Tidligere sygeplejerske skal nu fyre 6.000: Bruger døden som værktøj

Karen Tobiasen er HR-direktør i Nordea. Hun skal guide de ansatte igennem en massiv fyringsrunde. Hun bruger sin fortid som sygeplejerske for aids-patienter i arbejdet.
Tidligere aids-sygeplejerske Karen Tobiasen er HR-direktør i Nordea. Banken der står foran en omfattende fyringsrunde.
Tidligere aids-sygeplejerske Karen Tobiasen er HR-direktør i Nordea. Banken der står foran en omfattende fyringsrunde. Foto: Nordea

Med en fortid som sygeplejerske for aids-patienter er Karen Tobiasen som få andre HR-direktører.

Hun bestrider posten i Nordea og står overfor en vigtig rolle, når banken snart skal fyre 4.000 ansatte og 2.000 konsulenter. Det fortæller hun i et interview med Børsen.

De 33.000 ansatte i Nordea står over for en omtumlet tid. Her vil Karen Tobiasen bruge sin fortid som sygeplejerske til at guide dem igennem fyringrunden. Og selvom det er svært, kræver det, at man får sagt det, der skal til.

- Det er den linje, jeg trækker op til i dag, når vi f.eks skal sige farvel til medarbejdere. Det handler om ikke at forsøge at camouflere noget. Det værste jeg kunne gøre som sygeplejerske var at sige til en patient, at vedkommende måske overlevede aids - det gjorde de ikke dengang. Så du skal være helt tydelig og sige, at ja, vi skal afskedige medarbejdere, men vi lover, at vi investerer i at gøre det til en så god og værdig proces, som det kan blive. Det respekterer folk, fortæller Karen Tobiasen til Børsen.

Fremtiden lå i HR

Tiden som sygeplejerske foregik i 1980'erne, da Karen Tobiasen var i starten af 20'erne. I dag er hun 52. Hun blev for halvandet år siden - i juli 2016 - hevet ind i koncernledelsen for at hjælpe Nordeas medarbejdere gennem fyringen. Hun kom fra en stilling som HR-direktør i Philips Lighting. I sin tid hos Philips Lighting gik virksomheden på fem år fra 54.000 til 35.000 ansatte, efter at virksomheden lagde produktionen om til digital virksomhed. 

Hun har derfor prøvet at stå midt i massefyringer før. Og når de svære samtaler skal tages, er det fortiden som sygeplejerske, Karen Tobiasen trækker på.

- Når du ser nogen dø, er alle andre samtaler mindre alvorlige. Du ved, at alle de hårde samtaler, du skal have resten af livet, ikke er lige så alvorlige som dem, du har haft, og at selv de sværeste samtaler kan blive de bedste samtaler, siger Karen Tobiasen til Børsen.

Efter at have været ansat i både det offentlige og private sundhedsvæsen, fandt hun ud af, at hendes fremtid lå i HR. Hendes arbejdsliv har rustet hende til at tage de alvorlige snakke med de folk, der bliver berørt af dem.

- Jeg er ked af, at vi skal influere menneskers liv og deres familier på den her måde. Jeg er ked af, at folk har været engagerede i en virksomhed i mange år, og at man så skal sige farvel til dem. Det ville da være meget dejligere, hvis vi kunne ansætte en masse nye folk. Men jeg lader mig ikke emotionelt overtage. Medarbejderne har brug for, at der findes løsninger på situationen, siger Karen Tobiasen til Børsen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.