Administration 

Taxamanden: Derfor bliver det et uforbeholdent JA!

"Jeg stemmer ja som et tilvalg af Europa og europæisk fællesskab"

Jesper Grunwald er journalist, blogger og taxichauffør. Han er født i 1954 og og har taget hele dannelsesrejsen fra sin opvækst i et grundtvigsk, borgerligt landbo-hjem på Bornholm til en lang karriere i Danmarks Radio med en håndfuld cheftitler. Nåede at blive ridder af Dannebrog, inden han sagde op. I dag realiserer han en gammel drøm om at være taxachauffør. Det sker I den sølvgrå Mercedes med det grønne logo . Med frie arbejdsforhold og udstyr til at skrive og fortælle historier fra den fire-hjulede virkelighed. Det blev til bogen JEG ER BARE TAXAMAND sidste år. I Ekstrabladet EKSTRA om søndagen. På hans blog www.taxamand.dk. Og så her i avisen.dk, hvor han har sin egen blog: Et kig på Danmark og verden gennem forruden på en Mercer....

Der er gået selvsving i nej-sigeriet – hvis ellers man kan stole på ”taxiindekset”. Taxiindekset er mit eget – Taxamandens eget analyseinstitut.

Hvor’n står det til derude i Danmark og nærmeste omegn - målt gennem mine møder med kunderne i vogn 2282?

Det er selvfølgelig alt andet end en videnskabelig metode. Men mine erfaringer siger mig, at den sagtens kan udkonkurrere spindoktorernes uvidenhed om det virkelige liv eller professionelle medievirksomheders fejltagelser ved exit polls eller lignende.

Hvordan valget ender, kan jeg jo formelt ikke vide, så længe tvivlerne fylder så meget, som de gør. Men jeg kan måle stemningen her de sidste timer inden afgørelsen.

FOLKET SAMLER SIG om et NEJ. Og det er blevet trendy at tvivle på ALT. Flygtninge vil strømme ind – vi må hellere sige nej. Vi kan ikke stole på politikerne – vi må hellere sige nej. Vi ved, hvad vi har – ikke hvad vi får. Vi må sige nej. Nu kan vi blive overvåget i alt, hvad vi gør – vi må sige nej.

Eller fra kollegerne i min branche: Justitsminister Pind vil spørge i EU, før han tager stilling til om piraterne fra UBER skal retsforfølges - så stemmer vi sgu nej til at ophæve retsforbeholdet.

Argumentationerne er et virvar af holdninger, og valget tager mere og mere form af et ”politikerlede-valg”, der skal vise, at der ikke er sammenhæng mellem folketingsmedlemmernes anbefalinger og folkets vilje.

PÅ BAGGRUND AF DEN flodbølge, har jeg besluttet at stikke snuden frem.

Men allerførst må jeg bede om en regulær fyringsrunde af de spindoktorer, reklamefolk eller kommunikationsfolk, der på ja-siden fandt på idéen om, at et nej til afskaffelsen af retsforbeholdet vil være en støtte til pædofile og menneskehandlere.

Da jeg hørte om det syn på nej-sigerne, mærkede jeg øjeblikkeligt, at slaget var ved at være tabt. Nedladenhed er som oftest sidste udkald inden et nederlag. Og det perfide angreb gjorde det herefter stort set umuligt for mig at blive taget alvorligt som ja-siger.

Ja-siden forspildte muligheden at tage føringen i debattens anstændighed.

Jeg stemmer ja som et tilvalg af Europa og europæisk fællesskab, og fordi et sådan fællesskab skal kunne arbejde på tværs af grænser og have værktøjet til at gøre det. Ligesom jeg støttede indførelsen af det indre marked, fordi den moderne verden er global og at mit land og min verdensdel er bedst tjent med, at Europa kan optræde som en enhed.

For at lære af vores krigeriske forhistorie. I forhold til den meget dominante amerikanske kapitalisme. Og i forhold til de asiatiske økonomier og deres rå brug af ressourcer og energi. For slet ikke at tale om modvægten til den vildtvoksende nationalisme i stort set alle europæiske lande.

ENDELIG ER DER noget grundlæggende smukt i at være en del af et internationalt verdenssyn, når nu vores velstand bygger på at sælge vore produkter til hele verden. Hvis du omsatte den nationalkonservative indstilling til erhvervspolitik, ville et af verdens lykkeligste folk meget hurtigt blive et meget fattigere folk.

