Administration 

Taxamanden: Har terroristerne vundet?

Jesper Grunwald er journalist, blogger og taxichauffør. Han er født i 1954 og og har taget hele dannelsesrejsen fra sin opvækst i et grundtvigsk, borgerligt landbo-hjem på Bornholm til en lang karriere i Danmarks Radio med en håndfuld cheftitler. Nåede at blive ridder af Dannebrog, inden han sagde op. I dag realiserer han en gammel drøm om at være taxachauffør. Det sker I den sølvgrå Mercedes med det grønne logo . Med frie arbejdsforhold og udstyr til at skrive og fortælle historier fra den fire-hjulede virkelighed. Det blev til bogen JEG ER BARE TAXAMAND sidste år. I Ekstrabladet EKSTRA om søndagen. På hans blog www.taxamand.dk. Og så her i avisen.dk, hvor han har sin egen blog: Et kig på Danmark og verden gennem forruden på en Mercer....

Jeg kender alle modargumenterne for at fatte sig.

Det syriske regime har dræbt langt flere end religions-fascisterne fra ISIS har gjort på slagmarken og ved terrorangreb.

Eller:

Vi er jo selv medansvarlige for dette vanvid ved vores kolonialisme og vores meningsløse inddeling af ikke mindst Nordafrika i nationer, der ikke hænger sammen med folkenes selvopfattelse.

Eller statskvinden Angela Merkels med sin humanistiske synsvinkel dagen efter terrorudåden: ” … Vores frie liv er stærkere end deres terror … ”

Den vestlige verden har kæmpet i to verdenskrige med langt, langt større tab end de meningsløse drab i Paris i den forløbne weekend.

Nu må vi stå sammen.

Kan man være uenig?

Nej, men intet kan fjerne melankolien, der hænger i luften i disse dage.

JEG VAR I TORONTO, CANADA under terrorangrebet mod World Trade Center. Hvor patetisk, det end lyder, genkender jeg følelsen fra september 2001: Nu kommer den, krigen. Ligesom den sidste, hvor mine forældre var børn og teenagere. Eller den foregående, hvor min farfar kæmpede i skyttegravene i Flandern. (Han var Østprøjser og måtte rejse ud af sit tålte ophold i Danmark for at slås for Tyskland på Vestfronten.)

Vi har talt om krig og krigsangst i timer i vogn 2282 de sidste dage. Selvfølgelig mest os seniorer, der har erindringer fra store krige og konflikter. For mit eget vedkommende Cuba-krisen - mit livs første oplevelse af, at alt kan være tabt i et splitsekund – i en paddehattesky.

Eller Vietnamkrigen, som slog kiler mellem min konservative officer-far og 70’er knægten med skolelærere, der skrev og demonstrerede mod tæppebombningerne af Hanoi. Den krig kostede op mod 60.000 amerikanske soldater livet – og anslået to millioner vietnamesere.

Og alligevel var det ”fjenden” der vandt. Den dag i dag er Vietnam en af verdens få tilbageværende, kommunistiske regimer. Krig er et studie i absurditet.

EN KVINDELIG TAXIKUNDE tager selv hul på melankolien og taler om ”den frygtelige weekend i Paris”. Men da jeg vil gå mere i dybden, slår hun bak.

- Skal vi ikke lade det ligge. Jeg holder det ikke ud. Jeg har boet rundt i verden og mine to børn bor i London. Jeg bliver depressiv af verden i dag.

Jeg nikker og vi nøjes med at tale om vejret.

Så er det jeg møder min canadiske kunde, som jeg har kørt med før. Han er agent i Nordamerika for et dansk firma med speciale i navigationsudstyr. Og så er han faktisk født nordmand og taler med den smukkeste dialekt fra ”Vestlandet” – Stavanger. Men han er canadisk statsborger, er canadisk gift og har fire børn, der finder faderens fortid eksotisk – men blot taler engelsk.

De er canadiere – stolte borgere i en af verdens erklærede immigrantnationer. Masser af etnicitet. Masser af religion og forskellige kulturer i sprog og lyd og smag.

