Administration 

Taxamanden: Derfor bliver det et uforbeholdent JA!

"Jeg stemmer ja som et tilvalg af Europa og europæisk fællesskab"

Jesper Grunwald er journalist, blogger og taxichauffør. Han er født i 1954 og og har taget hele dannelsesrejsen fra sin opvækst i et grundtvigsk, borgerligt landbo-hjem på Bornholm til en lang karriere i Danmarks Radio med en håndfuld cheftitler. Nåede at blive ridder af Dannebrog, inden han sagde op. I dag realiserer han en gammel drøm om at være taxachauffør. Det sker I den sølvgrå Mercedes med det grønne logo . Med frie arbejdsforhold og udstyr til at skrive og fortælle historier fra den fire-hjulede virkelighed. Det blev til bogen JEG ER BARE TAXAMAND sidste år. I Ekstrabladet EKSTRA om søndagen. På hans blog www.taxamand.dk. Og så her i avisen.dk, hvor han har sin egen blog: Et kig på Danmark og verden gennem forruden på en Mercer....

Der er gået selvsving i nej-sigeriet – hvis ellers man kan stole på ”taxiindekset”. Taxiindekset er mit eget – Taxamandens eget analyseinstitut.

Hvor’n står det til derude i Danmark og nærmeste omegn - målt gennem mine møder med kunderne i vogn 2282?

Det er selvfølgelig alt andet end en videnskabelig metode. Men mine erfaringer siger mig, at den sagtens kan udkonkurrere spindoktorernes uvidenhed om det virkelige liv eller professionelle medievirksomheders fejltagelser ved exit polls eller lignende.

Hvordan valget ender, kan jeg jo formelt ikke vide, så længe tvivlerne fylder så meget, som de gør. Men jeg kan måle stemningen her de sidste timer inden afgørelsen.

FOLKET SAMLER SIG om et NEJ. Og det er blevet trendy at tvivle på ALT. Flygtninge vil strømme ind – vi må hellere sige nej. Vi kan ikke stole på politikerne – vi må hellere sige nej. Vi ved, hvad vi har – ikke hvad vi får. Vi må sige nej. Nu kan vi blive overvåget i alt, hvad vi gør – vi må sige nej.

Eller fra kollegerne i min branche: Justitsminister Pind vil spørge i EU, før han tager stilling til om piraterne fra UBER skal retsforfølges - så stemmer vi sgu nej til at ophæve retsforbeholdet.

Argumentationerne er et virvar af holdninger, og valget tager mere og mere form af et ”politikerlede-valg”, der skal vise, at der ikke er sammenhæng mellem folketingsmedlemmernes anbefalinger og folkets vilje.

PÅ BAGGRUND AF DEN flodbølge, har jeg besluttet at stikke snuden frem.

Men allerførst må jeg bede om en regulær fyringsrunde af de spindoktorer, reklamefolk eller kommunikationsfolk, der på ja-siden fandt på idéen om, at et nej til afskaffelsen af retsforbeholdet vil være en støtte til pædofile og menneskehandlere.

Da jeg hørte om det syn på nej-sigerne, mærkede jeg øjeblikkeligt, at slaget var ved at være tabt. Nedladenhed er som oftest sidste udkald inden et nederlag. Og det perfide angreb gjorde det herefter stort set umuligt for mig at blive taget alvorligt som ja-siger.

Ja-siden forspildte muligheden at tage føringen i debattens anstændighed.

Jeg stemmer ja som et tilvalg af Europa og europæisk fællesskab, og fordi et sådan fællesskab skal kunne arbejde på tværs af grænser og have værktøjet til at gøre det. Ligesom jeg støttede indførelsen af det indre marked, fordi den moderne verden er global og at mit land og min verdensdel er bedst tjent med, at Europa kan optræde som en enhed.

For at lære af vores krigeriske forhistorie. I forhold til den meget dominante amerikanske kapitalisme. Og i forhold til de asiatiske økonomier og deres rå brug af ressourcer og energi. For slet ikke at tale om modvægten til den vildtvoksende nationalisme i stort set alle europæiske lande.

