Administration 

Taxamanden: Jeg fik kvalme af TV 2's jagt på seere til cancer-show

"Jo, der er gode grunde til se lidt stort på grænserne mellem den kommercielle verden og de frie (public service) medier, når det handler om at bekæmpe sygdom og død," skriver Taxamanden i et blogindlæg.

Jesper Grunwald er journalist, blogger og taxichauffør. Han er født i 1954 og og har taget hele dannelsesrejsen fra sin opvækst i et grundtvigsk, borgerligt landbo-hjem på Bornholm til en lang karriere i Danmarks Radio med en håndfuld cheftitler. Nåede at blive ridder af Dannebrog, inden han sagde op. I dag realiserer han en gammel drøm om at være taxachauffør. Det sker I den sølvgrå Mercedes med det grønne logo . Med frie arbejdsforhold og udstyr til at skrive og fortælle historier fra den fire-hjulede virkelighed. Det blev til bogen JEG ER BARE TAXAMAND sidste år. I Ekstrabladet EKSTRA om søndagen. På hans blog www.taxamand.dk. Og så her i avisen.dk, hvor han har sin egen blog: Et kig på Danmark og verden gennem forruden på en Mercer....

EGENTLIG HAVDE jeg besluttet mig for ikke at skrive et eneste kritisk ord om dette emne. For jeg ønsker kræftforskningen hver eneste af de 163 millioner kroner, der blev samlet ind i det stort anlagte knæk-cancer-show i den forløbne weekend.

Med de dygtigste studieværter, en tæt symbiose mellem Kræftens Bekæmpelse og medieplatformene - og et snævert samarbejde og cross-branding mellem flere underholdningsprogrammer og nyhedsformidlingen, lykkedes det TV 2 at slå en håndfuld rekorder. Først og fremmest er der tale om det største beløb ved en indsamling i Kræftens Bekæmpelses historie. Men også mere end 60 pct. flere penge end det sidste gang lykkedes bl.a. DR at samle ind ved Danmarksindsamlingen til nødstedte i den fattige og krigsramte verden omkring os.

Dette blogindlæg handler om medie-æstetik og om at gå hele vejen. Et par aftener før showet holdt jeg selv foredrag om livet i min taxi for netop en af de meget aktive frivillige grupper i Kræftens Bekæmpelse. Og, ja: Jeg fik løn for mit arbejde – foredraget.

TO AF mine venner har inspireret mig til eftertanken.

Marie, som under overskriften "Mens vi hygger os med cancer" i mediet Heartbeats stiller spørgsmålet: 

- Kære TV2. Kunne man ikke forestille sig, at I kunne skrue bare en anelse ned for charmen?... 

Marie Sloma Qvortrup har sin fars død helt inde på livet. På blot et par måneder forvandlede Torbens indholdsrige og kærlige liv sig til – døden! Som hun skriver, levede han et sundt liv uden smøger, men god ernæring og sund levevis i fri luft og med masser af motion. En kone, fire børn mellem 40 og 13 år, fire børnebørn mistede en hjørnesten i deres liv. Og Torbens venner – jeg var lykkeligvis selv en af dem – savner ham, så det fortsat gør ondt.

- Hmm, sagde min veninde Lis, der udover at være pensionist, kone og total-aktiv i Kræftens Bekæmpelses for en stor håndfuld af de lokale netværksgrupper, selv har leukæmi gennem en årrække.

- Det er svært at sige. Men som udgangspunkt glæder jeg mig først og fremmest over og håber på, at der bliver indsamlet så mange penge til forskning som muligt.

SELV TÆNKTE JEG jeg flere gange på Emilie, en af mine døtres tætteste veninde, som døde kun 15 år gammel af følgerne ved behandlingerne af leukæmi. Hendes mor, Anna Kløvedal, har fortalt om den grænseløse smerte i sin bog ”Ingenmandsland” og i talrige interviews.

