Pension giver ikke mænd mere fritid med konen
Der er stor forskel på, hvor meget ekstra tid med partneren en pension giver.  Modelfoto: Scanpix
Når mænd går på pension, bruger de ikke mere tid med deres partner. De bruger al fritiden på sig selv.

Mange trækker sig tilbage fra arbejdsmarkedet med et ønske om at bruge mere tid med familien. 

Men en ny undersøgelse fra Rockwool Fondens Forskningsenhed viser, at mænds pension ikke giver ekstra fritid med partneren.

- Når han går på pension, så er det åbentbart ikke den fælles fritid, det drejer sig om. Det er det omvendte, når hun gør det, siger Jens Bonke, der er forskeren bag.

Undersøgelsen bygger på svar fra 1.166 par i alderen 55-74 år.

Individuel fritid til mænd

Resultaterne viser, at mænd i alt får halvanden time mere fritid om dagen, når de bliver pensioneret.

Fritid bliver her defineret som den tid, man har, når man har overstået arbejde, rengøring, søvn, madlavning og andre andre aktiviteter, der falder under personlig pleje.

Og den halvanden time ekstra fritid bruger manden altså uden sin partner.

Til sammenligning bruger en kvinde hele 1,7 timer ekstra sammen med sin partner, når hun går på pension.

Ikke paver der vender hjem

En kvindes pension betyder da også, at hun i alt får næsten tre timers ekstra fritid om dagen. Det vil sige næsten dobbelt så meget som manden.

Ifølge Jens Bonke kan det forklares med, at mændene måske bliver sat til at lave mere husligt arbejde, når de ikke længere skal på arbejde. Arbejde som det ellers var kvinden, der gjorde.

Det kan ifølge forskeren også være forklaringen på, at danske kvinder ikke som franske kvinder får ekstra mellem hænderne, når manden pensioneres.

Ifølge en lignende fransk undersøgelse, får kvinder nemlig mindre fritid, når deres mænd bliver pensioneret. Men det er altså ikke tilfældet i Danmark. 

- Når mænd kommer hjem dér, så får kvinden mere travlt, for så skal hun også servicere ham. Det billede kan jeg ikke se her. Det er ikke paver, der kommer hjem i Danmark, siger Jens Bonke.

Tilgengæld er der i Danmark en tendens til, at kvinder går på pension før deres partner. Og det er ifølge forskeren paradoksalt, når det oftest er manden i forholdet, der er ældst.