Sædbank vil lave en ægbank
Drømmen om at få et barn er så stærk for mange, at de går langt for at gøre den til virkelighed. Derfor mener sædbanken Cryos, at de har fundet et nyt marked, nemlig at lave en ægbank. Foto: Colourbox
Sædbanken Cryos vil udvide sortimentet med donoræg, som donorerne skal give i bytte for opbevaring i banken.

Ligesom barnløse i dag kan få sæd fra en sædbank, skal det i fremtiden være muligt at både modtage og give æg i en tilsvarende dansk ægbank, mener verdens største sædbank, danske Cryos International, ifølge Kristeligt Dagblad.

- Det er ingen ny idé, men først nu er teknologien til stede. Og der er masser af kvinder, som har behov for at få frosset æg ned i tide, mens de stadig har gode æg. Samtidig er der jo akut mangel på æg til ufrivilligt barnløse, siger direktør Ole Schou.

I dag kan par vente i op til flere år på at komme i behandling med donoræg. Det skyldes, at ægdonation er mere kompliceret og fysisk krævende end sæddonation. Man får 500 kroner og transportudgifterne dækket, og kun få kvinder vælger at donere æg.

Det får et stigende antal danskere - anslået mellem 300 og 500 par om året - til at købe behandling i Spanien, der ikke oplever mangel på æg. Her får donorerne omkring 7500 danske kroner for en ægdonation.

Cryos lægger op til en model, der skal gøre det attraktivt for kvinderne at donere æg til den danske bank. Til gengæld for ægdonationen vil de give kvinderne mulighed for at sætte egne æg gratis i banken til senere brug.

Sundhedsstyrelsen har dog foreløbig sagt nej til den nye forretningsmodel. Et af argumenterne for afslaget er, at opbevaring af æg normalt koster omkring 6000 kroner, og derfor bliver Cryos' model for kommerciel til den danske lovgivning.

Blandt danske politikere finder man ikke samme modstand. Hans Andersen (V), næstformand i Folketingets Sundhedsudvalg, synes, modellen lyder interessant:

- På den måde, som det bliver fremlagt, er der jo ikke tale om penge mellem donor og modtager af æg, siger Hans Andersen, der vil tage afslaget op med sundhedsminister Astrid Krag (SF).

SF's sundhedsordfører, Jonas Dahl, er heller ikke afvisende over for idéen. Også De Konservatives sundhedsordfører, Benedikte Kiær, synes, at Cryos' model er værd at undersøge.