Og på Garbi, min Facebook-veninde, som blev min ”rigtige” ven, da hun fortalte åbent om sin brystkræft og behandlingen, der var ved at slå hende helt ud. Vi har mange fælles holdninger i politik og samfundsforhold, og jeg inviterede hende ud på en taxitur i det grønne. Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle sige, da hun tog tørklædet af sit nøgne hoved ved vores første møde. Men hun bad mig om at fortælle historien om angsten, smerten og håbet i min egen blog.

Jo, der er gode grunde til se lidt stort på grænserne mellem den kommercielle verden og de frie (public service) medier, når det handler om at bekæmpe sygdom og død. Det handler om at stå sammen i fællesskaber og om at tage ansvar for den politik, som ikke alene skal betale omkostninger, men også skal tage vare på de samfundsforhold, der er med til at skabe kræftsygdommene.

Men det er altså også mediernes æstetik og etik.

SELV VALGTE jeg simpelthen at lukke for ’Vild med dans’, da programmet blev brugt som ”lead in” fredag aften på TV 2 til det store cancer-show lørdag. En ting er, at programmet vælger den, synes jeg, lidt for smarte idé at lade cancerramte deltage i en lille sidekonkurrence – selvfølgelig retfærdiggjort i en særlig indsamling.

Da danserne skulle vurderes, skete det, jeg frygtede. Deres indsats blev pakket ind i en kvalme-tyk ros – især af dommerne, som jo ikke skal leve op til noget journalistisk kodeks. Når den omklamring sætter ind, kommer medfølelsen til at lyde som når voksne taler til børn, der har været på potte: ”Du er såååååå dygtig”. ”Hvor eeeeeer du altså fantastisk”.

Selve indsamlingsaftenen var i mine øjne knap så slem. Måske især, fordi der her er tale om et rendyrket både medfølende og kommercielt kynisk produkt, hvor hengivenhed for medmennesker blandes skrupelløst med en helt uhørt tekstreklame.

Jeg klapper da også selv af milliardærerne bag danske Bestseller, der gav 10 mio. i den gode sags tjeneste. 

Men TV 2 kan ikke komme uden om den anakronisme, at indsamlingen i den gode sags tjeneste er i strid med én af forudsætningerne for den gode tv-udsendelse: At deltagerne, journalisterne og værterne har noget på spil. Er denne ”haven noget på spil” alene et spørgsmål om at hidse seerne op til en TV 2-rekord, må vi som seere tage til takke med den store sum, der blev indsamlet, og så leve med eller slukke for fjernsyn, der er ved at gå til i klicheer og selvfedme.

JEG TROR, at TV 2 bliver tilgivet af seerne.

Både de kræftramte, der er terminalt syge og de pårørende med smerten, der ikke forsvinder med flere penge til forskning. Og forhåbentlig også af mennesker med ALS, sclerose, Parkinson’s, gigt-, hjerte- og lungesygdomme. For ikke at tale om patienter, der skal dø, fordi vi ikke har lige så let ved at give vore organer til transplantation, som vi har ved at komme til lommerne ved en underholdende tv-aften.

Selv om disse mennesker med invaliderende og livstruende sygdomme formentlig aldrig får tildelt deres egen indsamlingsaften i den bedste sendetid. Den gode sags tjeneste siger vi alle ja til. Men du skal have en vis størrelse for at være god nok!

Én ting kunne TV 2 gøre for at gøre valget mellem indsamling og tv-aften lidt ærligere. De kunne sætte deres egen indsats i spil. Fra direktør til lysmand og ”runner” – arbejde gratis den aften, hvor alle danskere blev inviteret til at knække canceren. En arbejdsdag i den gode sags tjeneste.

Det gode eksempel, hvor DR kunne følge efter.

Og statsministeren.

