg har en masse arbejde foran mig, og det skal gå godt for den samlede regering, understreger Søren Pape Poulsen til Ugebrevet A4.

 

 

Analysen

Analysen er gennemført af Analyse Danmark hvert år siden 2009 på den samme måde, så årene kan sammenlignes.

  • 2009: VK-regering 4,4
  • 2010: VK-regering 4,2
  • 2011: SRSF-regering 4,2
  • 2012: SRSF-regering 4,2
  • 2013: SRSF-regering 4,1
  • 2014: SR-regering 4,2
  • 2015: V-regering 3,8
  • 2016: V-regering 3,3
  • 2017: VLAK-regering 3,6

 

Note: 1.087 danskere har fået spørgsmålet: 'Vi vil bede dig om at bedømme hver enkelt ministers evne til at forvalte sit embede og være en dygtig og troværdig minister og politiker. Bedømmelsen foregår efter 7-trinsskalaen (-3, 0, 2, 4, 7, 10, 12) Kilde: Analyse Danmark for Ugebrevet A4.

via Listen To News