ENDELIG ER DER noget grundlæggende smukt i at være en del af et internationalt verdenssyn, når nu vores velstand bygger på at sælge vore produkter til hele verden. Hvis du omsatte den nationalkonservative indstilling til erhvervspolitik, ville et af verdens lykkeligste folk meget hurtigt blive et meget fattigere folk.

Jamen, der er meget udemokratisk og bureaukratisk skimmel i EU?

Ja, der er fodærv, hvor der er mennesker. Men den europæiske union, er det bedste, vi har!

Samarbejde betyder på mange niveauer suverænitetsafgivelser – og hvad havde man forestillet sig? Det er vel nærmest selvindlysende i et demokrati og i en demokratisk tankegang, at når folket skal stå sammen, må nogle give afkald på særsynspunkter. I mikro og makro.

Når kommunerne lægger deres budgetter, er de underlagt hensyn til den nationale økonomi. Ja, der bliver ligefrem taget gigant-summer fra de rige øst-kommuner til at hjælpe de betrængte i vest. De fleste priser det kommunale selvstyre, men suveræniteten over Danmarks samlede økonomi ligger i Folketinget og hos regeringen.

I de store alliancer som Nato følger vi trop under større landets militære ledelser. Jeg har hverken hørt de nyliberale i LA eller de national-konservative i DF for alvor vende ryggen til USA’s styrende rolle i vores militære aktivisme.

LA, DF OG EL argumenterer i den 11. time hårdt på risikoen for, at et almindeligt flertal i Folketinget kan lægge EU-linjen i fremtiden ved at tage stilling til de enkelte retsakter. Det kan man virkelig ikke have tillid til – at landets rigsdag kan træffe alvorlige flertalsbeslutninger.

Og når Løkke forsvarer sig med faneeden mellem ja-partierne om enten at være helt enige eller melde uenigheder ud inden valg, så vælgerne kan tage stilling, hvem de vil stemme på, så er det jo rent bluff. For et løfte kan snart afløses af nye virkeligheder i politik. Realpolitik bygger på nyorientering. Nyorientering er løftebrud – og løftebrud er bedrag. Snip, snap, snude – så fik vi lige afskaffet parlamentarismen.

Rent retorisk er der noget helt fantastisk i, at demokratiets vigtigste forum kan blive en altafgørende trussel for demokratiet selv. Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at afstemningen om retsforbeholdet er en skyggeafstemning om den parlamentariske folkestemning lige nu.

Og stemningen er dårlig. I langt flertallet af indlæggene i taxien, og dem jeg læser på Facebook: Vi stoler ikke en skid på vores politikere – nu skal de have en røvfuld. Det er som om, politikerne på nej-fløjen imødegår denne politikerlede ved at indgå i en alliance med den øjeblikkelige folkestemning: De stoler heller ikke på politikerne, når det er sådan vælgerne vil have det, og selv om politik er deres erhverv.

MEN VI – borgerne – skal stole specifikt på dem. Anført af et parti, hvis DNA går tilbage til et Fremskridtsparti, som var skattenægtere, men nu er en borgerlig regerings garanti for, at skatten holdes på et solidt, højt niveau. Eller på den internationale arena: Er gået fra en automatisk telefonsvarer, som siger, at vi overgiver os, til ønsket om en aggressiv bombning af civilområder, som Søren Espersen fik lov til at mene, indtil partitoppen fik lagt kølige omslag på ham.

Men i deres realpolitik er det fortid og noget helt andet. For der findes en folkelighed og en gemytlighed, så selv politiske konvertitter er til at stole på.

Og ro på!

Også den Ja-stemmende Taxamand er stensikker på, at verden og Danmark vil bestå trods den store mulighed for et nej. Dybest set måske bare et udtryk for dansk politiks indbyggede kræmmermentalitet, som har været en del af vores kultur i mange årtier og også handler om vores placering mellem det voldsomme Europa og det tempererede Skandinavien.

