Administration 

"Chefen holdt øje med, hvor tit vi gik på wc"

Kommandotonen var hård, og cheferne holdt øje med, hvis de ansatte kom et minut for sent fra pause, var for ofte på toilettet eller snakkede for meget sammen. "Det var ikke rart at arbejde der til sidst. Jeg prøvede bare at holde ud på en eller anden måde," siger tidligere ansat i Københavns Postcenter, Henrik B. Andersen. (Foto: Privatfoto)

De ansatte på Københavns Postcenter måtte i flere år leve med fyringstrusler, overvågning, stress og konstant kritik, fortæller en række nuværende og tidligere ansatte. De undrer sig over, hvordan det kunne ske. Flere har psykiske mén af ledelsesstilen, der herskede frem til april 2013.

"Bare man snakkede med en kollega i tre minutter, var de over os."

Sådan fortæller Henrik B. Andersen, der var ansat i Københavns Postcenter frem til julen 2012.

Han er en af de omkring 25 medarbejdere, tillidsfolk og mellemledere, der fortæller Avisen.dk om postcentret, der over en årrække forvandlede sig fra en rar arbejdsplads, hvor man havde det godt med hinanden, til et sted præget af overvågning, fyringstrusler og benhård ledelse.

En undersøgelse gav i september postfolkenes arbejdsmiljø en bundplacering.

"Den undersøgelse rammer hovedet på sømmet," siger fællestillidsrepræsentant for 3F, Morten Søndergaard.

Høns uden hoveder

Med finanskrise og høj arbejdsløshed som samfundsmæssigt bagtæppe og et produkt, der dag for dag har mistet kunder, har Post Danmark gennemgået en periode med omstilling, fyringsrunder og effektivisering.

Også privatiseringen og fusioneringen med det svenske postvæsen har sat sit aftryk på det gamle selskab og sendt rystelser gennem medarbejderstaben.

"Man havde ikke gearet hverken chefer eller medarbejdere til det. Folk rendte forvirrede rundt som høns uden hoveder," fortæller en tidligere mellemleder, der som flere andre ønsker at være anonym.

I Københavns Postcenter blev den udefrakommende utryghed imidlertid forstærket af den ledelsesstil, der blev kørt gennem fem år, fortæller en række nuværende og tidligere ansatte, mellemledere og tillidsfolk til Avisen.dk.

"Det psykiske arbejdsmiljø blev til sidst så slemt, at det trodser enhver beskrivelse," siger tidligere tillidsmand og nuværende medarbejder, Kim Andersen.

Frustrationerne voksede

Den negative spiral startede ifølge flere kilder i 2008, da Københavns Postcenter fik ny centerchef med en ledelsesstil, der beskrives som hård og militant. I årene efter blev der ansat en række mellemledere på forskellige niveauer med en tilsvarende stil.

Frem til foråret 2013, hvor centerchefen og en del af de pågældende mellemledere blev afskediget, voksede frustrationerne på arbejdspladsen.

"Produktionslederne skærpede kontinuerligt måden, de talte til medarbejderne på, og jeg mindes en dag, hvor en af dem stod og råbte: 'Gud nåde og trøste jer, hvis ikke I bliver færdige til tiden'," fortæller tidligere mellemleder Jan Svenssón, som i dag er pensioneret.

Flere fortæller om lignende oplevelser.

"Hvis man stillede for mange spørgsmål til deres beslutninger, begyndte de at se skævt til en. Så kunne de finde på at forfølge dig, tale dårligt til dig og gøre det svært for dig at få fri," siger en nuværende medarbejder i postcentret.

Hev folk ned fra kantinen

Lederne talte ofte til de ansatte "som om vi var i hæren" og "som man taler til et ti-årigt barn", lyder det fra flere forskellige ansatte. De fik aldrig ros for et stykke arbejde, kun kritik, og blev mødt med en mistillid, de aldrig tidligere havde oplevet.

"Cheferne holdt konstant øje med, om vi snakkede sammen. Hvis man var på vej på toilettet og lige snakkede til en kollega, så gik der fem sekunder, så kom der en leder og spurgte, om vi ikke skulle passe vores arbejde," fortæller en medarbejder og fortsætter:

"Jeg følte, jeg blev kigget over skulderen konstant, og det gjorde mig usikker, selvom jeg har arbejdet her i mange år. Jeg har altid følt, at jeg gjorde tingene rigtigt, men pludselig følte jeg, at jeg var på ukendt land. Det var tæt på at give mig en depression."

