Administration 

Taxamanden: Når københavneriet er patetisk

Der er noget helt galt i proportionerne i den megen brok om udflytningen af statslige arbejdspladser til provinsen, mener taxamanden.

Jesper Grunwald er journalist, blogger og taxichauffør. Han er født i 1954 og og har taget hele dannelsesrejsen fra sin opvækst i et grundtvigsk, borgerligt landbo-hjem på Bornholm til en lang karriere i Danmarks Radio med en håndfuld cheftitler. Nåede at blive ridder af Dannebrog, inden han sagde op. I dag realiserer han en gammel drøm om at være taxachauffør. Det sker I den sølvgrå Mercedes med det grønne logo . Med frie arbejdsforhold og udstyr til at skrive og fortælle historier fra den fire-hjulede virkelighed. Det blev til bogen JEG ER BARE TAXAMAND sidste år. I Ekstrabladet EKSTRA om søndagen. På hans blog www.taxamand.dk. Og så her i avisen.dk, hvor han har sin egen blog: Et kig på Danmark og verden gennem forruden på en Mercer....

DANMARK ER på en gang meget lille og meget stor. Det er der masser af eksempler på. Når det handler om flygtningestrømmen ind i landet, er vi alt, alt for små til at tage trykket trods vores nærmest urimelige rigdom målt på en verdens-skala. Men når det handler om at deltage i de krige, der er med til at skabe grundlaget for flugt, er vi store nok til at deltage side om side med de største.

OGSÅ I en meget fredeligere problematik i de forløbne uger oplever man dette paradoksale forhold mellem dværg og kæmpe. Vi er simpelthen for små til at have en reel strategi for decentralisering af den statslige sektor. Men når regeringen så beslutter at sætte magt bag den decentrale hensigt, svarer store dele af oppositionen og ikke mindst fagforeningerne som om landet havde amerikanske afstande. Det beskrives som en komplet urationel straffeaktion at udflytte styrelser og dele af ministerier – bare til Næstved. Og flytningen af fem medarbejdere i Rådet for social udsatte til Bornholm får sarkasme og sorg frem i debatten.

SELV VAR jeg først rystet, da jeg hørte radiodækningen af skæbnen for Statens Værksteder for Kunst. Lederen var på med gravrøst. Men han lovede efter en minimal kunstpause, at han flytter med. Nu håbede han bare, at alt ville gå godt og de gode medarbejdere flytte med. Sandt nok. Først da – 3-4 minutter inde i indslaget - hørte jeg, hvor mange folk der vare tale om: 8 kompetente ansatte! Og hvorhen gik så denne straffeaktion, tænkte jeg, og måtte udelade klippeøen i Østersøen, der jo havde fået sin luns. De otte mand tvangsflyttes til – Helsingør! Og kommer til at dele skæbne med de titusindvis, der dagligt må bevæge sig den anden vej - fra Sjælland ind til København.

PROPORTIONERNE TALER taler deres eget sprog og kan herefter bruges til en diskussion, der allerede nu beskriver provinsen som en uciviliseret udørk, der vil splitte kærnefamilier og gøre børn fader- eller moderløse. Og jeg tænker på de borgere, der end ikke kan bo i samme land, som deres ægtefælle. Eksempelvis i morges, hvor en ung, kinesisk forsker, som i vogn 2282 talte om udfordringen i, at hun bor i København, i disse måneder arbejder mest i London – mens hendes mand, som hun blev gift med for et par år siden – bor i Amsterdam. Mon ikke styrelsesmedarbejderne overlever den daglige togtur til Næstved. Mon ikke en familie med et ordentlig varsel kan holde til en diskussion om at flytte teltpælene til en egn, hvor huspriserne er halvdelen, en femtedel – eller en tiendedel af hovedstadens. For slet ikke at taler om det frie valg i en tid, hvor beskæftigelsen stiger: Man kan vælge ikke at flytte med!

