Sådan skåner du din hund for nytårsangst

Kanonslag, heksehyl og raketter kan i værste fald invalidere din hund psykisk. Se her, hvordan du får hunden mest skånsomt ind i det nye år.
Sørg for at gå en lang tur med hunden nytårsaftensdag. En træt hund er en mere rolig hund. Lad ikke hunden være alene hjemme, men blive hos den og lad den være sig selv.
Sørg for at gå en lang tur med hunden nytårsaftensdag. En træt hund er en mere rolig hund. Lad ikke hunden være alene hjemme, men blive hos den og lad den være sig selv. Foto: Morozova Tatiana/free

Når champagnepropperne springer og nytårskrudtet brager løs i gaderne, begynder rædslerne for alvor for tusindvis af angste hunde landet over.

Kanonslag, raketter og heksehyl kan stresse de firbenede vovser i en sådan grad, at de ender som nervevrag, der farer sammen ved lyden af et skraldspandslåg eller nægter at gå tur i mørket, fordi de forbinder det med lysglimt og brag.

Hvert år hører hundeejernes interesseorganisation Dansk Kennel Klub også om ejere, der må efterlyse hunde, der er stukket af i skræk. Enkelte af dem ender endda med at blive påkørt under flugten fra nytårslarmen.

- Som hundeejer har man ansvar for, at hunden får et godt og trygt liv. Og derfor gælder det om at handle forebyggende før nytårsaften, på selve aftenen og ikke mindst dagen efter, for der er altid nogen, for hvem det går galt. Og man kan bare ikke forestille sig, hvor voldsomt knaldfyrværkeri kan være for en hund, siger adfærdskonsulent Lise Lotte Christensen.

Hundetræner og coach Christina Højgaard, der driver virksomheden Det Gode Hundeliv, har lang erfaring med hunde, der er angste for nytårskrudt.

Allerførst bør man som ejer begynde med at tænke over, hvordan hunden reagerer på høje lyde i hverdagen. Det vil give et praj om, hvordan den kommer til at have det nytårsaften, siger hun.

- Prøv at fornemme, hvordan hunden reagerer på lyden af skraldelåget, på knive, der bliver lagt i skuffer, og på bragene fra actionfilm i fjernsynet. Har du en hund, der har oplevet tordenvejr og er blevet bange, vil den med al sandsynlighed også blive det nytårsaften, fortæller Christina Højgaard.

Hun har selv haft en Bullmastiff på 65 kilo, der blev så bange, at den brækkede sig. Efter at have afprøvet forskellig medicin blev løsningen til sidst at leje et sommerhus på Lolland langt væk fra nytårslarmen seks år i træk.

- Det er en omkostning, som jeg synes, man må tage med, når man har en hund. Så må man tage hele pakken. Det er enormt mange hundeejere, der bare tager til fest og lader deres hund være alene hjemme nytårsaften uden at ane, om den er på vej til at få et hjertestop. Bliv nu hos den. Den skal ikke krammes konstant, den skal bare passes, siger hun.

Dansk Kennel Klub har samlet en række gode råd om hunde og fyrværker:

- Medicin til bange hunde. Er din hund meget bange for fyrværkeri, så bør du hurtigst mulig tale med en dyrlæge om muligheden for at hjælpe hunden med angstdæmpende medicin.

- Kosttilskud til utrygge hunde. Er din hund kun lidt utryg ved fyrværkeri, kan du overveje at hjælpe den med tryghedsskabende kosttilskud som Zylkene eller Adaptil, der fås i håndkøb.

- Hold hunden i snor, når den luftes ude og i haven - med mindre haven er sikkert hegnet ind.

- Tjek halsbånd og hundetegn. Hvis uheldet er ude og hunden løber væk, er det vigtigt at hunden har halsbånd på og bærer et gyldigt hundetegn.

- Motion og adspredelse. Selve nytårsaften skal hunden luftes senest ved 21-tiden. En god lang tur i løbet af dagen vil også gavne hunden. Giv hunden et kødben at gnave i, så dens fokus fjernes fra larmen udenfor.

- Tag ikke hunden med ud kl. 24 nytårsaften - heller ikke selv om den virker "ligeglad" med fyrværkeriet.

- Er hunden bange, så træk gardinerne for, for at undgå lysglimt og spil musik, der camouflerer støjen udefra. Lad hunden opholde sig i et rum sammen med sin familie.

- Har man fest og gæster, kan den bange hund med fordel anbringes i eks. soveværelset, hvor den kan høre familien. Døren bør låses, så gæster ikke ved et uheld får lukket hunden ud.

- I dagene efter nytår, skal du forsat holde hunden i snor, da der stadig fyres fyrværkeri af. Vær også opmærksom på fyrværkerirester, som hunden kan finde på at bide i.

- Klar til næste år ...? Hvis du konstaterer, at hunden er bange for fyrværkeri i år, så husk på, at du kan gøre en del for at lydtræne hunden, så den er mindre bange til næste år.

Kilde: Dansk Kennel Klub, Christina Højgaard, Det Gode Hundeliv

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.