Og over denne smeltedigel en paraply af en nation, som samler sorte og hvide og brune og kristne, jøder, buddhister, muslimer og glødende asteister. Den eneste virkelige nationale konflikt er sprog- og kulturkampen mellem det franske og det engelske. De engelsktalende især har gennem tiden synes, at den er latterlig, den ”krig”.  Men det er århundreder siden, at den blev udkæmpet på krudt og kugler.

- Den moderne tids terror bekymrer mig helt ind i sjælen, fordi jeg kan mærke, at det er en krig, som jeg undertiden tvivler på, om vi kan vinde. Natten efter udåden i Paris talte jeg i timevis med min kone på telefon, fortæller canadieren, mens han kæmper med at få det norske sprog til at flyde.

HUN ER AF NATUR et ret bekymret menneske. Og jeg kunne mærke, at Paris-massakren skærer helt ind i hende. Det er jo ikke det, at volden truer lige uden for døren. Den er den bestandige frygt for, at verden falder fra hinanden. At det måske er slut for os. Man kan måske trække på skuldrene af det og sige, det er et luksusproblem i forhold til de vilkår, der har skabt angsten og vreden og manipulationen i Mellemøsten. Og hvor Islam-religionen gøres til en ideologi på linje med nazismen. Terror og frygt og retten til at eje hele verden.

Jeg kigger i spejlet og kan se, at det her er alvor det her for min canadiske kunde. Og han bliver lidt mere eftertænksom i tonelejet.

- Nogle gange tænker jeg: Jamen, de har jo vundet lige nu. De har plantet frygten noget så eftertrykkeligt. De splitter os ad. Obama tøver. Putin har sin egen dagsorden. Assad sidder stadig på magten, og hver gang vi griber ind i et land, bliver regimet værre, når vi forlader det end de forhold, der var skyld i, at vi invaderede det.

- JEG TROEDE IKKE, at jeg nogensinde skulle rammes af frygten for fremtiden – i Canada. Men den forrige regering har indført nogle love, som gøre det muligt at fratage folk det statsborgerskab, som de har opnået. Det lyder jo som helt i orden i en farlig tid. Men det rammer dybt ind i sjælen og følelsen af at være canadisk. Er man blevet statsborger, er man beskyttet af sit land uanset meninger og tro. Vi har vedtaget nogle love i en akut fare-situation. Men om lidt har vi måske glemt, hvorfor vi vedtog dem. Jeg har jo for pokker intet med terror at gøre selv. Men da den lov blev vedtaget, følte jeg mig for første gang som en andenrangsborger, fordi jeg jo ikke er født der, men er indvandrer. Jeg er godt nok blevet canadier – men hvor længe? Jeg kalder det a creeping dictatorship. – et snigende diktatur i et af verdens frieste lande. Og så er det jeg tænker: Har de sindssyge terrorister os i virkeligheden under kontrol. Har de vundet krigen?

Det bliver en lidt speciel afsked foran industridomicilet i Nordsjælland.Vi trykker på næven – Taxamanden og kunden -  og tror, at vi ses igen!

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

magnus heunicke taler
Nyheder

Heunicke får en næse 

Jakob Ellemann-Jensen og Lars Løkke Rasmussen sidder udenfor ved et bord med mikrofoner
Nyheder

Ellemann: Venstre

har brug for Løkke

værktøj ligger på et bord
Nyheder

Hver fjerde dansker

klar til at bruge

sort arbejde 

telefon med facebook logo
Corona

Sletter falske påstande

om corona-vacciner

mand skraber frost af bilrude
Biler

Skrab og vær glad:

Frost på forruden

kan koste kørekortet

person med gummihandske står med corona testkit
Corona

Rekordhøjt tal:

1605 nye smittede

Billede af Sarah Grünewald og Christiane Schaumburg-Müller
Kendte

Vild med dans-vært har mistet stemmen

billede af grevinde alexandra
Kongelige

Alexandra løb for livet

- mænd forfulgte hende

billede af Anders Holch Povlsen
Kendte

Ny på toppen: Her er Danmarks rigeste

billede af Aalborg Storcenter set udefra
Nyheder

Stort shoppingcenter får ny ejer:

Mere underholdning og mad og drikke

Billed af Sara Bro
Kendte

Dansende DR-vært

drosler ned for jobbet

billede af en badebro
Krimi

Dum-dummere:

75 meter badebro til

200.000 kr. forsvandt

Troels Kløvedal i gul skjorte og hvis blazer.
Kendte

Kløvedals eventyrhjem solgt

billede af Kaj Ikast
Nyheder

Kaj Ikast

er død

person bliver vaccineret
Corona

Overlæge: For mange

danskere vil sige nej

til corona-vaccine

Skuespilleren Irene Bedard.
Krimi

Disney-stjerne arresteret

TO gange på TRE dage

Nyheder

Død med

coronavirus

Nyheder

Bush, Clinton og Obama vil lade sig vaccinere foran kameraer

person betaler med dankort
Nyheder

Dine feriepenge:
Sådan hjælper
du Danmark mest

Brandmand kæmper med skovbrand
Nyheder

2020 er et af de varmeste år nogensinde

Henrik Qvortrup portræt
Kendte

Qvortrup skal skilles

Blå blink på taget af politibil
Krimi

Ung kvinde sigtet:

Drev 11 bordeller

Læger klar til at teste i teslt
Nyheder

Smitterekord:

1586 nye tilfeælde

En masse gyldne mønter
Nyheder

Danskerne vil i snit få 9.000 kr.

til påske 

En brændende båd på vandet
Krimi

Kaptajn tiltalt:

34 brændte ihjel i dykkerbåd

Evand Krog i kørestol.
Nyheder

Evald Krog er død

En masse pulver i en bakke
Nyheder

Vaccine klar

i næste uge

En computer med en lup foran skærmen.
Nyheder

10 gode råd:

Sikker juleshopping på nettet

Et stort teleskop i murbrokker
Helt vildt

Ikonisk kæmpe-teleskop

braser sammen

Det engelske regentpar ser billeder i en sofa
Kongelige

Elizabeth og Philip:

Ensom jul på slottet

En smilende ung racerkører.
Sport

Michael Schumachers søn

kører i fars hjulspor

Tre børn i en sofa med juletræ bagved
Film og TV

Anmelderne vilde med

DR's julekalender "Julefeber"

En mand med maske i jakkesæt på en talerstol
Corona

USA vil vaccinere

i midten af december

Mange udrykningskøretøjer og biler holder på en motorvej.
Krimi

Spøgelsesbilist årsag til ulykke:

Flere dræbte

Den amerikanske justitsminister William Barr med hånden på brillen
Nyheder

USA's justitsminister:

Ingen tegn på valgsvindel

to betjente går foran europaparlamentet i Bruxelles
Helt vildt

Politikere knaldet:

Politiet stopper

kæmpe sexorgie

prins Henrik smiler
Kongelige

Prins Henrik i

ny dokumentar:

Jeg er uden identitet

lars løkke med pegefingeren foran munden
Kendte

Nervøs Lars Løkke:

Hvad har jeg dog

sagt ja til

Timm Vladimir og en mand med briller foran en række juleøl
Mad og drikke

Timm Vladimir

tester juleøl

ur med minutviser tæt på 12
Nyheder

Sidste chance for at

dine feriepenge

magnus heunicke gestikulerer på pressemøde
Corona

Her er de nye

restriktioner

udrykningskøretøjer på gaden
Nyheder

Fire dræbt:

Bil kører ind i

fodgængere

dronning elizabeth med pink jakke og pink hat
Kongelige

Stjal fra dronningen

og solgte tyvekosterne

for en slik

Magasin's facade ved juletid
Nyheder

Magasins ejere

lukker og slukker

Krimi

Politiet jagtede tyve

med 200 km/t

Nyheder

Nye tiltag på vej:

Indkalder til pressemøde

Billede af Rasmus Seebach foran et træ
Kendte

Rasmus Seebach:

Det giver mig selvtillid

at være far

Billede af retsbygningen i Rønne
Krimi

Brødre får 14 års fængsel

for brutalt drab i Nordskoven

Felicity Huffman i lang gylden pallietkjole på den røde løber
Kendte

Desperate Housewife-stjerne

får ny chance

efter fængselstraf

Billede af Søren espersen
Nyheder

Søren Espersen smittet

med covid-19

En overvågningsvideo med en lille hund i en have
Helt vildt

Kvinde redder sin hvalp

fra kvælerslange

Et svensk flag vajrer i solen
Krimi

Svensk kvinde holder

søn indespærret i 28 år

En skinnende mønt med symbolet for Bitcoin på sig - et B med to streger igennem.
Nyheder