Flere ansatte fortæller, hvordan lederne skældte folk ud eller udspurgte dem, hvis de var væk fra deres plads i få minutter for at ryge eller gå på toilettet. Der blev holdt øje med, hvor tit og hvor lang tid, de var væk. For eksempel fortæller en ansat, at en af cheferne kunne finde på at komme op i kantinen og hive folk ned, hvis de overskred pausetiden med få minutter.

En anden medarbejder fortæller, at han blev indkaldt til tjenstlig samtale, fordi han havde forladt sin plads i få minutter, mens der ikke var noget post at sortere, for at tjekke en vigtig mail.

Cheferne kørte stolene væk

Andre ansatte fortæller om regler, der forekom dem uforståelige.

"Det kan være hårdt at stå op hele dagen. Nogle af arbejdsfunktionerne kunne vi godt lave, selvom vi sad ned, men lederne kunne finde på at køre stolene væk. Vi fik at vide, at vi ikke måtte sidde ned, men ikke hvorfor," fortæller en nuværende ansat.

Mens ledelsen på den ene side var meget opmærksom på de ansattes produktivitet, var de på den anden side ikke åbne for medarbejdernes egne idéer til at forbedre produktionen, lyder det fra flere ansatte. Det førte til frustrationer.

"For eksempel indførte ledelsen en masse nye maskiner, men havde ikke taget højde for, hvor blandet posten er, så der kom hele tiden maskinstop. Det var enormt frustrerende for folk, for de kunne se, hvad der var galt, men der var ingen, der ville lytte," fortæller en tidligere mellemleder.

"Det betød, at både medarbejdere og mellemledere stod med en følelse af at være blevet kørt over. De følte ikke, at de nye tiltag gav mening, for der var ikke styr på noget, og der var ikke meldt noget ud. Det var bare lappeløsninger i et stort kludetæppe," fortsætter han.

Forsøgte at afsløre de kritiske ansatte

Ifølge tidligere mellemleder Jan Svenssón blev mellemlederne opfordret af den øverste chef for postcentret til at køre en hård ledelsesstil.

"'Du skal sgu da bare sige noget til dem!' blev vi ofte opfordret til, selvom vi havde gennemgået en lederuddannelse, der hev i den anden retning," siger han.

Han fortæller om et møde i chefgruppen, som han deltog i, hvor man diskuterede resultatet af det årlige spørgeskema, medarbejderne havde udfyldt, hvor de blandt andet skulle bedømme nærmeste leder.

"En af mine mellemleder-kolleger fik postcentrets laveste score af medarbejderne i hans team. Det opnåede han anerkendelse for af chefen, for det betød, at 'han gik til den'," fortæller Jan Svenssón.

Chefgruppen forsøgte også at regne ud, hvilke ansatte, der stod bag de mest negative kommentarer, på trods af at spørgeskemaet lovede anonymitet.

"De kommentarer, der kritiserede forholdene, tog cheferne aldrig til sig. I stedet forsøgte man at regne ud, hvem der var så kritisk," siger Jan Svenssón.

Fyringsrunder skabte frygt

Hvert år var der op til flere fyringsrunder, fordi postmængderne faldt, og efterhånden som de ansatte tog afsked med kollegerne, blev de bange for selv at stå for skud.

Blandt andet blev der i efteråret 2012 fyret 54 fastansatte til fordel for vikarer - en beslutning, der først blev trukket tilbage i foråret 2013, da ledelsen blev skiftet ud.

"Generelt må man sige, at der altid lå et lag af frygt for at blive afskediget derinde. Noget, lederne alt for ofte spillede på," siger tidligere mellemleder Jan Svenssón, og kommer med et eksempel:

"Hvis nogen stillede spørgsmålstegn ved ledelsens beslutninger, lød svaret som regel: 'Der er masser af arbejdsløse, der gerne vil have jeres stillinger'."

Fyringsrunderne førte til tvungen overarbejde og stressede arbejdsdage for de tilbageblevne medarbejdere, fortæller flere ansatte.