Jamen, der er meget udemokratisk og bureaukratisk skimmel i EU?

Ja, der er fodærv, hvor der er mennesker. Men den europæiske union, er det bedste, vi har!

Samarbejde betyder på mange niveauer suverænitetsafgivelser – og hvad havde man forestillet sig? Det er vel nærmest selvindlysende i et demokrati og i en demokratisk tankegang, at når folket skal stå sammen, må nogle give afkald på særsynspunkter. I mikro og makro.

Når kommunerne lægger deres budgetter, er de underlagt hensyn til den nationale økonomi. Ja, der bliver ligefrem taget gigant-summer fra de rige øst-kommuner til at hjælpe de betrængte i vest. De fleste priser det kommunale selvstyre, men suveræniteten over Danmarks samlede økonomi ligger i Folketinget og hos regeringen.

I de store alliancer som Nato følger vi trop under større landets militære ledelser. Jeg har hverken hørt de nyliberale i LA eller de national-konservative i DF for alvor vende ryggen til USA’s styrende rolle i vores militære aktivisme.

LA, DF OG EL argumenterer i den 11. time hårdt på risikoen for, at et almindeligt flertal i Folketinget kan lægge EU-linjen i fremtiden ved at tage stilling til de enkelte retsakter. Det kan man virkelig ikke have tillid til – at landets rigsdag kan træffe alvorlige flertalsbeslutninger.

Og når Løkke forsvarer sig med faneeden mellem ja-partierne om enten at være helt enige eller melde uenigheder ud inden valg, så vælgerne kan tage stilling, hvem de vil stemme på, så er det jo rent bluff. For et løfte kan snart afløses af nye virkeligheder i politik. Realpolitik bygger på nyorientering. Nyorientering er løftebrud – og løftebrud er bedrag. Snip, snap, snude – så fik vi lige afskaffet parlamentarismen.

Rent retorisk er der noget helt fantastisk i, at demokratiets vigtigste forum kan blive en altafgørende trussel for demokratiet selv. Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at afstemningen om retsforbeholdet er en skyggeafstemning om den parlamentariske folkestemning lige nu.

Og stemningen er dårlig. I langt flertallet af indlæggene i taxien, og dem jeg læser på Facebook: Vi stoler ikke en skid på vores politikere – nu skal de have en røvfuld. Det er som om, politikerne på nej-fløjen imødegår denne politikerlede ved at indgå i en alliance med den øjeblikkelige folkestemning: De stoler heller ikke på politikerne, når det er sådan vælgerne vil have det, og selv om politik er deres erhverv.

MEN VI – borgerne – skal stole specifikt på dem. Anført af et parti, hvis DNA går tilbage til et Fremskridtsparti, som var skattenægtere, men nu er en borgerlig regerings garanti for, at skatten holdes på et solidt, højt niveau. Eller på den internationale arena: Er gået fra en automatisk telefonsvarer, som siger, at vi overgiver os, til ønsket om en aggressiv bombning af civilområder, som Søren Espersen fik lov til at mene, indtil partitoppen fik lagt kølige omslag på ham.

Men i deres realpolitik er det fortid og noget helt andet. For der findes en folkelighed og en gemytlighed, så selv politiske konvertitter er til at stole på.

Og ro på!

Også den Ja-stemmende Taxamand er stensikker på, at verden og Danmark vil bestå trods den store mulighed for et nej. Dybest set måske bare et udtryk for dansk politiks indbyggede kræmmermentalitet, som har været en del af vores kultur i mange årtier og også handler om vores placering mellem det voldsomme Europa og det tempererede Skandinavien.

VI ER LIDT til begge sider. Fra begyndelsen af besættelsen det mest tyskvenlige af de besatte lande - indtil modstandsbevægelsen tog fat og lykken vendte. Vi blev atomvåbenfrie, indtil det passede en statsminister at lave aftaler med USA om Grønland under den kolde krig. Vi meldte os ind i EU i 72' primært på grund af industrien og landbruget. Vi stemte nej til Maastricht-aftalen om unionen. Og siden ja efter forbeholdene.

Og nu er vi der igen – det er vist tid til et nej denne gang.

Størst af alt er demokratiet og folkestyret. Her er jeg enig!

For den uforbeholdne ja-siger ved denne afstemning er der dog også tale om et signal til ikke mindst centrum-venstre i dansk politik om at gøre europæisk solidaritet og samarbejde til et politisk mål.