VI ER LIDT til begge sider. Fra begyndelsen af besættelsen det mest tyskvenlige af de besatte lande - indtil modstandsbevægelsen tog fat og lykken vendte. Vi blev atomvåbenfrie, indtil det passede en statsminister at lave aftaler med USA om Grønland under den kolde krig. Vi meldte os ind i EU i 72' primært på grund af industrien og landbruget. Vi stemte nej til Maastricht-aftalen om unionen. Og siden ja efter forbeholdene.

Og nu er vi der igen – det er vist tid til et nej denne gang.

Størst af alt er demokratiet og folkestyret. Her er jeg enig!

For den uforbeholdne ja-siger ved denne afstemning er der dog også tale om et signal til ikke mindst centrum-venstre i dansk politik om at gøre europæisk solidaritet og samarbejde til et politisk mål.

Vi trænger til en ny, international bevægelse, som bygger på fællesskabstanker -  ikke blot en pragmatisk perlekæde af folkeafstemninger, der primært er båret af folkestemninger.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Gordon Ramsey
Kendte

TV-kok døden nær

Forbryderfoto af kvinde
Nyheder

Efter 43 år i fængsel:

Drabsdømt kvinde

får omstødt dom

Mette Frederiksen på gaden under valgkamp
Nyheder

Eks-spionchef undrer sig efter overfald på statsminister

parkeringsplads ved hospital
Krimi

Læge stukket ned på hospital

Fodboldtræner på sidelinjen
Sport

Sloveniens landstræner:

Danmark er favorit

Portræt af ung kvinde
Kendte

MGP-vinder er blevet mor:

Gik 20 dage over termin

Klippe over fjord
Krimi

Kvinde faldt 500 meter ned fra fjeld i Norge

redningsbåd på havet
Krimi

Stor redningsaktion:

Otte kajakker i havsnød

Nyheder

350.000 demonstranter på gaden i Frankrig

Målmand danner trgt med hænderne for munden
Sport

Landsholdsmålmand død:

Blev blot 26 år

Personer på balkon
Nyheder

Kate viser sig for første gang i månedsvis

Biler på regnvåd gade
Nyheder

DMI advarer:

Skybrud og kraftig regn

Mand på talerstol
Nyheder

Danskerne skal kunne klare sig selv i tre dage

kvinde
Kendte

Sygeplejeskolen-stjerne:

Scorer ny stor rolle

to mænd
Kendte

Kendt anmelder:

Han hitter i revyen

Nyheder

Serverer øl for

børn på Folkemødet

tog og ambulance
Nyheder

Tog afsporet: 

Ramte halmballe

kvinde
Nyheder

Statsminister: Det

våben må aldrig bruges

fodboldspillere
Sundhed

Landsholdet er klar

til at isolere spillere 

indgangsportal
Nyheder

Fjerner kunst

stjålet af nazister

to mænd
Nyheder

Skal forklare den 

høje pris på lægemidler

mand
Sport

Åbner EM med

knusende sejr 

Finlands statsminister, Petteri Orpo,
Nyheder

Mand stikker 12-årig

dreng ned

Tre personer i tre forskellige fodboldtrøjer.
Sport

Fodbold-feber: Dem

holder danskerne med

William og Kate.
Kongelige

Kate om sin sygdom:

Der er gode og

dårlige dage

Et skilt med Taxi
Krimi

Taxachauffør dømt:

Voldtog ung kvinde

En mand med ryggen til
Krimi

Kan du kende ham?