"Det var stressende aldrig at vide, om man først fik fri efter midnat. Produktionsmanageren var ligeglad. Han sagde bare, at det var vores egen skyld, fordi vi ikke arbejdede hårdt nok," siger tidligere medarbejder Ali Shaverdi.

Men kritik faldt ikke i god jord hos ledelsen.

"Jeg stillede en del spørgsmål for at høre, om vi kunne gøre ting på en anden måde, få flere folk på arbejde eller få andre arbejdsredskaber. Min intention var, at vi skulle have det bedre, men det blev ikke opfattet positivt. Jeg fik at vide, at hvis jeg ikke gjorde, hvad der blev sagt, ville jeg måske blive fyret. Så holdt jeg op med at stille så mange spørgsmål," siger en medarbejder.

"Et åg er blevet lettet"

Flere år i træk med fyringsrunder har skrumpet antallet af ansatte i postcentret med i alt et par hundrede.

Men der er kommet bedre tider.

I foråret 2013 blev centerchefen, der kørte den såkaldte hårde ledelsesstil, afskediget, og i kølvandet på ham en række af mellemlederne.

Avisen.dk har været i kontakt med den tidligere centerchef. Han fortæller, at han ikke må udtale sig om sagen.

Den nye chef for postcentret, Michael Hermann, har lovet en ny stil, og flere medarbejdere fortæller, at det er blevet bedre.

"Den nye centerchef lytter rent faktisk til os," lyder det fra en.

"Det er som om et åg er blevet lettet," siger tidligere tillidsmand Kim Andersen.

"Så havde jeg nok ikke fået stress"

Men den barske kultur er svær at skifte ud. Flere fortæller, at mellemlederne stadig er pressede og at nogle af dem fortsætter den hårde ledelsesstil.

"Gennem fem år har de været vant til at gøre tingene på en bestemt måde. Der er nogle vaner, der skal rettes, og det tager tid. Men lyset for enden af tunnellen er til at se," siger Kim Andersen.

Ifølge den nye centerchef Michael Hermann, bliver der nu arbejdet målrettet på at genoprette arbejdsmiljøet i Københavns Postcenter.

"Det er rigtigt, at der har været problemer med det psykiske arbejdsmiljø under den tidligere ledelse, men min tilgang til ledelse er helt anderledes, og jeg arbejder på også at genskabe tilliden mellem medarbejderne og deres nærmeste ledere," siger han.

Flere ansatte er stadig mærket af de ting, der foregik under den gamle ledelse, og undrer sig over, hvordan det kunne stå på i så mange år. Nogle har mistet glæden ved at gå på arbejde, andre er stadig sygemeldte eller arbejdsløse.

Tidligere ansat Henrik B. Andersen, der nu er arbejdsløs, ville i dag ønske, at skiftet i ledelsen var kommet langt tidligere.

"Så havde jeg nok ikke fået stress, der til sidst endte med sygemeldinger og en fyreseddel."

POST DANMARK - ARBEJDSMILJØ PÅ RETUR?

Hvorfor ligger postbranchen nummer sjok, når det gælder arbejdsmiljø?

 

Avisen.dk beskriver i en række artikler, hvordan arbejdsmiljøet i Københavns Postcenter indtil for nyligt var præget af en ledelsesstil med tvang, kontrol og frygt. Det sker på baggrund af interviews med mere end 25 nuværende og tidligere ansatte, tillidsfolk og mellemledere i postcenteret.

 

Journalist Eline Svendsen arbejdede selv i Københavns Postcenter indtil 2010.

 

Nu vælger en række medarbejdere at fortælle deres historie til Avisen.dk. Nuværede ansatte udtaler sig anonymt af hensyn til deres jobsikkerhed, mens tidligere ansatte står frem. Alle medvirkendes sande navne er redaktionen bekendt.

overvågningsbilleder af røveren
Krimi

Ansat slået i ansigtet -

kender du gerningsmanden?