Vi trænger til en ny, international bevægelse, som bygger på fællesskabstanker -  ikke blot en pragmatisk perlekæde af folkeafstemninger, der primært er båret af folkestemninger.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

smør og kniv på tallerken
Sundhed

Sådan sænker du

kolesteroltallet
 

politilogo på bil
Krimi

Dreng død

efter påkørsel

Erik Brandt i en stol i sin lejlighed
Kendte

Erik Brandt i kørestol:

Jeg kan ikke gå

Lise Nørgaard i blomstret kjole og smil på læben
Kendte

103-årige Lise Nørgaard

får livslangt tilskud

københavns byret set udefra
Krimi

Biler med hemmelige

rum: Smuglede 127 kilo

kokain ind i Danmark

Donald Trump løfter hånden foran kalkun foran det hvide hus
Nyheder

Trump benåder kalkun

Portræt af Henning Moritzen og Kirsten Walther
Film og TV

Afsløring i ny bog:

Derfor var de ikke

med i Matador

Joe Biden med mundbind foran en række folk ligeledes med mundbind på
Nyheder

Biden med nye ministre:

Amerika er tilbage

En sø med træer
Nyheder

Døde mink kan

forurene sø

En mand med solbriller klædt i sort tøj
Kendte

Millardærarving fundet død

Brandmænd kæmper med en ild
Krimi

Storbrand i Ishøj:

Beboeren anholdt

Christiane Schaumburg-Müller i sort nedringet kjole
Kendte

Schaumburg-Müllers kæreste sælger

sin villa for 28,5 mio.

Et fly på vej til at lette og et i luften
Rejser

Flytrafikken taber

1000 millarder

En stak kokain og nogle linjer
Krimi

Syv mænd dømt

i sag om indsmugling

af 127 kilo kokain

En mand holder en lille kniv
Krimi

Kvinde dolker

76-årig mand

IKEA-varehus med stort IKEA-logo set udefra
Nyheder

Nu køber IKEA

dine brugte

møbler tilbage

Et hus med sort facade og julelys omkring vinduerne og i buskene uden foran
Nyheder

Sæt julelys på huset

– så sælger det bedre

En dame i beskyttelsesdragt laver en prøve på en bilist
Corona

Stabil epidemi:

10 smittede giver virus videre til 10 andre 

massegrav til døde mink set fra luften
Corona

Døde mink presser

sig op fra graven

Inger Støjberg i jakke står foran mikrofon
Nyheder

Inger Støjberg:

Min sump-udtalelse havde

intet med Trump at gøre

Prins Joachim og Prinsesse Marie giver hinanden et knus udendørs
Kongelige

Kongelig krammer:

8-årig prinsesse springer

ud som fotograf

tre mænd går på gaden i mørke
Krimi

Hvem dræbte Stine

Geisler? Ny tv-serie

har måske svaret 

bil med vinger holder på landingsbane
Helt vildt

Her er den

flyvende bil 

bil ligger på siden på fortov
Krimi

Alvorlig ulykke:

Kvindelig fodgænger

ramt af to biler

skilt med navnet ritzau
Krimi

Dansk nyhedsbureau
angrebet af hackere 

kørekort ligger på bord
Nyheder

Nu bliver kørekortet

digitalt 

kvinde løfter højre hånd under ceremoni
Nyheder

Biden får godkendelse 

kvinde i mørke kigger op
Nyheder

Overvåget af Jysk:

47 kameraer holder øje

raket under opsending
Nyheder

Kina sender raket

til Månen 

Rolf Sørensen på sin cykel støttes af far.
Nyheder

Rolf Sørensen i sorg:

Far er død

Nyheder

Partifæller til Trump:

Indrøm nederlaget!

En af FET's indhentningsstationer nær Hjørring.
Krimi

Spiontjeneste overvåger 

ulovligt danskere

Podning puttes i reagensglas.
Nyheder

Alle borgere i disse

kommuner opfordres

til at lade sig teste

Mand med hue og halstørklæde kæmper sig frem i sneen.
Nyheder

Nu kommer sneen

Isbjerge i fjord.
Underholdning

Her er DR's nye satsninger

Krimi

Unge dømt - narrede ældre til at købe guldbarrer

Hus med masser af julelys
Nyheder

Naboens julelys kan påvirke prisen på dit hus

cecilie hother smiler til kameraet
Kendte

Cecilie Hother taber

i retten og skal betale

million

Mand sidder ved vandkant og kæmper med alligator med hund i gabet
Helt vildt

Ville redde sin hund:

Pensionist i brydekamp

med alligator  

Den lille havfrue
Krimi

Chefredaktør dømt:

Misbrugte Den Lille

Havfrue

en bunke af skinnende mønter
Nyheder

Giv børnene penge

- og undgå minusrenter

kvindelige håndboldspillere klapper og takker publikum
Sport

Grønt lys

til håndbold-EM

folk på gade går over fodgængerfelt
Corona

Nyt kæmpe-studie:

Her er smitterisikoen

størst 

en elg knæler på sneklædt vej
Dyreliv

Advarsel:

Lad ikke elgene

slikke på din bil 

Danseren Michael Olesen og med Hilda Heick i aktion på dansegulvet
Underholdning

Dansepartner: Hilda er

min nye bedstemor

sort skilt med hvide bogstaver fortæller om 30 procent rabat
Nyheder

Sådan undgår du

at blive snydt

på Black Friday

små grise ligger i en bunke
Krimi

Døde smågrise

fundet ved Folketinget 

fire glas med coronavaccine foran logoet fra AstraZeneca
Nyheder

Oxford-vaccine viser

70 procents effekt

afklædt kvinde ligger oven på afklædt mand
Sex og samliv

Tror p-piller beskytter

mod sexsygdomme

Jeff Bezos står på scene og rækker tommelfingeren i vejret
Helt vildt

Verdens rigeste mand

giver 5 mia. kroner væk

mand går tur med hund
Corona

Vil godkende

vaccine før USA

billede af ærøxpressen på havet
Nyheder

Røgudvikling på dansk færge

hund lejer med sin ejer
Nyheder

Tyskere opkøber kendt dansk kæde

screendump af flo som laver røræg
Mad og drikke

Flos røræg er vist

over en million gange:

Kan du gøre dem efter?

Nyheder

Vaccinechef: USA kan

vaccinere om få uger

minkskind på et bord
Nyheder

Folk hamstrer minkskind

Jakob Ellemann og Inger Støjberg i samtale
Nyheder

Jakob Ellemann

tager afstand til

Støjbergs udtalelse

butiksdør med skilt om at man skal huske mundbind
Nyheder

Antal daglige coronatilfælde er laveste siden 9. november

Bubber og ekskonen sammen på den røde løber
Kendte

Bubbers ekskones

hævn

Et tomt torv i Wien
Corona

WHO: Tredje bølge

coronavirus i

Europa på vej

Et stort kagehus med juledekoration
Mad og drikke

Nye kager på

julebordet 

En blond Pernille Blume på den røde løber.
Kendte

Pernille Blume

misbrugt

Bette Midler på den røde løber og et billede af en tagterrasse i New York.
Kendte

Hjemme hos

Bette Midler

En smilende familie - tre hvide og en sort afrikansk ung mand
Kendte

Emma Thomson adopterede 

børnesoldat fra Rwanda

En mand med hvidt skæg og tynde briller
Krimi

Døende mand ringer til 

politiet og afslører

mord

Jakob Ellemann-Jensen bliver interviewet
Nyheder

Venstre vil ud af coronakrise

med milliard-skattelettelser

en vaccinenål foran et logo merd Moderna
Nyheder

Det koster det at blive

vaccineret

Caroline Fischer Rigelsen
Film og TV

Misser bagedyst-finalen:

Tager stort skridt

med kæresten

Store bølger i hård vind
Nyheder

Voldsom vind på vej

Skib gået på grund
Nyheder

Krydstogtskib går på grund

Mand podes for corona
Nyheder

Nyeste tal:

Yderligere 1273 smittede

Donald Trump jr på talerstolen
Corona

Trumps søn smittet

Russisk stue
Nyheder

7 døde:

Løb tør for alkohol

– drak håndsprit i stedet

Prins charles og Diana kigger hver sin vej
Kongelige

Britiske prinser støtter

Diana-undersøgelse

Øresundsbroen
Krimi

Vinden driller på flere broer

Sport

Overvejer at droppe

håndbold-EM

danseren mads vad smiler i selskab med sin dansepartner
Underholdning

Vild med Dans-stjerne

dansede med

diskusprolaps

skilt foran fængsel i USA
Nyheder

USA skruer op

for henrettelser

inden Trumps afgang

Sundhedsminister Magnus Heunicke kigger
Corona

Medier: To kommuner

kan vente yderligere

restriktioner

hånd holder mobiltelefon
Film og TV

Ser du tv og film på mobilen?

Så gå efter denne skærm