Et job er et tilbud – ikke en livsgaranti i samme virksomhed. Eller som min gode ven, sparekassedirektøren Hans Erik udtrykte det i sit foredrag om selvledelse og firma-ånd for mine medarbejdere i Radioens Chefredaktion, hvor jeg var chef (på klingende vestfynsk, - da alt det der management-pis blev for meget for en af mine meget københavnske medarbejdere, der med en hovedrysten og sukken ikke kunne skjule sin væmmelse over provins-ånden): ” …Jamen Ole, da’ jo ing’n, der tvinger dig til at vær’ ansat i Mi’elfart Sparkass’ …”

OG FOR nu ikke at gå helt i provins-selvsving: Jeg har IKKE faglig kompetence til at se, om de udflyttede medarbejdere, råd og styrelser er de rette. Jeg har til gengæld en 36-årig fortid som medarbejder og chef i Statsradiofonien. Og guderne skal vide, at det kostede blod sved og tårer at flytte ressourcer fra Hovedstaden til provinsen. Jeg var tillidsmand på et tidpunkt og måtte finde mig i at nogle af mine faglige kolleger i København direkte og indirekte svinede den provinsafdeling til, som jeg selv var udsprunget af.

DET VAR kulturelt, fagligt, menneskeligt, kvalitativt, politisk – en katastrofe at udbygge i provinsen, når det betød reduktioner i København. Antallet af arbejdspladser var uvæsentligt – arbejdspladserne beliggenhed afgørende.

I DAG ER det absurd at tænke på, at det måske netop er det ”aldanske” DNA i medievirksomheden, som er det bedste bolværk mod de kommende nedskæringer. Mens det er den halv-kommercielle, urbaniserede, trendy, internationalt konceptionerede medieproduktion, som virkelig er sprængstoffet under public service. Her ønsker modstanderne af licens ikke bare at flytte ressourcer til Jylland. Mandskab og penge skal helt ud af DR.

EN MEGET mere progressiv og aktiv decentralisering og udbygning af den trafikale og digitale infrastruktur kunne have hjulpet Danmark uden for hovedstaden på en måde, som havde overflødiggjort det pludselige ryk, som måske ikke kommer til at rykke så meget. Tænk hvis Danmark havde hurtigtogforbindelser mellem Ålborg, Århus og København på niveau med f.eks., Tyskland, Italien og Frankrig! Det ville reducere bekymringen over at bo i en stor by og arbejde i en anden.

TÆNK HVIS danske politikere havde valgt elektrificering af jernbanenettet frem for IC3-skandalen! Tænk hvis det bjergløse kongerige havde valgt at investere i visionen om fibernet til alle husstande – digital højhastighed ud til alle - og muligheden for arbejde på lange afstande.

STATSMINISTEREN VALGTE i sin åbningstale at transformere tragedie af et udflytningsprojekt til et ikon for  beslutsomhed. ”Den største udflytning nogensinde…..”. 3.900 stillinger flyttes ud! På mig virker tallet skamløst beskedent sammenlignet med de tab af arbejdspladser, som har ramt virksomheder i provinsen.

BORNHOLM MISTEDE nyligt virksomheden Marel, som producerer opskæringsmaskiner til 
fødevareindustrien. Det kostede 43 - mest specialiserede arbejdspladser, som nu flyttes til Århus, hvor bornholmerne fik tilbud om at flytte med. 43 – åh herregud! Og dog er tallet ikke så lille. Havde samme nedtur ramt hovedstadens 18 kommuner med samme effekt, ville antallet være omkring 1300 medarbejdere. Altså en tredjedel af den kontroversielle provins-udflytning fra massevis af etater og styrelser.

MAREL-LUKNINGEN VAR en ren lokal historie. 1300 i hovedstaden var med garanti røget i tv-avisen!

