Post Danmark indfører ny gebyrtrussel
Fra nytår bliver det endnu dyrere at få uønsket post. Nu skal du nemlig både betale gebyret på 33,75 kroner samt betale for den samlede manglende porto. Foto: LARS MØLLER
Det kan bliver dyrt, hvis du modtager breve uden frimærker.

Et underfrankeret brev kan blive en dyr størrelse for dig, hvis du altså ikke selv gør noget ved sagen.

Modtagere af breve med manglende porto er nu forpligtet til selv at tilbagelevere brevet, hvis de altså ikke vil have fremsendt et girokort, og det bekymrer formanden for det øverste udvalg i postspørgsmål, Trafikudvalget.

"Jeg synes, det her virker en smule kafkask og bagvendt. Så nu vil jeg tage kontakt til Post Danmark for at høre, om ikke man kan gøre det her på en smartere måde," lyder det fra socialdemokraten Benny Engelbrecht.

Har en brevafsender glemt eller med vilje klistret for få eller slet ingen frimærker på et brev, pakker Post Danmark nu pænt brevet ind i folie og vedlægger en kontant besked til modtageren: Bryder du folien, skal du betale et gebyr. Og leverer du det ikke tilbage til os i ubeskadiget tilstand, skal du også betale gebyr.

"Hvis du beholder brevet eller bryder folien, så skal du betale 33,75 kroner. Det er jo ét af de billigste opkrævnings- og rykkergebyrer i Danmark," siger kundeservicechef i Post Danmark, Henrik Larsen.

Faktisk er der kun én måde at slippe for at skulle betale Post Danmark. Lever brevet tilbage uden at bryde endsige beskadige folien. Så bevæger du dig ikke hen på posthuset med brevet, falder hammeren.

At postvæsenet dermed forpligter danskerne til at gøre noget aktivt for at undgå en regning, hvis de altså har fået et fejlfrankeret brev, kan Henrik Larsen ikke se noget problem med.

"De fleste mennesker vil jo gerne have de breve, som afsenderen har glemt at sætte frimærke på, så de betaler gerne gebyret. Faktisk synes jeg, det er god kundeservice, og vi får ikke ret mange klager over det. Men du har ret i, at vi tvinger dig til en fysisk handling," fortæller kundeservicechefen.

Han mener, det vil være til større gene, hvis man i stedet sendte kunderne en besked om, at der lå et ufrankeret brev til dem på posthuset, som de kunne gå ned og frikøbe, hvis de ville.

"De breve, der er afsender på, opkræver vi gebyret hos afsender. Det er kun i de tilfælde, hvor der ikke er nogen afsender på, at vi sender regningen videre til modtageren," oplyser Henrik Larsen.

Betaler du ikke pengene, kan Post Danmark komme efter dig. Men det er faktisk dem, der skal hive dig i retten, hvis de vil have en krone ud af dig.

Tror du, I vil kunne vinde en retssag mod en dansker, der ikke vil betale en bøde for ikke at tilbagelevere et uønsket, ufrankeret brev?

"Det kan jeg faktisk ikke svare på, om vi vil kunne vinde."

Vil I føre en retssag, hvis jeg som forbruger nægter at betale den her bøde?

"Nej, det tror jeg ikke," erkender Henrik Larsen.

Hvis du ikke vil helt hen på posthuset og aflevere et uønsket brev, kan du nøjes med at smide det i en rød postkasse. Men det kræver, at du får overstreget dit eget navn på forsendelsen, og det skal du vel at mærke gøre uden at beskadige den tynde plastfolie. Ellers falder gebyrhammeren alligevel.