Hærværk og hagekors

En notesbog og en blyant
Krimi

Det stod der i de

brutale noveller

fra Korsør-sagen

En kvinde og en mand i et supermarked
Nyheder

Åbner første

betjeningsløse butik

Fra programmet
Nyheder

Efter "Den sorte svane":

Færdig som advokat

En rød slikkepind
Nyheder

Farlige slikkepinde

solgt i hele landet

Skilt ved Kirkerup
Krimi

Korsør-manden er

svært perverteret

kvinde i hvidt outfit
Nyheder

Mette F: Jeg er

stadig ikke mig selv

fodboldspillere træner
Sport

EM 1992 om igen:

Så er der millioner

på vej til danskerne 

bygning set udefra
Krimi

Bombetrussel mod 

retsbygning 

mand lytter
Kendte

Stjerneforfatter

skal i fængsel 

tennisspiller smiler
Kendte

Wozniacki: Klar til OL

vaffelis
Helt vildt

Klamt: Fandt finger i is

søområde
Krimi

Korsørmandens computer:

Dødsporno og drukning

par poserer
Kendte

Karsten Ree: Har

tabt en halv milliard

politi til stede på vej
Krimi

LIVEBLOG:

Korsørsagen fortsætter

tre personer poserer
Film og TV

Tv-serie booster

britisk økonomi

folk til festival
Nyheder

Våd weekend på vej

grænsekontrol
Nyheder

Grænsekontrol omlægger

trafikken 

trump taler
Nyheder

Første gang siden

stormløb: Trump

besøger Kongressen 

En mand og en kvinde tæt sammen
Film og TV

DR søger modne

singler til nyt

dating program

Bærebilledet fra dokumentaren.
Nyheder

TV 2 fjerner sløring i

"Den sorte svane"

Mark Le Fevre klør sig i baghovedet.
Film og TV

Dropper

Stormester

Francois Hardy
Kendte

Francoise Hardy er død

Menneskerettighedsdomstolen
Krimi

Tigger taber sag

mod Danmark

To svenske flag på en bygning
Nyheder

To svenskere dømt

til døden i Irak

Ulrikke Toft Simonsen tæt på.
Kendte

Ulrikke støtter

Claes Antonsen

En politibetjent bag en afspærring
Krimi

To brødre

fundet døde

Krimi

Svært at få DNA fra

tiltalt i Meng-sag

Sanne Salomonsen med en mikrofon
Kendte

Sanne Salomonsen er

færdig med Claes 

Nyheder

Efter Antonelli-exit:

Mister millioner 

rødt hus
Kendte

Bo som Lars Ulrich:

Barndomshjemmet

til salg igen 

inger støjberg står på talerstol
Nyheder

Støjberg: Jeg har

oplevet skub og

spytklatter

kvinde poserer
Nyheder

Vil indføre aktiv dødshjælp

i Danmark 

mand står med drone
Livsstil

Kender du reglerne 
for droneflyvning?

to personer sidder og taler
Nyheder

Antonsen trækker sig

byskilt
Krimi

Korsørmandens ven

var lærer for bortført

pige

tegning fra retten
Krimi

LIVE: Korsørsagen fortsætter 

politibetjent går på græs
Krimi

Fund af død person i å:

Politiet undersøger igen

Sport

Ramt speedwaykører:

Kæmper for at se

sine børn

mand med briller
Kendte

Kevin Spacey: Jeg er fallit 

skillt med teksten alles lægehus
Nyheder

Læger undrer sig:

Falske ydelser i

Alles Lægehus

hunde leger
Dyreliv

Hunde skyld i skader

for 40 millioner 

Nyheder

Efter overfald:

Mette F. ændrer planer 

to personer sidder og taler
Nyheder

Nyt job til Ellemann

fodboldspillere i aktion
Sport

Hjulmand har startopstilling på plads

krokodille
Helt vildt

Krokodille spiste kæledyr:

Skudt og lavet til suppe 

En kvinde foran en sportsvogn
Biler

Maserati - nu med et kvindeligt brøl

collage med fodboldprofiler
Debat

Søren Baastrup: Den store EM-optakt!

en gråhåret mand
Kendte

Claes Antonsen undskylder for sexistisk adfærd 

Udrykningskøretøjer på en vej
Krimi

Brand i bil stoppede trafik på Storebæltsbroen

Rutschebanen
Livsstil

En op-og-nedtur på 110 år

en 1000-krone seddel
Nyheder

Nu må butikker afvise den 

et basketball logo
Sport

Basketball-legende død