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

smør og kniv på tallerken
Sundhed

Sådan sænker du

kolesteroltallet
 

Erik Brandt i en stol i sin lejlighed
Kendte

Erik Brandt i kørestol:

Jeg kan ikke gå

københavns byret set udefra
Krimi

Biler med hemmelige

rum: Smuglede 127 kilo

kokain ind i Danmark

Lise Nørgaard i blomstret kjole og smil på læben
Kendte

103-årige Lise Nørgaard

får livslangt tilskud

Donald Trump løfter hånden foran kalkun foran det hvide hus
Nyheder

Trump benåder kalkun

Portræt af Henning Moritzen og Kirsten Walther
Film og TV

Afsløring i ny bog:

Derfor var de ikke

med i Matador

Joe Biden med mundbind foran en række folk ligeledes med mundbind på
Nyheder

Biden med nye ministre:

Amerika er tilbage

En sø med træer
Nyheder

Døde mink kan

forurene sø

En mand med solbriller klædt i sort tøj
Kendte

Millardærarving fundet død

Brandmænd kæmper med en ild
Krimi

Storbrand i Ishøj:

Beboeren anholdt

Christiane Schaumburg-Müller i sort nedringet kjole
Kendte

Schaumburg-Müllers kæreste sælger

sin villa for 28,5 mio.

Et fly på vej til at lette og et i luften
Rejser

Flytrafikken taber

1000 millarder

En stak kokain og nogle linjer
Krimi

Syv mænd dømt

i sag om indsmugling

af 127 kilo kokain

En mand holder en lille kniv
Krimi

Kvinde dolker

76-årig mand

IKEA-varehus med stort IKEA-logo set udefra
Nyheder

Nu køber IKEA

dine brugte

møbler tilbage

Et hus med sort facade og julelys omkring vinduerne og i buskene uden foran
Nyheder

Sæt julelys på huset

– så sælger det bedre

En dame i beskyttelsesdragt laver en prøve på en bilist
Corona

Stabil epidemi:

10 smittede giver virus videre til 10 andre 

massegrav til døde mink set fra luften
Corona

Døde mink presser

sig op fra graven

Inger Støjberg i jakke står foran mikrofon
Nyheder

Inger Støjberg:

Min sump-udtalelse havde

intet med Trump at gøre

Prins Joachim og Prinsesse Marie giver hinanden et knus udendørs
Kongelige

Kongelig krammer:

8-årig prinsesse springer

ud som fotograf

tre mænd går på gaden i mørke
Krimi

Hvem dræbte Stine

Geisler? Ny tv-serie

har måske svaret 

bil med vinger holder på landingsbane
Helt vildt

Her er den

flyvende bil 

bil ligger på siden på fortov
Krimi

Alvorlig ulykke:

Kvindelig fodgænger

ramt af to biler

skilt med navnet ritzau
Krimi

Dansk nyhedsbureau
angrebet af hackere 

kørekort ligger på bord
Nyheder

Nu bliver kørekortet

digitalt 

kvinde løfter højre hånd under ceremoni
Nyheder

Biden får godkendelse 

kvinde i mørke kigger op
Nyheder

Overvåget af Jysk:

47 kameraer holder øje

raket under opsending
Nyheder

Kina sender raket

til Månen 

Rolf Sørensen på sin cykel støttes af far.
Nyheder

Rolf Sørensen i sorg:

Far er død

Nyheder

Partifæller til Trump:

Indrøm nederlaget!

En af FET's indhentningsstationer nær Hjørring.
Krimi

Spiontjeneste overvåger 

ulovligt danskere

Podning puttes i reagensglas.
Nyheder

Alle borgere i disse

kommuner opfordres

til at lade sig teste

Mand med hue og halstørklæde kæmper sig frem i sneen.
Nyheder

Nu kommer sneen

Isbjerge i fjord.
Underholdning

Her er DR's nye satsninger

Krimi

Unge dømt - narrede ældre til at købe guldbarrer

Hus med masser af julelys
Nyheder

Naboens julelys kan påvirke prisen på dit hus

cecilie hother smiler til kameraet
Kendte

Cecilie Hother taber

i retten og skal betale

million

Mand sidder ved vandkant og kæmper med alligator med hund i gabet
Helt vildt

Ville redde sin hund:

Pensionist i brydekamp

med alligator  

Den lille havfrue
Krimi

Chefredaktør dømt:

Misbrugte Den Lille

Havfrue

en bunke af skinnende mønter
Nyheder

Giv børnene penge

- og undgå minusrenter

kvindelige håndboldspillere klapper og takker publikum
Sport

Grønt lys

til håndbold-EM

folk på gade går over fodgængerfelt
Corona

Nyt kæmpe-studie:

Her er smitterisikoen

størst 

en elg knæler på sneklædt vej
Dyreliv

Advarsel:

Lad ikke elgene

slikke på din bil 

Danseren Michael Olesen og med Hilda Heick i aktion på dansegulvet
Underholdning

Dansepartner: Hilda er

min nye bedstemor

sort skilt med hvide bogstaver fortæller om 30 procent rabat
Nyheder

Sådan undgår du

at blive snydt

på Black Friday

små grise ligger i en bunke
Krimi

Døde smågrise

fundet ved Folketinget 

fire glas med coronavaccine foran logoet fra AstraZeneca
Nyheder

Oxford-vaccine viser

70 procents effekt

afklædt kvinde ligger oven på afklædt mand
Sex og samliv

Tror p-piller beskytter

mod sexsygdomme

Jeff Bezos står på scene og rækker tommelfingeren i vejret
Helt vildt

Verdens rigeste mand

giver 5 mia. kroner væk

mand går tur med hund
Corona

Vil godkende

vaccine før USA

billede af ærøxpressen på havet
Nyheder

Røgudvikling på dansk færge

hund lejer med sin ejer
Nyheder

Tyskere opkøber kendt dansk kæde

screendump af flo som laver røræg
Mad og drikke

Flos røræg er vist

over en million gange:

Kan du gøre dem efter?

Nyheder

Vaccinechef: USA kan

vaccinere om få uger

minkskind på et bord
Nyheder

Folk hamstrer minkskind

Jakob Ellemann og Inger Støjberg i samtale
Nyheder

Jakob Ellemann

tager afstand til

Støjbergs udtalelse

butiksdør med skilt om at man skal huske mundbind
Nyheder

Antal daglige coronatilfælde er laveste siden 9. november

Bubber og ekskonen sammen på den røde løber
Kendte

Bubbers ekskones

hævn

Et tomt torv i Wien
Corona

WHO: Tredje bølge

coronavirus i

Europa på vej

Et stort kagehus med juledekoration
Mad og drikke

Nye kager på

julebordet 

En blond Pernille Blume på den røde løber.
Kendte

Pernille Blume

misbrugt

Bette Midler på den røde løber og et billede af en tagterrasse i New York.
Kendte

Hjemme hos

Bette Midler

En smilende familie - tre hvide og en sort afrikansk ung mand
Kendte

Emma Thomson adopterede 

børnesoldat fra Rwanda

En mand med hvidt skæg og tynde briller
Krimi

Døende mand ringer til 

politiet og afslører

mord

Jakob Ellemann-Jensen bliver interviewet
Nyheder

Venstre vil ud af coronakrise

med milliard-skattelettelser

en vaccinenål foran et logo merd Moderna
Nyheder

Det koster det at blive

vaccineret

Caroline Fischer Rigelsen
Film og TV

Misser bagedyst-finalen:

Tager stort skridt

med kæresten

Store bølger i hård vind
Nyheder

Voldsom vind på vej

Skib gået på grund
Nyheder

Krydstogtskib går på grund

Mand podes for corona
Nyheder

Nyeste tal:

Yderligere 1273 smittede

Donald Trump jr på talerstolen
Corona

Trumps søn smittet

Russisk stue
Nyheder

7 døde:

Løb tør for alkohol

– drak håndsprit i stedet

Prins charles og Diana kigger hver sin vej
Kongelige

Britiske prinser støtter

Diana-undersøgelse

Øresundsbroen
Krimi

Vinden driller på flere broer

Sport

Overvejer at droppe

håndbold-EM

danseren mads vad smiler i selskab med sin dansepartner
Underholdning

Vild med Dans-stjerne

dansede med

diskusprolaps

skilt foran fængsel i USA
Nyheder

USA skruer op

for henrettelser

inden Trumps afgang

Sundhedsminister Magnus Heunicke kigger
Corona

Medier: To kommuner

kan vente yderligere

restriktioner

hånd holder mobiltelefon
Film og TV

Ser du tv og film på mobilen?

Så gå efter denne skærm

juleskinke ligger på skærebræt
Krimi

Lastbil med 20 ton

juleskinker væltede

i rundkørsel