Og taxi-folket.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

esben
Kendte

Esben Dalgaard:

Udfordrende at få en dødsdom

Grønland
Nyheder

Grønland: Rekordhøjt antal smittede

La Palma
Helt vildt

Vild video:

Lava får pool til at koge

Chris Anker
Sport

Chris Anker Sørensen:

Udgiver bog efter sin død

Ulla Vejby
Film og TV

Sygeplejeskolen eller Badehotellet:

Jeg elsker roller med skæve personligheder

vm
Sport

Dansk VM-guld i enkeltstart

Bangkok
Nyheder

Bangkok gør klar til turister i november

lønninger
Nyheder

Det tjener cheferne: Årsløn 57 millioner

Nyheder

Regeringen afviser indgriben på boligmarkedet

en masse bliver vaccineret
Corona

Corona på tilbagetog i Danmark:

Kontakttal på 0,7

en blond kvinde med protest-skilt bagved
Krimi

Sådan blev den russiske spion slået ihjel

En mand i mørkt tøj
Kendte

Simon Kvamm har solgt sit hus i Nordjylland

Krimi

26-årig anholdt for voldtægt af 60-årig 

en gøende hund
Dyreliv

Sådan stopper du din hunds gøen

Billede af skægget mand, som vinker og Mary i løbetøj
Kongelige

Kronprinsesse Mary jubler:

Far på besøg

Skyskrabere set nedefra
Krimi

Selvmorder rammer sagesløs fodgænger – begge dør

billeder af hunde på en jernlåge
Krimi

75 hunde dør i brand på hundepension

to med maske fotograferer hinaden foran et skilt
Corona

COVID-19 har slået flere amerikanere ihjel end den spanske syge

En ældre dame smiler
Sundhed

Farvel gebis:

Vi beholder vores naturlige tænder

to mennesker med masker
Nyheder

Trudeau fortsætter efter canadisk valg

Osrams hovedkontor
Nyheder

Mand stjal

67 kilo guld

fra sit job

En politibetjent set fra ryggen.
Krimi

Fuld mand

bed betjent

Chris Anker Sørensen
Sport

Chris Anker Sørensen:

Bror døde også på cykel

Chris Anker Sørensen og hans kone Michelle til en prisuddeling i 2019.
Sport

Chris Ankers kone i chok:

Kan ikke rumme at jeg

aldrig skal kysse ham igen

Sangeren Annika Aakjær på den røde løber med vildt og rødt hår
Underholdning

Annika Aakjær syg:

Aflyser alt

Retten i Aalborg set udefra.
Krimi

52-årig indrømmer

drab på ekskone

En kæmpe bunke blandede vingummibamser i forskellige farver.
Mad og drikke

Farlige vingummier –

du kan blive kvalt

Screendump fra overvågningsvideo manden, der er klædt i sort er meget utydelig.
Krimi

Voldtog 60-årig kvinde

ved du hvem han er?

Corona
Nyheder

Pfizer: Vaccine til børn er sikker og virker

Nyheder

Rusland:

Otte personer døde i skyderi 

Hørsholm
Nyheder

Ejendomsmarkedet gløder: Boligdrømme til over 30 millioner

Katrine Greis-Rosenthal
Underholdning

Sygeplejeskolen-stjerne:

Har fundet det gode familieliv

Nyheder

Da Kanariske Øer:

5000 er evakueret 

The Crown
Underholdning

Emmy-uddeling: The Crown løb med store priser  

tænder
Nyheder

Styrelse stopper salg af tandblegemidler

Portræt af Anne Louise Hassing i blødt lys der ligner solopgang og en hvid kjole.
Kendte

Anne Louise Hassing

kærligheden brast

Et sæt hænder klædt i blå engangshandsker med en klud i den ene og en spray i den anden.
Nyheder

Vil have en

hygiejnemilliard

til rengøring

Portræt af Mathilde Falch på en sort baggrund.
Underholdning

Toppen af poppen:

VILLE tale om andet

end musikken

Portræt af Tina Lund i solskin med udslået hår.
Kendte

Tina Lund

gift igen

Nyheder

Vulkan i udbrud

på ferieø

ATK-bil
Krimi

Blitzet: "Førerløs" bil

drønede igennem byzone

Prins Andrew i forgrunden bag ham ses prinsesse Beatrice med en stor sort og hvid hat.
Kongelige

Dropper sit skjul:

Besøger datter

på hospitalet

En flersporet stor vej med en cykelovergang og en vejbro oppe over,
Sport

Chaufføren var

IKKE skyld i

Chris Ankers død

Sarah Grünewald og christiane schaumburg-müller
Kendte

Vild med dans-vært: Jeg trives ikke med noget der er forbudt

Peter Kofod og  Anders Vistisen
Nyheder

DF-profil: Jeg vil arbejde dag og nat for dansk brexit

John Rosenhøj
Nyheder

DF'er beskyldes for at have tilbudt prostitueret som "slavetøs"

billede af politibil
Krimi

Mystik: Mand alvorligt såret af knivstik på dansk motorvej

noller
Kendte

Noller: - Jeg fortryder ikke noget

Sport

Cykelverdenen sørger over Chris Anker Sørensens død

Janni Ree
Kendte

Janni Ree:

Udgiver bog om tabu

natteliv
Nyheder

Efter genåbningen:

Vi vælter i byen

Øgendahl
Kendte

Mick Øgendahl:

Hædret med flise

tårnspring
Helt vildt

Vildt spring:

Hopper fra 21 meter høj klippe

Mette Frederiksen
Nyheder

Mette Frederiksen: Vi må løse Arne-udfordringer

mascha vang
Film og TV

Rystet Mascha Vang:

Det var modbydeligt

tauson
Sport

Clara Tauson i sin anden WTA-finale

thulesen
Nyheder

Thulesen Dahl genvalgt som formand 

en politiafspærring og nogle betjente
Krimi

52-årig erkender drab på kvinde 

en rødhåret dame i kjole og en mand i jakkesæt
Nyheder

Støjberg og Thulesen Dahl fik stående klapsalver

En gammel mand med høj hat og en lidt yngre med samme hat
Kongelige

Det her var prins Philips sidste (muntre) sætning

pia kjærsgaard går ned ad en trappe
Nyheder

Pia Kjærsgaard giver Thulesen Dahl sidste advarsel

to dansere på et gulv
Kendte

Vild med dans-deltager: Det er uacceptabelt

en håndværker foran en villa
Nyheder

Hver anden glemmer deres skattefradrag

en dame sms'er bag rattet
Krimi

Mobiltelefoni:

Vi overtræder loven konstant

Nyhavn med turister
Nyheder

København kåret:

Sikreste by i verden

Udrykningskøretøjer på en vej
Krimi

Strømmen gik i flere byer

pia kjærsgaard i folketinget
Nyheder

Et års ballade i Dansk Folkeparti

et sort hvidt billede af en smilende mand
Nyheder

Mystik omgiver stadig Dag Hammarskjölds død 60 år efter

vild med dans
Film og TV

Vild med dans: De røg ud 

Taliban
Nyheder

Taliban genåbner skoler: Kun for drenge

Krimi

41-årig kvinde dræbt af skud

Thorstein Thomsen
Kendte

Thorstein Thomsen er død

vild med dans
Film og TV

Vild med dans:

Kan du huske vinderne

df
Nyheder

Peter Kofod: Klar til at blive DF-næstformand

gran canaria
Rejser

Populære rejsemål bliver grønne

armbrøst
Nyheder

Vild video:

Mand skyder to med armbrøst

mårhunde
Dyreliv

Mårhunde lokkes af mårhunde og aflives

drikkevand
Nyheder

Drikkevand tjekkes nu for fluorstoffet PFOS

Kjærsgaard
Nyheder

Pia Kjærsgaard:

Vil ikke udfordre Thulesen Dahl

Bramsen
Nyheder

Forsvarer Ærø-tur:

Forhindrede ingen beslutninger