Bitcoin tordner frem - igen

Obamama nusser en hund på trappen foran Det Hvide Hus
Nyheder

Med Joe Biden kommer der igen

kæledyr i Det Hvide Hus

En gråhåret man i nålestribet jakkesæt på en talerstol.
Nyheder

Trumps kontroversielle

coronarådgiver siger op

billede af Lise Nørgaard
Kendte

Lise Nørgaard:

- Den næste begravelse

kan blive min egen

billede af fyrst Albert og fyrstinde Charlène
Kongelige

Fyrst Albert i

ny faderskabssag

person bliver vaccineret
Corona

Hospital er i gang med at

coronavaccinere lokalbefolkning

Sean Connery viser thumbs up
Kendte

Derfor døde

Sean Connery

Strøget pyntet op til kul og proppet af mennesker.
Nyheder

Nye restriktioner

rammer hovedstaden:

Ensrettet gaveindkøb

To julegaver der er pakket ind i brunt gavepapir. Den nederste har to stempler på.
Nyheder

Julegaver på nettet?

Skynd dig hvis

du skal nå det

En kvinde danser på et diskotek med en havenisse på armen. Hun svinger med håret.
Nyheder

9 ud af 10 julefrokoster

er aflyst i år

Nærbillede af fodboldspilleren Nicklas Bendtner. Han har et lille fuldskæg og et dybt alvorligt blik. Han er iført mørk hættetrøje og står op ad en murstens mur.
Kendte

Bendtner sadler om:

Nyt job

To sammensatte billeder af sommerhuset. Et udefra; huset er hvidt med store vinduer og en snorlige indkørsel. Indefra køkkenet; man kan se der strømmer fint lys ind igennem huset, der er dyrt indrettet.
Nyheder

Landets dyreste sommerhus

solgt på tvang

Mange medarbejdere går rundt i en lagerhal med hver sin vogn og pakker varer.
Nyheder

Tjener kassen

på corona

Et forældrepar, en ejendomsmægler og en ung pige er på vej ind i en lejlighed.
Nyheder

Forældrekøbere skal være

vakse ved havelågen

Et sæt hænder står med et ark med halvtredskrone seddler.
Nyheder

Nu kan staten høvle

coronagælden af

Bålskuret, hvor ofret blev fundet. Der er langt et hav af blomster.
Krimi

Tæsket ihjel i skov:

Trampet i ansigtet

med træsko

Helle Thorning-Schmidt på den røde løber med løst lyst hår og en tækkelig mørkeblå kjole.
Kendte

Helt VILDT look:

Sådan har du aldrig

set hende før

Leopoldo Luque sammen med Maradona, der er iført hospitalstøj og en stor forbinding i hovedet.
Sport

Grådkvalt Maradona-læge:

Jeg er ikke skyldig i hans død

Nærbillede af skuespiller Peter Plaugborg han har stort rødt fuldskæg og et alvorligt blik.
Film og TV

Ulven kommer:

Derfor ender serien sådan

En stor flok aber går amok på et bord fyldt med mad.
Dyreliv

Ægte ABEFEST

En sygeplejerske med engangskittel viser et blodprøvekit. Det ligger i et papbækken. Hun holder blodprøveglasset i din ene hånd.
Nyheder

Blodprøve kan opdage

50 typer af kræft

En brun hest står i mørke omgivelser.
Krimi

Chok på motorvej:

Hest torpederet

En flaske med Remdevisir pakket ind i en plastikpose.
Corona

Remdesivir har ingen effekt

på dødeligheden

En masse småpenge ligger på et bord. Pengene ses fra oven. Der er også to sirligt stablede tårne af mønter.
Nyheder

Ekstra feriepenge -

nu er det sidste udkald

Et gulv der flyder med indvolde af forskellig art mens en person med ryggen til står og tager billeder.
Nyheder

Politikere kastede med

indvolde og sloges

En masse isbjørne-hoveder med nissehuer på.
Nyheder

Forslag:

Giv 3 mio. danskere et

gavekort 

En lørdags lottokupon
Nyheder

4 lottospillere

blev "advents-millionærer".

Darth Vader tæt på i et rumskib
Film og TV

Darth Vader 

er død