illustration af coronavirus
Nyheder

Sydafrikansk variant i udbrud - alle bør testes

billede af tabletter
Sundhed

Disse kosttilskud

indebærer en risiko

billede af Bubber
Kendte

Bubber

scorer

millioner

billede indefra nedrivningsklart hus
Livsstil

Værsgo: Håndværkertilbud

til tocifret millionbeløb

billede af prins harry
Kongelige

Prins Harry langer ud: De ødelagde mit mentale helbred

Nyheder

Tårnhøjt smittetal

lukker to skoler

billede fra filmen Hjertelandet
TV/Streaming

Ny filmskat kan

streames

kvit og frit

Inger Støjberg med sammenbidt udtryk
Nyheder

Støjberg rykker sammen

med Dansk Folkeparti

billede af politibil
Krimi

Trafikskænderi
endte
med knivstikkeri

billede af Thomas Blachman
Film og TV

Blachman: Oh Land skal vinde årets X Factor

kvinde får vaccination med et stik i skulderen
Corona

Nyt studie: Vaccinen

er hamrende effektiv

skuespilleren Mads Mikkelsen holder sig for det ene øje
Kendte

Mads Mikkelsen

runder millionen 

x factor deltager nicoline kristensen smiler
Underholdning

X Factor-darling:

Stort at være favorit

bertel haarder iført jakke og slips
Nyheder

Dagens afstemning:

Kommer du til at

savne Bertel Haarder? 

dronning elizabeth i pink outfit
Kongelige

Dronningen langer ud

efter vaccine-nægtere:

Tænk på andre  

mette frederiksen og pressen til pressemøde foran øksnehallen i København
Nyheder

Mette F: Danmark er

meget mere åben i maj

felix smith og kæresten marie smiler til kameraet
Kendte

Felix og kæresten

flytter fra hinanden 

df-politikeren Morten Messerschmidt sidder med fingeren under hagen
Nyheder

Medie: Messerschmidt

skjulte dokumenter

i svindelsag

bertel haarder sidder i folketingssalen
Nyheder

Slut for Bertel Haarder:

- Jeg har aftjent min

værnepligt 

gult skilt viser vej til vaccinecenter
Corona

Generalprøve: 35.000

vaccineres fredag

to amerikanske politikere sidder og taler ved pressemøde
Nyheder

Skal undersøges

for sexkrænkelser

båd ligger på tilfrosset sø
Krimi

Gik gennem isen: 
Fire mænd omkom

En blå og hvid malet skål
Helt vildt

Købt for 200 kroner

loppemarked kan

sælges for millioner

Frank Jensen under pressemødet, hvor han trak sig som overborgmester
Nyheder

Krænkede 12 gange:

Jeg er lettet

En masse redningsfolk både ambulance og brandmænd i mørket lyst op af blåt udrykningslys.
Krimi

Frygtelig ulykke:

Klemt ihjel under traktor

Pascal Soriot med tilbagestøget mørkt hår iført jakkesæt, skjorte og slips.
Corona

Vaccine-boss: Alle

arbejder i døgndrift

Et stort skib fotograferet ude på havet. I forgrunden er en form for busk, så man kan fornemme at det store skib ikke er langt fra land.
Dyreliv

Tusindvis af dyr

fanget på skib

i flere måneder

Lady Gaga synder til Joe Bidens indsættelse.
Kendte

Gagas hunde kidnappet

- hundelufter skudt

Et toilet med opslået bræt.
Nyheder

Her vil de teste

spildevandet

for virus 

Nærbillede af Nicklas Bendtner der ser "hård" ud.
Kendte

Bendtner i nyt

klammeri med loven

Nærbillede af Morten Østergaard med en meget alvorlig mine.
Nyheder

Morten Østergaard:

Helt færdig med politik

interiør i rumkøretøj fotograferet på mars
Helt vildt

Danske tegninger

fotograferet på Mars

Mette Frederiksen giver hånd til en af Godhavns-børnene.
Nyheder

Godhavns-børn får erstatning:

300.000 kroner hver

Davids Foster og konen Katharine McPhee poserer
Kendte

71-årig stjerne

far for sjette gang

ske med sorte peberkorn ligger på et bord
Mad og drikke

Tilbagekalder

kosttilskud

hund kigger ind ad åben dør
Nyheder

Dagens afstemning:

Låser du døren? 

billedcollage med protrætter af skuespillerne Jens Jørn Spottag, Kirsten Olesen og Paw Henriksen
Sundhed

Kendte står frem:

Vi er også ramt

af sygdommen

nøgle sidder i dør
Livsstil

Derfor skal du låse døren

når du er hjemme 

Krimi

Frifundet for drab

på radiovært 

person vaccineres med sprøjte i overarmen
Corona

Lover snarlig vaccine

til svage borgere

tre deltagere i x factor poserer for kameraet
Underholdning

Her er vinderen

af X Factor

bil i brand
Krimi

Bydel hærges

af bilbrande 

skuespilleren Kelsey Grammer poserer
Film og TV

Frasier

vender tilbage

vaccineglas fra virksomheden moderna står på et bord
Corona

Tester vaccine mod

sydafrikansk variant

Lise Nørgaard portræt.
Kendte

Lise Nørgaard flytter på plejehjem

Mette Frederiksen på pressemøde
Nyheder

Statsministeren: Sexisme er ikke et meget stort problem i S

Christopher og Cecilie på deres bryllupsdag
Kendte

Babylykke: Christopher er blevet far

Wolt-bud på knallert
Mad og drikke

Wolt-bude strejker

Andrea Elisabeth Rudolph portræt
Sundhed

Andrea Elisabeth Rudolph:

Jeg har fået brystkræft

Kvinde med plasthandsker rengør en ting.
Sex og samliv

Dømt i retten:

Mand skal betale

kone for husarbejde

Nyheder

Kokain for mange milliarder beslaglagt

Mand på loft med Pokemon-kort
Helt vildt

Fandt Pokemon-kort til en halv million på loftet

Indgang til Københavns Byret
Krimi

74-årig kvinde skal 12 år i fængsel

Pressemøde på Christiansborg
Nyheder

Genåbning:

Se hele planen her

En faldskærm med en rover i.
Helt vildt

Hemmelig kode i

Mars-faldskærmen

Det kongelige teater på Kongens Nytorv
Corona

Disse brancher blødte 

mest under corona

Tre hovedrolleindehavere fra "Dollars"
Nostalgi

Alexis fra Dollars

får nu sin hævn

Billede af Alexandra med skyline i baggrunden
Kongelige

Her skal 

Alexandra bo

En smilende Wammen
Nyheder

Genåbningen styrker

økonomien med milliarder

Mette F og Jakob E. kigger surt på hinanden
Nyheder

Kold luft mellem 

S og V efter

sammenbrud

Sport

Tiger Woods er vågen

efter lang operation

Portræt af to middelaldrende kvinder
Kendte

Hillary Clinton bliver

krimiforfatter

Et kæmpe fiskefartøj
Krimi

Storfisker beskyldes for fusk

med fiskekvoter

tv-værten Lise Rønne i profil
Underholdning

Lise Rønne: Derfor 

blev det et "ja"

Sport

Tiger Woods i

voldsom bilulykke

Fødder og rullende indkøbskurve i en Fakta-butik.
Nyheder

"Pisseligeglade" unge

slår lejr i Fakta

en masse læger og sygeplejersker iført værnemidler står om en hospitalsseng.
Nyheder

Professor: Genåbningen

kan blive til tredje bølge

Nærbillede af Gérard Depardieu der især kendes på en meget stor næse.
Kendte

Hollywood-stjerne:

Sigtet for voldtægt

Billedet af Thomas Helmig og hans søn på stadion under kampen. Der er næsten ingen andre tilskuere til stede.
Sport

Helmig-bommert

får konsekvenser

Politiets logo formodentlig fra kølerhjelmen af en bil.
Nyheder

Bil stoppet:

14-årig sad bag rattet

Janni Pedersen og Laasse Sjørslev er ved at flække af grin.
Underholdning

Janni og Lasse

genforenet

som makkerpar

Pressebillede med de tre x factor dommer med Oh Land i midten.
Kendte

X Factor-dommere i

chok over hjernetumor

Billede af retten i Næstved
Krimi

Stalking: Kontaktet

841 gange på 60 dage

fire forskellige slikkepinde på lyseblå baggrund
Mad og drikke

Fare for metalstykker:

Slikkepinde kaldes tilbage

Underholdning

99-årig britisk prins

stadig indlagt 

det japanske tårn i tivoli med lygtepæl i forgrunden
Mad og drikke

Michelin-restauranter
popper op i Tivoli

Keld Heick smiler
Underholdning

Keld Heick fylder 75 år:
Ikke uden min Hilda

hvidt hus set udefra
Helt vildt

Danmarks billigste hus
solgt til vanvittig pris

væltet lastbil ligger i grøften
Krimi

Svinetransport med 575

grise væltet på landevej